Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: sprężyny tył - miękko

Artur G.
    Gość

Domyślnie sprężyny tył - miękko

Witam, proszę Was o podpowiedź lub propozycje.
    Moja 156 wydaje mi się za miękka z tyłu, kiedy stoi "normalnie" bez zbędnego obciążenia, jest kilkanaście cm prześwitu, wydaje się wszystko w normie. Kiedy wsiądę (100 kg) z zoną (55 kg) i z tyłu dzieci (łącznie ok. 100 kg) to tył "siedzi". W czasie jazdy na dołkach (tych trochę większych) albo wgłębieniach potrafi dobić tył - chyba w odbojniki. W bagaznika jest butla lpg w miejscu koła zapsowego -poj., 40 l.
    ogólnie Alfą 90% jeździ moja żona, ale czasami aby Alfe przegonić pojedziemy z rodzinka trochę dalej.
    W perspektywie mam montaż haka holowniczego który już mam w garażu, a to dodatkowe kilogramy i to na samym tyle a to jeszcze skomplikuje sytuację.
    Stąd moje pytanie, czy faktycznie sprężyny straciły swoja role ze starości a tym samym wymagają wymiany, a jeśli już to wymiana na nowe czy (jakiej firmy) nowe i do tego twardsze (jakiej firmy).
    Czy wymiana jest skomplikowana czy tez podstawowy zakład mechaniki da radę? jaki koszt sprężyn (Allegro czy jakaś hurtownia?)
    Rocznie Alfa zrobi max 5 tys km, kilka wyjazdów rodzinnych na nieduże odległości 100 - 200 km. Czy warto? Serdeczne dzięki za informacje

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Raczej sprawdziłbym/wymieniłbym amortyzatory wraz z poduszkami mocowania górnego. Wymiana jest prosta, obejdzie sie bez żadnych sciągaczy. Robiłem sam na podnosniku.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    Lancer, Giulia quadrifoglio

Domyślnie

Jak dobija to raczej sprawdziłbym sprężyny. Wszystko na to wskazuje, większe obciążenie, częściej dobija. Do wymiany kolego.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar SzlendaX
    Mieszka w
    Kolno
    Auto
    156 Sport Wagon 1.9 JTD + Chip Madeno Citroen C5 X7 Tourer 2.0 16v

Domyślnie

a u mnie dobijalo jak jeden amorek juz nie chciał jezdzic w belli... Po wymianie amorkow i sprezyn juz nie dobija.