Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Uwaga na 166 2.4 JTD które oglądałem ! 2x Warszawa rok 1999 i 1x Łaszczów 2002

UT1
    Gość

Domyślnie Uwaga na 166 2.4 JTD które oglądałem ! 2x Warszawa rok 1999 i 1x Łaszczów 2002

1. http://allegro.pl/alfa-166-2-4-jtd-f...733898034.html

Przed chwilą pokonałem trasę około 660km i wróciłem na pusto. Myślę, że warto się podzielić wrażeniami. Nadal ciężko mi dojść do siebie i żałuję, że skończyłem oględziny w grzeczny sposób, bo ten nieuczciwy sprzedawca aż się prosił o fizyczne wytłumaczenie jak powinno się karać za takie oszustwo.

Dzwoniłem kilka razy pytając o wszystkie szczegóły, mówiłem, że szukam auta ponad rok i dobrze się znam na jego mankametach i mechanice. Koleś zapewniał, że w samochodzie wszystko działa (nie ma żadnego przełącznika który nie działa), nigdy nie było przygód blacharskich. Ponoć on malował tylko zderzak, bo zawoził znajomego do ślubu i chciał żeby samochód nie miał najmniejszej rysy (ponoć były odpryski od kamieni). Poza tym naprawdę igła. Sprzedaje, bo kupił BMW 5, a jest kierowcą tira i nie jeździ dużo.

Na miejscu okazało się:
    - malowany każdy element, dużo szpachli
    - przedni zderzak do malowania, bo jest obtarty i schodzą płaty lakieru
    - jeden z błotników kiedyś był czerwony i pod maską nie domalowali...
    - jeden z ksenonów to chińczyk, a drugi jest już wypalony
    - nie działają przełączniki szyb w prawych drzwich przednich i tylnych
    - na kokpicie wyjechane gałki, brak przycisku od wyjmowania sim (na foto jest)
    - skóra na fotelu kierowcy zniszczona od wsiadania (foto tak zrobione, że nie widać)
    - na podłokietniku, patrząc od tylnej kanapy widać rysy od śrubokręta
    - tylne opony poniżej znaków, zapas łysy, widać, że po mocnych przejściach
    - brak kilku diód na desce (wyjęte)
    - tylna lewa szyba wymaga pomocy przy zamykaniu
    - zbite szkło lusterka od strony kierowcy
    - zderzaki przód i tył źle spasowane
    - po wyjęciu plastików nad chłodnica widać, że lampy są usztywnione styropianem
    - wyrwany mieszek od skrzyni
    - standardowo zepsuta popielniczka, a w niej jeż z petów
    - mocno porysowana tylna klapa od góry i dach (ktoś coś postawił i przesuwał)

No i to od czego zaniemówiłem:
    - stojąca woda w bagażniku
    - brak sprzęgła
    - biała skóra ubrudzona chyba jakimś olejem, czy węglem na tylnej kanapie...
    - połamane plastiki przy progach (na jednym foto nawet widać). Połamały się, bo samochód dostał strzała w bok. Widać, że zawiasy były klepane młotkiem. Drzwi zamykają się jak w starym polonezie, a nie w 166.

Samochód bardzo zapuszczony, widać, że po brudasie. Dojeździł go do zera i szuka jelenia.

Sprawdziłem tylko te kilka elementów, bardziej się nie zagłębiałem. Przejechałem z 20 metrów także nawet nie wiem jak zawieszenie. Wyceniam ten samochód na 6-7 tys. Koleś zszedł do ceny 11.000 i ponoć nie zależy mu, czy kupie, czy nie, bo ma pewnych kupujących z Krakowa za 12.500.

