Witam!
Przedstawiam wam do oceny dwa samochody-wszelkie uwagi/komentarze wielce wskazane.
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-naj...C19076410.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sko...C19290258.html
Dziękuje i pozdrawiam
Michał
Witam!
Przedstawiam wam do oceny dwa samochody-wszelkie uwagi/komentarze wielce wskazane.
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-naj...C19076410.html
http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-sko...C19290258.html
Dziękuje i pozdrawiam
Michał
Pierwszą widziałem osobiście będąc na OfiarDąbia, ma genialne fotele, ogólnie to chyba full wypas. Niestety nie miałem okazji się przejechać bo akurat Pan, który odpowiada za "jazdy próbne" pojechał z jakimś małżeństwem na przejażdżkę RenaultMogę podjechać w tygodniu i wziąć ją na przejażdżkę. Obawiam się tylko połączenia Selespeed'a z JTS'em ze względu na opisywane na forum problemy z jednym i drugim.
nr 1:
Wersja full wypas, radio z telefonem, skóra recaro, nawet fabryczne ksenony,
Ale, nie ma słowa o bezwypadkowości a prawa listwa progowa jest ucięta na krawędzi tylnych drzwi.
Czyżby tylna ćwiartka wycinana? No i selespeed czyli skrzynia biegów podwyższonego ryzyka.
nr 2:
Wyposażenie też kompletne, niczego jej moim zdaniem nie brakuje, ale nie jest tak bogato wyposażona jak nr 1
Jeśli zdjęcie z dokumentami przedstawia wszystko co ma właściciel do auta, to brakuje drugiego kluczyka i karty kodowej.
Słowem, ma tylko jeden kluczyk i będzie problem z jego dorobieniem nie posiadając karty kodowej.
Jak chcesz to Ci mogę jutro zrobić oględziny 156-ki z krakowskiego Polinaru, pod kątem ew. wypadkowości.
WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów
Dzięki, ale nie będzie to konieczne. Selespeed nie przemawia do mnie zbytnio.
Dziś byłem na kompleksowym sprawdzeniu 156 2.0 JTS z Żabna (ogłoszenie numer 2). Na pierwszy rzut oka samochód niezły, przyjemnie się prowadzi, ma zadbane wnętrze-skóra w bdb stanie, klimatyzacja sprawna. Aktualny przebieg 104 000 km-udokumentowany. Za namową kolegi, pojechałem na hamownię w Tarnowie-pomiary mocy wykazały...105 KM (!) z bólem osiągane przy obrotach w granicach 5 000 obr/min. Moment obrotowy wyniósł 180 Nm. Próba była powtarzana trzy razy; nie chciała mieć więcej mocy...W serwisie autoryzowanym (Walmot) po podpięciu do examinera pojawiły się następujące błędy: P0134-sonda lambda, P0300-brakujące zapłony, P0302-brakujące zapłony na 2 cylindrze. Centralka airbagów pochodzi z...1997 roku (!) a samochód jest z kwietnia 2002.
Powyższe dane były wielkim zaskoczeniem dla właściciela-ponoć miłośnika marki, który dolewa co jakiś miesiąc "szklankę" oleju...i nie spowodowały chęci obniżenia ceny-przypomnę, że w ogłoszeniu było 15 500 zł a ja zaproponowałem (i tak bym jej nie kupił...) 12 500 zł.
Samochód w kraju miał do tej pory dwóch właścicieli, a "wymiana" rozrządu polegała na zakupie samego paska-bez napinacza lub rolki.
Szukam dalej :-)
p.s. poniżej zdjęcie samochodu, pewnie niedługo zostanie znów wystawiony na sprzedaż...
A ta hamownia na pewno dobra była?
Bo zakładając że tylko jeden cylinder nie działa przez świecę to ubytek 60 koni to ok 40% mocy całkowitej.
Przy czym moment obrotowy trzyma w miarę niezły 180 Nm z 200 w serii.
Co do centralki airbagów to myślę że też może być ok.
Gdyby była z 2004 roku to wtedy wiadomo że wymieniana.
Hamownia nowa. Mieli problem z połączeniem się do centralki i po zmianie systemu dane zostały odczytane. Zapłony wypadały na dwóch cylindrach, a moc jest bardzo nierównomiernie rozwijana. Silnik na wolnych obrotach niezbyt "kulturalnie" pracuje. Poza tym przód był malowany. Ja za 15 500 zł z pewnością bym jej nie kupił...
No wiesz... auto już ma prawie 10 lat... raczej normalne że tu i ówdzie może być podmalowane.
A jakby miało 105 koni to takiego muła poczułbyś od razu...
Z tymi hamowniami w polandii też różnie bywa. Sam trafiłem na taką co mi się JTS ślizgał na rolkach a wykres jak makaron świderki.
Btw, jaka jest teraz cena rynkowa JTSa z 2002 roku?
I poczułem muła...moja 145 1.9 JTD lepiej przyspieszała, a w cztery osoby ta 156 naprawdę słabo "ciągnie"-prawie jak Brava 1.6 16V gdzie jest 103 KM.