Strona 1 z 7 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 66

Temat: Przymulenie przy ok 5 tys. obr. V6

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie Przymulenie przy ok 5 tys. obr. V6

Witam, o jakiegos czasu zauważyłem ze silnik 3.0 v6 jak by jest troche mniej zrywny , słabiej sie zbiera , od 4 tys obrotów przyspieszenie nie jest juz takie jak było a przy 5 tys jest chwilowe zamulenie. Dodam ze silnik pracuej równo , nie zapala sie zadna kontrolka od awari. Co moze być nie tak?
    Dodam ze samochód nadal przyspiesza ale wczesniej to ledwo dało sie utrzymac kierownice podczas przyspieszania.
    Ostatnio edytowane przez Kris_Nero166 ; 04-06-2011 o 21:46

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar _RAFI_W
    Mieszka w
    Deszczno k/o Gorzowa Wlkp.
    Auto
    Alfa Romeo 166,3.0

Domyślnie

Najlepiej jechać na kompa - mi wyskoczył błąd przepływomierza.Miałem zbliżone objawy a po wymianie przepływki chodzi jak powinien.A precyzując wymieniłem samą wkładkę.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar zulek1986
    Mieszka w
    Bystrzyca Kłodzka, Londyn
    Auto
    Alfa 156 1.9JTD 2004r oraz Volvo S90 2017

Domyślnie

Ja też bym obstawiał przepływkę ale bez podłączenia kompa raczej się nie obejdzie.. Ja w JTD też miałem uszkodzoną przepływkę ale była ona uszkodzona w górnych granicach obrotów.. powyżej 3,5tyś samochód tracił moc :/ po wymianie wszystko śmiga aż miło

Mieszka w
    Polska, Mazowieckie
    Auto
    166 V6 3.0

Domyślnie

ok sprawdze na kompie , a jaką wkładke zastosowałeś? Moze ktos ma jescze inne pomysły? Dodam ze podczs cofania i przu otwartych szybach czuć mocno spaliny w kabinie, nie wiem czy to normalne ale byc moze v6 tak ma. Wogóle stojąc za samochodem mocno czuć spaliny, nie wiem czy nie za mocno.

Mieszka w
    Auto
    Alfa Romeo 166,3.0

Domyślnie

Kupiłem przepływomierz Magneti Marelli,oczywiście przekładałem samą wkładkę.Jutro poszukam jakie oznaczenia ma ten przepływomierz i Tobie podam.Koszt to ok.130zł.

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

przyczyny jakie mogą być:
    -przepływka
    -sonda lambda
    -dziura w dolocie
    -pompka paliwa

i teraz tak... zacząć od sprawdzania rzeczy najmniej inwazyjnych... czyli najpierw dolot od przepływki do kolektora nie może być żadnej nieszczelności(głównie chodzi o harmonijkę przed kolektorem)

jak to nie to, to trzeba zasiąść do auta i popróbować czy jak wdepniesz gaz w podłogę to silnik będzie robił odcinkę... trzeba popróbować kilka razy w odstępach czasowych... jak nie za każdym razem dojdzie do odcinki to wiadomo, że pompka w bagażniku zaliczyła harakiri. przy tej okazji warto też spróbować do jakiej prędkości rozpędzi się bella... u mnie najpierw do 160km/h i a za godzinę do 180km/h i dalej koniec... ŻEBY NIE BYŁO wiem, że nienormalnym jest rozpędzać na jednopasmowej gównianej jakości drodze do takich prędkości, ale jak mus to mus... UWAGA nie dać się zmylić! pompka raz działa lepiej a raz gorzej!

no i tutaj kończą się możliwości sprawdzania auta w sposób domowy...
    Jak to nie pompka to zostaje tylko komp i pomiary pod obciążeniem... albo bierzesz mechanika który ma pojęcie jakie mają być wyniki(na prawdę musi mieć pojęcie!) albo zapisujesz pomiary do pliku i wysyłasz komuś z forum kto ma pojęcie

Taka kolejność jest dobra i czasem nie trzeba się dużo namęczyć... ja niestety zacząłem od dupy strony i miałem tydzień Alfę 3.0 V6 120KM...
    dlatego jak to będzie pompka a od razu podepniesz pod kompa to Ci wyjdzie niezdecydowany przepływomierz a wiadomo ile on do V6 kosztuje

Cytat Napisał _RAFI_W Zobacz post
    Kupiłem przepływomierz Magneti Marelli,oczywiście przekładałem samą wkładkę.Jutro poszukam jakie oznaczenia ma ten przepływomierz i Tobie podam.Koszt to ok.130zł.
    Przepływka do V6 za 130zł ??? to chyba używana

Mieszka w
    Auto
    Alfa Romeo 166,3.0

Domyślnie

Nie używana.Był bardzo obszerny temat na forum jeżeli chodzi o wkładki i przepływomierze.Należy poszukać,co do ceny to musiałbym brata zapytać ile kosztuje normalnie ponieważ miałem odpowiedni rabat.Właśnie znalazłem paragon-135zł,a numer przepływomierza to >PBT-GF 30<.
    Ostatnio edytowane przez _RAFI_W ; 04-06-2011 o 22:37

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Wiem że wkładki pasują nawet od przepływek z JTD ale Magneti Marelli to nie jest oryginał dawany na pierwszy montaż dlatego to inna sprawa...
    z tego co ja pytałem w sklepie to Bosch do V6 kosztuje ~650zł, do TS'a ~450zł, do JTD podobnie... innych firm nie sprawdzałem...
    no ale jak założyłeś i jeździ normalnie to wszystko git

a jak koledze darrager wyjdzie przepływka to może sobie też dobrać inną z tego wątku http://www.forum.alfaholicy.org/166/...wkladek-2.html

Mieszka w
    Auto
    Alfa Romeo 166,3.0

Domyślnie

Zgadza się,gdyby to nie działało jak należy to nie pisałbym w tym temacie.Reasumując 135 a 650zł to jednak różnica.

Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

co prawda to prawda tylko żeby nie było tak jak z termostatami do JTD...
    no ale nie będziemy ciągnąc offtopa zobaczymy co kolega wymyśli z tą swoją Alfą