Nauczka za ponad 300zł na dojazd i 11 godzin z życia :/

2. http://allegro.pl/super-alfa-romeo-1...688055987.html

Miałem blisko więc podjechałem na chwilę po pracy. Okazało się, że właściciel ma warsztat lakierniczy. W samochodzie zapuszczone wnętrze (brudno, wytarta kierownica i gałka, wypadająca pokrywa podłokietnika, zacięty schowek na środku konsoli, ten nad radiem, wyrwany mieszek od gałki). Z wyposażenia golas, nawet bez podgrzewanych foteli. Nie wiem dlaczego nakładki na progi były w kolorze złotym. Sprzedający pali w samochodzie. Przebieg na żywo o 5000 większy niż na foto z aukcji. Nie działa klima, bo ponoć trzeba nabić.

Brak ręcznego. Biegi wchodzą z ogromnym oporem, zupełnie niewyczuwalne jaki bieg chcemy wrzucić. Tylne koła to totalny negatyw, bałbym się wrócić do domu z takim zawiasem. Opony pościnane i na znakach, stoi na zimówkach.
    Oczywiście cała malowana, widać niedotartą szpachlę na słupkach po otwarciu tylnych drzwi. Najbardziej niepokojące są jednak spawy w bagażniku, bardzo trąca to wstawioną ćwiartką. Silnik bardzo głośno pracuje, przy wkręcaniu na obroty czuć, że się męczy. Tylny zderzak bardzo porysowany (jakby ktoś wjechał w twardą zaspę) - na foto musi być przed tym uszkodzeniem, bo tego nie dałoby się tak zretuszować. Na drzwiach kierowcy pająk pękającej szpachli, do tego rdza od dołu. No i rdza na rantach błotników przednich. Samochód ma pociągniętą rysę na tylnym lewym błotniku (kluczem albo kapslem) której nie widać na foto - "wie Pan, aparat wszystkiego nie oddaje". Samochód oglądałem w zeszłą środę.

3. Było na otomoto ogłoszenie z bordową 2.4 z 1999 roku za 10200zł. Samochód znajduje się w Wwie na Włochach na blachach LSW. Właściciel ma ponoć trzecią Alfę i nawet ma podkładki Alfaclubu.
    Całe szczęście jechałem do niego tylko 10 minut także nie było powodu do złości.
    - cały malowany, okropna pękająca szpachla na masce. Maskę otwiera się siłą, bo jest źle spasowana. Na tylnym lewym błotniku dziura na wylot (przerdzewiała !), wypadające chromy przy przedniej szybie, rdza na słupkach, pewnie niedługo od naprężeń pęknie szyba. Pod maską ślady bordowego lakieru na czarnych plastikach. We wnętrzu dokładane czarne skóry do białego wnętrza. Nie działa podgrzewanie foteli. Podczas jazdy wypada kluczyk. Koła tylne - negatyw, wahaczy już nie ma. Mimo wszystko przejechałem się - turbina wykończona, świszcze i samochód jedzie jakby miał 90KM. Sprężarka klimy pewnie po uderzeniu chodzi jak pralka i czuć, że o coś obciera. Spod maski wydobywają się dźwięki jak ze starego Ikarusa. Podczas przyspieszania trzęsie całym samochodem i ściąga przy hamowaniu. Ciekawe jak bardzo są przesunięte podłużnice i osprzęt silnika. Ten egzemplarz oglądałem w zeszły czwartek.

Mam nadzieję, że oszczędzę komuś nerw i na marne nabitych kilometrów Pzdr

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Przepraszam, ale szukasz dużej limuzyny silnikiem diesla z rocznika 1999/2002 za 10-12 tysięcy. Więc spodziewaj się takich właśnie egzemplarzy, jak te, co opisałeś. Nikt ci nie odda doinwestowanej 166-ki z 2.4 JTD za takie pieniądze.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

