Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Montaż CA w AR 147

N...SALTO
    Gość

Domyślnie Montaż CA w AR 147

Witam
    Jako że zmieniłem auto na piękną alfe czas przenieśc do niej klocki które mam aktualnie zamontowane w starym autku. Już myślałem że po 3 latach nagłaśnianu swoich aut w końcu odpuszcze ale jak usłyszałem to "granie" seri to po tygodniu wymiękłem. Do zamontowania mam radio clarion dxz 948 + zmieniarka , głośniki na przód Hertz Space k6L , wzmacniacz pioneer xm 924 i suba Hertz Mille 2500 ( sub najmniej istotna sprawa bo przód może wystarczy. Teraz kilka pytań. Czy na forum gdzieś znajde manuala jak rozebra tapicerke drzwi ( gdzie są śruby , zatrzaski itp. ) którędy puścic kable prądowe z komory silnika do wnętrza. Którym progiem prowadzic sygnał ( gdzie jest mniej kabliu od instalacji samochodu ). Mam też problem z odnalezieniem dystansów z MDF do 147 może gdzieś na forum ktoś ma. Czy po wyjęciu radia fabrycznego mam się spodziewac jakiś cudów czy jest normalna kostka ISO , czy radio trzeba wylogowywac z CAN'a żeby mi jakieś błędy nie wyskakiwały i co jeszcze powinienem wiedziec o tym aucie pod kątem montazu CA i nie chodzi mi o rady że mam wygłuszyc drzwi czy zrobic słupki pod tweetery czy załorzyc bezpiecznik na kablu bo to wiem raczej szukam rad ułatwiających mi montaż bo mam tylko jeden dzien w tygodniu żeby przy nim robic więc dobrze jak pójdzie z górki.

p.s to mniej ważne bo moge sam sobote sprawdzic ale czy pod fotelami kierowcy i pasazera jest dosc miejsca na nie wielki wzmak i zmieniarke ?
    pozdrawiam

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Co do tapicerki drzwi,
    przednie drzwi trzymaja sie na 2 imbusach - tam gdzie rączka do zamykania drzwi,
    do tego 4 wkręty na dolnej krawędzi tapcerki, jak sie schylisz będziesz widział,
    do tego jeden wkręt masz nad kieszenią,
    i jeszcze jeden pod zaślepką, przy klamce,
    Później musisz delikatnie od dołu wypchać w górę, tapicerka trzyma sie na plastikowych kolkach + uszczelka przy szybie, która jest nałożona od góry.
    Tapicerke masz na wierzchu,
    Co do kabli - w 145 miałem dość dobre głosnikowe w serii, w 147 mam BOSE, wiec nie wiem jak to wygląda w zwyklym nagłosnieniu, ale te od BOSE, są wystarczające pod mocniejsze głosniki.
    Co do tylnych boczkow - osobiscie nie rozbierałem.
    Miejsce pod fotelem, teoretycznie coś małego się zmieści, ale przy przesuwaniu może być słabo.
    To 3D czy 4D ?
    Jeżeli nie masz bose, to wzmacniacz można fajnie zabudowac wykorzystując boczek od SUBa BOSE.
    nie będzie go w ogóle widać,
    147 powodów do zadowolenia

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Mam 5D i w tylnych drzwiach nie przewiduje montażu nawet raczej z suba zrezygnuje bo w dobrze zrobionych drzwiach moje głosniczki potrafią zagrac wystarczajaco , wzmak tez moge zmienic na cos o mniejszych gabarytach bo priorytetem jest zeby nic nie bylo widac poza slupkami pod tweetery , choc moze faktycznie cos fajnego mozna zmodzic z tego boczka od suba bose , tak apropo to gdzie seryjnie sa montowane wzmaki bose ? Moze wykorzystam to samo miejsce.
    No u mnie nie ma bose ale powiem tak w poprzednim aucie Vectra B miałem przez 4 miesiące głosniki z przodu pod wzmakiem us amps 1600.4 ( 4x 100wat RMS ) i seryjnych kablach , uznalem ze to zlo i napewno cos trace wiec wymienilem na 1,5 mm2 z beztlenówki i albo jestem przygłuchy albo zmian w dzwieku nie ma ale to tez można zmienic z czasem choc juz tyle zapału do CA nie mam co dawniej pozatym troche mnie stresuje ze Alfa to nie tak proste auto jak Opel , pozatym spasowanie elementow jest bardzo dobre i nie chce tego popsuc

p.s masz coś wspólnego ze sklepem Axel z Wrocka bo masz taki sam nick jak osoba z tamtego sklep ?

