Mam pytanie do userów, którzy maja oryginalne 'normalne' zawieszenie.
Czy macie porównanie z praca zawieszenia w A3 i 145? lub golf 3/4 i 145?
Chodzi mi o komfort - wybieranie nierówności, jazda po gruntowych-dziurawych drogach. karby na asfalcie.
Mam pytanie do userów, którzy maja oryginalne 'normalne' zawieszenie.
Czy macie porównanie z praca zawieszenia w A3 i 145? lub golf 3/4 i 145?
Chodzi mi o komfort - wybieranie nierówności, jazda po gruntowych-dziurawych drogach. karby na asfalcie.
Ja mam oryginalne zawieszenie w swojej Alfie i jest już seryjnie dość twarde. Nie ma co porównywać z komfortem wymienionych przez Ciebie aut :mrgreen:. Alfa dobrze się trzyma po zakrętach ale musi być po prostu dywanik, gdy są już nierówności, łączenia asfaltu (częste na naszych drogach) zawieszenie to nie radzi sobie i strach wlatywać w taki zakręt. Przynajmniej tak jest u mnie.
czyli z natury jest twarda i już?
dokładnie tak![]()
sprawdz amortyzatory i ew.luzyNapisał MariuszR1
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
Jeździłem wcześniej 146 i w porównaniu do 156 to 146 jest sporo twardsza, zawieszenie odczuje nawet minimalną nierówność, w 156 jest lepiej, spokojniejżaden Golf czy to III czy IV nie będzie miał tak dobrego zawieszenia jak mają Alfy, jeśli lubisz mieć świadomość po czym jedziesz wybierz Alfę, jeśli nie lubisz kup Golfa.
jezdzilem i golfem i audi .. Alfa jest sporo twardsza i tym samym lepiej drogi sie trzyma ale wadą jest to ze na polskich drogach auto bedzie mniej wygodne i po czasie tapicerki zaczna trzeszczeć ..
Jurajski Klub Alfa Romeo
www.jkar.org
Warsztat samochodów włoskich
www.flar-ital.pl
Dorabianie części, elementów itp na zamówienie - kontakt PW
ja mam alfe 146TD i zawieszenie jest dosc twarde...miałem porównanie z golfem 3 i nie ma nawet o czym gadac....golf jest bardziej komfortowy ale nie daje takiej pewnosci prowadzenia w zakretach jak alfa...tak jak napisał piotr_alex żaden Golf czy to III czy IV nie będzie miał tak dobrego zawieszenia jak mają Alfy, jeśli lubisz mieć świadomość po czym jedziesz wybierz Alfę, jeśli nie lubisz kup Golfa.
alfa romeao 146 1,9TD
Amortyzatory z tyłu mam noweNapisał lesio146
a przód 70%
jeździłem kiedyś golfem koleżanki i trzeba przyznać że jest nawet komfortowo w porównaniu do alfy 145. No ale różnica jest też w osiągach i precyzji prowadzenia oczywiście na korzyść alfy. Więc jak chcesz podróżować komfortowo wybierz golfa, szybko i pewnie oczywiście 145'tka. A i jest jeszcze jeden haczyk, alfunia strasznie trzeszczy, zwłaszcza w zimie jak jest koło 0, czasami oglądałem się za siebie bo myślałem że ktoś siedzi z tyłu i specjalnie udeża pięścią w plastikowe elementy![]()