UT1
    Gość

Domyślnie

Mam link do tej trzeciej Alfy:

http://allegro.pl/alfa-romeo-166-2-4...725026429.html

Tomek_KRK, widzę, że handlujesz nieco droższymi autami. A co byś polecił w podobnej cenie? Mam 190cm wzrostu i w 156 się gniotę. Rozważałem BMW E39 lub AR 166. AR bardzo mi się podoba, komfortowo prowadzi i odpowiada mi jej wyposażenie. Dlatego szukam. Już raz w zasadzie zakupiłem świetny egzemplarz, 2.4 JTD, pełna opcja tylko bez PDC i Webasta, 2002 rok, faktury z ASO na około 7000 (za ostatnie dwa lata), cena uzgodniona na 11.250zł. I to na miejscu w Warszawie. Niestety bank księgował mi dzień roboczy przelew wewnętrzny i nie mogłem wypłacić kasy dla sprzedającego z bankomatu. A, że był to piątek wieczór to w sobotę samochód się sprzedał w inne ręce komuś z Katowic (chętnie znalazłbym tą osobę o zapytał, czy coś "nie wyszło"). Także jednak zdarzają się takie egzemplarze. Co prawda rzadko i dlatego tak długo szukam.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Mnie też to zaciekawiło bo za tą cene nie kupisz 166 z tych roczników i jeszcze żeby była zadbana....

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Chcesz kupić zadbaną to dołóż pieniędzy bo napewno nie kupisz fajnie utrzymanej za 12 tyś.
    Choć zdarzają się okazje ale to może 1 na 50 jak ktoś nie wie co sprzedaje.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

I te przebiegi 180 tys km... Aż nóz w kieszeni się otwiera. Powodzenia i wytrwałości w szukaniu 166 bo to samochód z duszą. Wiadomo ,że ideału nie kupisz, nie ma takiej opcji ale lepiej kupić czysty samochód i wymienić sprzęgło niz kupić wrak od jakiegoś brudasa...

Użytkownik Romeo Avatar krycho91
    Mieszka w
    Radzyń Podlaski
    Auto
    164 T.S

Domyślnie

i nigdy nie szukałbym samochodu z dużego miasta a w szczególności z wawy... wytłuczone i wyżarte od soli...
    Ze 164 trudno się wyleczyć

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie! Avatar arturbydgoszcz
    Mieszka w
    bydgoszcz
    Auto
    alfa 166 2.4jtd, 2002r. 140kM

Domyślnie

Cytat Napisał majster Zobacz post
    Mnie też to zaciekawiło bo za tą cene nie kupisz 166 z tych roczników i jeszcze żeby była zadbana....
    UT1 szacunek za wnikliwą analizę podejrzewam że kilka osób zaoszczędzi dzięki tobie kilka złotych, czasu i nerwów. majster ma rację, za tą kwotę taki rocznik AR166 2.4 nie ma szans. Bezczelność sprzedających graniczy z traktowaniem kupującego jak potencjalnego naiwnego idiotę który łyka wszystko. Ja szukałem swoją ok.3mcy, oglądałem przeróżne dziwactwa, ale się udało zakup od alfisty(auto nawet nie było wystawiane) cena zakupu większa od tych na allegro i ottomoto, auto też wymaga małych pewnych dopieszczeń ale w porównaniu z wcześniej oglądanymi to igła.
    Dzisiaj auta sprowadzane przez handlarzy to przeszczepy (trzy w jednym) odkupywane od turasów, ruskich itp.

powodzenia w poszukiwaniach, ale realna kwota za dobrze utrzymane auto to 15-18tys. za rocznik 2000-2002

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał arturbydgoszcz Zobacz post
    i nigdy nie szukałbym samochodu z dużego miasta a w szczególności z wawy.
    aja właśnie kupiłem z wawy i jestem zadowolony
    'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
    Jeremy Clarkson

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Szczerze powiem że w okolicy 11-13 tysięcy ciężko kupić zadbany samochód klasy 166 z silnikiem diesla. W dodatku 166 jest modelem bardzo wymagającym, jeśli chodzi o serwis i mało kto pozwala sobie na rzetelne serwisowanie tego samochodu - bo to są niestety koszty. I chyba jedynym rozwiązaniem dla Ciebie będzie kupno Lancii Kappa 2.4 albo 3.0 i wrzucenie do niej instalacji gazowej, coby to tanio jeździło. Co do E39 - no to w tym przedziale finansowym będziesz trafiał na takie same "rodzynki", jak opisane 166.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów