Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: montaż progów ze Sportpacka do wersji bez Sportpacka

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Szczawnica
    Auto
    AR 156 SportWagon 1.9 JTD

Domyślnie montaż progów ze Sportpacka do wersji bez Sportpacka

witam. znalazłem w kńcu nakładki progowe z wersji sportpack w kolorze jakim mi pasuje czyli nero fuoco. chce je w końcu zamontować bo jak na razie to stoją w garażu. i tutaj mam pytanie. jak to zamontować. zrobi to znajomy blacharz, który już je oglądał i powiedział że górę się przyklei na taśmie dwustronnej( czyli spoko) natomiast powiedział że dół trzeba będzie montować na wkrętach, czyli wiercić otwory w podłodze. a wiadomo jak to później działać na korozje;/ przerabiał ktoś temat, ma jakieś opinie, doświadczenie itp. patrząc na podłogę od spodu to są tam jakieś podłużne otwory ale one nie zgrywają się z tymi otworami w progach.

Użytkownik Romeo Avatar Pfourul
    Mieszka w
    Katowice, śląskie, Poland
    Auto
    156 2.5 V6 R(etarded)-System

Domyślnie

Sklej to wszystko na klej do szyb i będzie dobrze

<< Like it!

>2000
    o.O

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał wiertar Zobacz post
    witam. znalazłem w kńcu nakładki progowe z wersji sportpack w kolorze jakim mi pasuje czyli nero fuoco. chce je w końcu zamontować bo jak na razie to stoją w garażu. i tutaj mam pytanie. jak to zamontować. zrobi to znajomy blacharz, który już je oglądał i powiedział że górę się przyklei na taśmie dwustronnej( czyli spoko) natomiast powiedział że dół trzeba będzie montować na wkrętach, czyli wiercić otwory w podłodze. a wiadomo jak to później działać na korozje;/ przerabiał ktoś temat, ma jakieś opinie, doświadczenie itp. patrząc na podłogę od spodu to są tam jakieś podłużne otwory ale one nie zgrywają się z tymi otworami w progach.
    Po pierwsze zmień warsztat a po drugie w podłodze każdej 156 są miejsca na wkręceniu śrub mocujących progi. Górę musisz kombinować i może się uda z klejem do szyb ale musisz uważać żeby innych elementów nie ubrudzić bo on ciężko się zmywa. Taśma dwustronna to tylko 3M lub Forch jest na tyle dobra, żeby się tam sprawdziła. Poza tym można się z nia bawić jeśli obie powłoki klejone są gładkie i pozbawione uszkodzeń a wątpię, żeby używane progi i lakier w tej części auta spełniały te warunki. Najpierw przymierz progi i sprawdź gdzie odstają. Jeśli już będziesz kleił taśmą to podgrzej te miejsca i nie dociskaj za bardzo bo naprężenia i tak ją odkleją. Więc jeśli próg masz gdzieś odkształcony, podgrzej go opalarką i próbuj delikatnie prostować. Oryginały są z PP więc są dość elastyczne.

Użytkownik Ogier
    Mieszka w
    Szczawnica
    Auto
    AR 156 SportWagon 1.9 JTD

Domyślnie

no to pod jadę jeszcze do innego zakladu blacharskiego może coś innego mi poradzą. no chyba że belfer masz czas w jakiś łikend to pod jadę do na te galerianki do Gorlic i od razu progi zamontujemy

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

W zasadzie w sobotę może będę miał trochę wolnego czasu z racji tego, że nie wyszedł mi wyjazd na urlop. Jak coś to pisz na PM.

Użytkownik Rowerzysta Avatar KamilDG
    Mieszka w
    DG
    Auto
    AR 156 1,9jtd fl

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Po pierwsze zmień warsztat a po drugie w podłodze każdej 156 są miejsca na wkręceniu śrub mocujących progi. Górę musisz kombinować i może się uda z klejem do szyb ale musisz uważać żeby innych elementów nie ubrudzić bo on ciężko się zmywa. Taśma dwustronna to tylko 3M lub Forch jest na tyle dobra, żeby się tam sprawdziła. Poza tym można się z nia bawić jeśli obie powłoki klejone są gładkie i pozbawione uszkodzeń a wątpię, żeby używane progi i lakier w tej części auta spełniały te warunki. Najpierw przymierz progi i sprawdź gdzie odstają. Jeśli już będziesz kleił taśmą to podgrzej te miejsca i nie dociskaj za bardzo bo naprężenia i tak ją odkleją. Więc jeśli próg masz gdzieś odkształcony, podgrzej go opalarką i próbuj delikatnie prostować. Oryginały są z PP więc są dość elastyczne.

Jak wyglądają śruby mocujące?? może można zamiennie zastosować jakieś kołki??

Krolik
    Gość

Domyślnie

kupujesz zwykle wkrety najlepiej z plaskim lebkiem. Wkreca sie je w plastikowe zaslepki w progu. A gore najlepiej na klej do szyb jezeli niechcesz sie martwic ze ci zaczna odchodzic itp.

Mieszka w
    DG
    Auto
    AR 156 1,9jtd fl

Domyślnie

No to to powinno wszystko wyjaśnić,myślałem że potrzeba jakiś specjalnych na górę spróbuje połączyć patent taśma dwustronna+klej do szyb

Użytkownik Pirat drogowy Avatar Chrzanu
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    156 1,9 JTD 8vFL 159 1.9JTD SW

Domyślnie

Skad masz progi od sport packa?
    Bo samochód to nie wszystko

Mieszka w
    DG
    Auto
    AR 156 1,9jtd fl

Domyślnie

A kupiłem sobie pytać ludzi z rozbitków i handlujących częściami...nie wszystko jest na allegro a poza tym musimy umówić sie abym sobie reflektory zobaczył