Witam. Pewna rzecz nie daje mi spokoju. Obok postojówki znajduje zarówka h1 do czego ona jest? na krotkich i długich nie swieci, zapala sie tylko gdy przełącznikiem od długich wezme do siebie. Czy tak powinno być?
Witam. Pewna rzecz nie daje mi spokoju. Obok postojówki znajduje zarówka h1 do czego ona jest? na krotkich i długich nie swieci, zapala sie tylko gdy przełącznikiem od długich wezme do siebie. Czy tak powinno być?
tak jes ok, ponieważ ona robi za sygnał świetlny, biksenony czyli ksenon robi za "krótkie" i "długie", klapka w ksenonie uchylając się puszcza większy snop światłą jako światło "długie".
Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"
to akurat wiem, tylko robic oddzielna zarówke do mrugania? moze ona sie swieci jak sie ksenon spali? Własnie mnie zastanawia co robic jak sie ywpali w trasie w nocy? Wozicie ze sobą zapasowy komplet?
Akurat padnięcie palnika "tak od razu" jest bardzo rzadko spotykane. Z reguły najpierw zmienia barwa światła lub zaczyna sporadycznie mrugać zanim klęknie całkowicie. A co do dodatkowej żarówki do sygnału świetlnego, to jest ona potrzebna, ponieważ biksenony nie lubią takiego ciągłego mieszania krótkie/długie.
Ze względu na klauzulę sumienia mogę odmówić pomocy....
były Fiat 126p; Honda Accord Mk4 FL 2.0 B+G; Opel Vectra 1.8 CD B+G ; Fiat Punto II 1.2 8V B+G
jest Alfa 166 2.4 jtd '04...jak przystało na fana motoryzacji
Opel Astra J B14NEL - pożeracz korków
http://chomikuj.pl/danus77
Generalnie biksenon działa na zasadzie ruchomej przysłony, więc świeci światłem ciągłym, nie mruga, czyli częste przełączanie nie powinno mu robić różnicy.
A czy ksenon świeci daleko (przysłona się otwiera) gdy pociągniesz do siebie?
Jak nie, to może po prostu:
- jak chcesz doświetlić sobie drogę długimi pchasz dźwignie od siebie i masz długie na ksenonie,
- jak ciągniesz do siebie (położenie niestabilne) to albo chcesz chwilowo zwiększyć snop światła bo liczysz się z wyjazdem innego samochodu zza zakrętu, albo mrugasz. Kto kiedyś dostał "długimi" na ksenonie po oczach, będzie wiedział, że to nic przyjemnego. Taką H1-ką nie zaboli.
Choć generalnie klapa na ksenonie i H1 działają równolegle w autach które znam, w tym 159/brera. U mnie "długie" są tylko na halogenowej, a ksenon jest jedynie światłem mijania.
Grzesiek - żuwik
What happens if you give an Italian a pencil and paper...
Tak myśle czy duzo by poprawiła by przeróbka zeby ta dodatkowa zarówka swieciła razem z długimi?
Co prawda mam 166 przed fl ale przerabiałem reflektory na Bi ksenon na częściach z lamp AL-a i powiem Ci szczerze że jest to całkowicie bezcelowe jak masz długie na ksenonie to nawet nie zauważysz działania tej żarówki
A więc cała przeróbka nie była łatwa. U mnie "dawcą" były lampy AL nie wiem z czego bo kupiłem już same bebechy i nie miało to dla mnie znaczenia. (300zł soczewki z przesłonami i przetwornice plus okablowanie) Sama przeróbka jest dość pracochłonna po pierwsze z rozebraniem lamp na części pierwsze po spasowanie wszystkiego i przerobienie bo te soczewki tak po prostu nie pasowały. Są znacznie większe i elektromagnes sterujący przesłoną bi ksenonu tez zajmuje sporo miejsca a biorąc pod uwagę że chciałem zachować w 100 % możliwość regulacji świateł we wszystkich kierunkach musiałem nadbudować co nie co. Niżej wkleiłem parę zdjęci jak to wygląda
A tu efekt pracy : mijania i drogowe
Kolejna rzecz to spryskiwacze oczywiście zamontowałem oryginalne pomimo że przymierzałem sie juz do wysuwanych ale stwierdziałem że co oryginał to oryginał. Jeśli chodzi o kwestię podłączenie drugiej pompki to seryjnie wszyscy mamy pociągnęty kabel do pompki sprysków od lamp ale do pełni szczęścia potrzebny jest jeszcze przekaźnik w skrzynce i jakies bezpieczniki a nie chciało mi sie z tym bawić tak więc zakupiłem przekaźnik zwłoczny
http://allegro.pl/przekaznik-czasowy...732381250.html
a przewód prowadzący prąd do pompki spryskiwaczy od szyby przedniej rozdwoiłem z czego jeden koniec podłączyłem do pompki szyb a drugi ze przekaźnikiem zwłocznym zamontowałem na pompkę od lamp. W praktyce to wygląda tak że muszę naprawdę długo przytrzymać żeby załączyła się pompa od lamp a to ze względu na zastraszające tempo w jakim ucieka płyn przy spryskiwaniu lamp![]()
Czyli tak 300zł bebechy 120 spryskiwacze 40 zł przewody do nich 14 zł pompa ( z audi 80 - nowa nie ma znaczenia z czego) do tego klej do szyb ( do sklejenia refektorów i uszczelnienia ewentualnych niedociągnięc w klejenu plastiku) to tyle jeśli chodzi o główne wydatki reszta to pierdołki jak przewody czy kostki itd
komfort podczas jazdy - wart był tej pracy i tej kasy a wszyscy wiemy jak nasze 166 świecą...........
Ja się zastanawiam czy u mnie też będzie tyle pracy gdyż mam orginalne ksenony wiec zabawa ze spryskami odpada pozostaje kwestia zamontowania soczewki z przysłoną i tu się zastanawiam czy soczewka od Fl jest taka sama jak w starszym modelu i czy wejdzie bez problemu do lampy.. czyli wyciagam jedna wkladam drugąogólnie chodzi o to żeby zrobić długie na ksenonie
![]()