Użytkownik Romeo Avatar mattom
    Mieszka w
    dolnoslaskie DZL-> PO
    Auto
    Fiat CROMA 1.9 150ps

Domyślnie

Nie nie nick od imion Mateusz Tomasz -> mattom
    Co do wzmaka, jest on własnie pod tym boczkiem bagażnika,
    jest to taka plastikowa obudowa na suba cos kolo 12 litrów i we wnęce jest wkręcony wzmak.
    Powiem Ci tak, gdyby nie BOSE pewno poleciałoby do AR jakieś fajne Audio, ale z uwagi, że dźwięk mi wystarcza, a do tego jest to ekstra zmontowane to nie ma sensu tego ruszać.
    Boczek jest o tyle fajnym rozwiązaniem, że praktycznie nie zaburza wyglądu bagażnika i jego funkcjonalności.
    Do tego, jeżeli udałoby Ci się pokombinować coś z tym to zmieścisz tam jeszcze zmieniarkę, tak że kieszeń będzie jedynie wystawać - dla chcącego nic trudnego
    Co do kabli, w mojej 145, na przodzie zamontowałem głosniki na fabrycznych kablach, na tyle wrzuciłem właśnie z beztlenówki - wszystko bylo wpięte pod wzmak, no i musze stwierdzić ze nie było róznicy - dlatego mówie o kablach, że raczej nie ma sensu tego robić.
    Co do tego czy proste - w alfie są dziwne rozwiązania mocowań - ale robiąc z głową na karku, a właściwie pamiętając jak to wszystko wcześniej bylo - to nie ma najmniejszego problemu z ponownym montażem.
    Jeszcze co do pytania o radio - masz kierownice multi ?
    Do poprawnego jej działania trzeba dokupić sobie jeszcze przejściówke - no chyba, że nie masz multi, to wtedy odpada.
    147 powodów do zadowolenia

Użytkownik Alfista
    Auto
    mam

Domyślnie

Na forum car audio żalisz się, ze mało informacji jest na forum alfy, a jak widzę nawet nie chciało Ci się użyć wyszukiwarki. Jak rozebrać drzwi masz poradnik bodajże w dziale zrób to sam, którędy przeciągnąć kable również znajdziesz info. Sam właśnie zmieniłem kompletne audio w AR 147 i na większość pytań znalazłem odpowiedz nie znałem tylko rozstawu śrub po dystans więc rozebrałem boczek co zajęło mi kilka minut i sam pomierzyłem...

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Troche racji masz ale nie jest tak do konca ze nie szukalem , poprostu przegladajac pierwsze strony dzialu nie znalazlem jakis dobrych foto relacji wiec uznalem ze obcykani w forum uzytkownicy pomoga linkami i swoimi doswiadczeniami, nie mam niestety za duzo czasu na robienie przy aucie wiec szukam kola ratunkowego , nawet dla swietego spokoju zwalilbym robote na jakas firme CA ale auto potrzebuje na codzien i tylko w sobote wieczorem i w niedziele moge ze spokojem cos zrobic a wtedy firmy nie pracuja...
    Myslalem tez zeby przod robic swoj a wlasnie jako suba uzyc bose tylko wydaje mi sie ze moj przod takiego bose przebije na tyle ze bedzie to przerost formy nad trescia...

p.s kierownice mam multi ale nie musi koniecznie dzialac szczegolnie ze jest to koszt okolo 250zl

N...SALTO
    Gość

Domyślnie

Mam jeszcze pytanie odnosnie ramek do radia z allegro , jest tego sporo troche sie różnią cenami ale przedewszystkim zastanawia mnie fakt jak bardzo odbiegaja od oryginalnego koloru kokpitu... Moze ktos wie gdzie kupic identyczna z oryginalem ? Myslicie ze w ASO znajde takie cos ?