Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Temat: Problem z silnikiem,prosze o rade :)

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 1.6 TS benzyna-gaz

Domyślnie Problem z silnikiem,prosze o rade :)

witam od czterech miesięcy jestem posiadaczem alfki 156 1.6 benzyna-gaz TS. Mam problem i to chyba bardzo duży moja alfka na 8 tysiecy km wsiorbała 5l oleju,okazało sie również ze nie ma za bardzo kompresji w silniku, na 1 cylindrze jest 11 a na kolejnych po 9 a z tego co sie dowiedziałem powinno byc od 11 do 13 . Ogólnie autko fajnie chodzi wszystko okej ale bierze ten olej ,prawie co tydzien latała z pod wrocławia do Katowic i nie bylo problemu ale mialem 3 razy taka sytuacje : na tarasie do katowic jest takie wzniesienie dosyc spore z 3 km pod ostra doosc góre ,po wyjechaniu na prosta juz za ta góra strasznie mi kopcila białym albo biało-niebieskim dymem az musiałem sie zatrzymywac na stacji bo sie bałem ale odpoczela chwilke i juz normalnie,a ostatnio podjezdzajac pod ta gore niechciała wogóle isc miałem 120 km/h pedal w deske a ona nic . Prosze o pomoc Chciałby wiedziec co jest mniej wiecej do wymiany i jakie musze poniesc koszty tak to jest jak sie ufa niby koledze ze wszystko okej,tak ogolnie to jest okej bo sie super jezdzi ale ten silnik to co najwazniejsze

Użytkownik Alfa i Omega Avatar veet
    Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

A robi Ci się masło pod korkiem wlewu oleju? Jak wygląda silnik? suchy/mokry? jakieś ubytki w płynie chłodniczym???

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Trzeba zrobić remont główny - zakres będzie można stwierdzić jak się rozbierze silnik. Na pewno pierścienie do wymiany, jak głowica będzie zdjęta dać do sprawdzenia i planowania w dobrej firmie, nowe uszczelki pod głowice, dolot i wydech, jak tłoki liche to oczywiście nowe trzeba wstawić, panewek myśle nie trzeba wymieniać ale jak już będzie dół rozebrany to przynajmniej korbowodowe nowe bym dał. A i nową uszczelke pod mise.

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

silnik ogólnie suchutki,nie ma zadnego masła pod korkiem. Autko jezdzi sprawnie ale bierze tego oleju i to mocno a co myslicie o probie zastosowania preparatu CERAMIZER ponoc cos pomaga,nie jest to jakies byle co bo kosztowalo prawie 100zł 4g,niby daje rade ale nie wiem czy na mój silnik cos poradzi obawiam sie ze nie mógłby ktos opisac tak na oko ile mniej wiecej takie remoncik silnika. Ubytków w plynie chłodniczym nie zauważyłem Pozdro

Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Zależy co chcesz robić...
    Uszczelka to jakieś 100pln+planowanie(zależna cena od warsztatu)
    Pierścienie jak nie trzymają to też może palić olej i generalnie tu już trochę roboty... ale tak czy siak jak głowica zdjęta, to wszystko się da... Pierścienie zależnie od producenta... polecam chromowane ale swoje kosztują...
    do tego oczywiście komplet rozrządu i płynów(jakieś 500pln za wszystko)
    uszczelka pod pokrywe zaworów(tak panowie, to jednorazówka wbrew pierniczeniu,że gumowa(mimo, że magnezo coś tam) to bedzie si
    ) + uszczeka pod kolektor wydechowy jakieś 13pln+ preparaty czyszczące+6pak zimnego lecha i jeden dzień wolnego...

Ewentualnie tak jak kolega wspomniał panewki tyle, że tu polacał bym wszystkie wymienić i dać wał do szlifu bo jak masz się wpakować jak ja to lepiej zrobić wszystko...

Ale nie powiedziane, że musisz odrazu remont robić bo diabeł może tkwić gdzieindziej...
    błędy jakieś są? jakie jest ciśnienie oleju?

---------- Post added at 21:09 ---------- Previous post was at 21:09 ----------

gdybyś potrzebował taniej nowych części to zapraszam

Użytkownik Embrion
    Auto

Domyślnie

nie ma zadnych błedów,a co sprawdza sie cisnienie w oleju czy chodzi ci o cisnienie w silniku? w silniku tak jak pisalem wczesniej na pierwszym cylindrze jest 11 a na kolejnych jest po 9 , a jestes w stanie oszacowac mniej wiecej koszt remontu w najgorszym wypadku ?

Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Tak jak patrze na części u mnie to

Rozrząd komplet- 369 z groszami
    filtr oleju- 27pln
    Pierścienie (nominalne)- 75pln(GRANT USA)
    uszczelka pod głowice- 79
    uszczelka kolektora wydechowego- niestety nie mam ale jakieś 12pln
    +olej
    +płyn chłodniczy
    +ewentualnie panewki nominalne (plecam jednak zrobić kompletny szlif wału(nie tylko czopów) - 90pln korbowodowe
    Możliwe, że będzie coś z cylindrami albo głowicą ale to się okaże po zdjęciu głowicy... możliwości jest tyle co alf
    +robocizna (60pln za roboczogodzine w warsztacie)

---------- Post added at 21:48 ---------- Previous post was at 21:47 ----------

może nie najtaniej ale sam robiłem na tych częściach i jest si... znajomi też ode mnie biorą bo sprawdzone pierdoły trzymam

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

Cytat Napisał Andy1970 Zobacz post
    dolot i wydech
    a co ma wydech do tego ?
    tłumik zmieni i się poprawi czy jak ?
    chyba że za bardzo ogólnie zrozumiałem
    to prosiłbym więcej szczegółów

Mieszka w
    PCT/PO/SCZ/SZ/RSA
    Auto
    Brera 2.4

Domyślnie

Cytat Napisał bocian Zobacz post
    a co ma wydech do tego ?
    jedynie uszczelka pod kolektorem wydechowym bo to jednorazówka... w dolocie nie trzebva wymieniać, bo kolektor ssący zdejmujesz bez odkęcania doloty z głowicy(ściągasz tylko obejmy, odkęcasz 4 śruby i ładnie wychodzi... ach no i odpinasz wtyczki lambdy i czujnika wałka rozrządu o ile dobrze pamiętam-biała i brązowa wtyczka) układ wydechowy nie musi być ruszany...

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

chodziło mi o uszczelki na głowicy