Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: [166] 2.4 JTD

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar Italiano
    Mieszka w
    Bydgoszcz

Domyślnie [166] 2.4 JTD

witam słysze w silniku takie jakby leciutkie tykanie dla mnie to jest niezauwazalne, kumpel mi nagadał ze to luzy w zaworach troche sie zmartwiłem wiec nie wiem teraz czy to tak ma byc ? prosze o jakies rady pozdrawiam

Paweł156
    Gość

Domyślnie

moze to zawory, kiedy miałeś regulacje robioną? w 2.4 trzeba co 40tys km robic, nie kazdy wie. Koszt regulacji do 200zł.

Mieszka w
    Bydgoszcz

Domyślnie

nie miałem robionej regulacji nawet nie wiedziałem ze trzeba, auto mam od grudnia dopiero jakie moga byc kosekwencje nie wyregulowania zaworow?

Bedboys
    Gość

Domyślnie

kontrolę przeprowadza się co 40 tyś oczywiście w miarę potzreby wykonuje sie też rególacje ale w praktyce to tylko kontrola. Natomiast to co słysz to na 99% nie zawory tylko łańcuch napędu pompy oleju - z założenia cichobieżny - wymienia sie go razem z pompą oleju całość kosztuje ok 700 zł, moja też ma tą przypadłość ale na razie nie zamierzam tego robić i pewnie tak już zostanie.

cromik
    Gość

Domyślnie

Witam.
    Jaki luz powinny mieć zawory w 2,4 ? Rozumiem, że manualnie ustawiane?

Mieszka w
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Napisał Bedboys
    łańcuch napędu pompy oleju - z założenia cichobieżny - wymienia sie go razem z pompą oleju całość kosztuje ok 700 zł, moja też ma tą przypadłość ale na razie nie zamierzam tego robić i pewnie tak już zostanie.
    a jesli tak sie zostawi niczym to nie grozi?

Bedboys
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Italiano
    a jesli tak sie zostawi niczym to nie grozi?
    Jeżeli myślisz o jego zerwaniu to nie, jeszcze nie słyszałem aby taki przypadek miał miejsce a już trochę w Alfach siedzę. Opory na pompie oleju są za małe aby zerwać nawet tak niewielki łańcuch.

Pabel-diabel
    Gość

Domyślnie

to moze mi podpowiesz..... mianowicie, jak moja Belle sie rozgrzeje to coś strasznie chrzesci w silniku, chodzi jak sieczkarnia. Co to może być? podejrzewam ten łańcuch na pompie oleju. Jak myślisz czy to może być to?

Arek 146
    Gość

Domyślnie

To chyba wszyscy mamy to samo, u mnie też rzęzi

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie

A u mnie jak się zagrzeje to cisza tylko jazda myślę że tak będzie nadal pozdrawiam <hello>

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia