niedawno regenerowałem turbo i po tym postanowiłem oczyścić i "odślepić" EGR. Po odślepieniu okazało się że pod maską jakby więcej kucyków się zalęgło, ale za to alfka zaczęła puszczać czarne bąki przy byle okazji. Po zaślepieniu z powrotem wróciło wszytko do poprzedniego stanu. W miedzy czasie wyczyściłem MAF`a za pomocą alkoholu propylenowego. Okazuje się, że zarówno przed czyszczeniem jak i po i zarówno z EGR jak i przed, MAF pokazuje mi w FiatECUScan około 420mg/i przy jałowych obrotach i docelowym przepływie 260mg/i. Przy wyższych jest różnie ale zazwyczaj zawyża i to sporo.
A teraz pytania.
Czy macie podobne wartości powietrza na sprawnych MAf`ach?
Czy wymiana MAF`a może spowodować lepsze osiągi z zaślepionym EGZ lub mniejsze dymienie z odślepionym?
Jaki powinien być prawidłowy typ wkładki MAF, czyli oznaczenie BOSCH ( u mnie koncówka chyba 040 lub coś takiego) bo może poprzedni właściciel kupił pierwszy lepszy
dodam jeszcze że czujnik doładowania mam także przeczyszczony i nie słychać świszczenia uciekającego powietrza z kolektora turbo ( doładowanie wg FiatECUScan max 2050 mb). Nie udało mi się jeszcze przejrzeć całej drogi powietrza miedzy MAF a turbo.
pzdr