Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: TS Notorycznie obrywa paski wieloklinowe. Jakieś pomysły?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar questounico
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm i Megane II 1.6 16v LPG

Domyślnie TS Notorycznie obrywa paski wieloklinowe. Jakieś pomysły?

Witam! Historia jest złozona więc zacznę od samego początku, jakiś rok temu moja 156 zaczęła sobie piszczeć pomyślałem więc - wymiana paska klinowego - wymieniłem i wszystko było ok, pod koniec zimy z 2010/2011 znów zaczęło mi piszczeć na zimno, dojezdziłem do końca zimy, i zacząłem szukać odkryłem, że napinacz paska nie dociąga go. Więc wymieniłem kupiłem w hurtowni Alfa Fiat Lancia. koszt około 90-95zł.
    I tu się zaczeło po jakimś czasie odpalilem samochod i po kilku sekundach uslyszalem jakieś kołatanie, pasek zerwał jeden rowek i taki sznurek wystający z paska krecil sie i pukał, wymienilem pasek, pomyslalem ze moze sie zluzyl przez ten popsuty naciagacz, po jakims czasie kolejny pasek sie oberwał znow jeden rowek od stony podłuznicy, zbiegło się to z szumieniem rolki prowadzacej i lozysk alternatora, wszystko wymienilem zalozylem kolejny nowy pasek ktory znow sie zerwał... 3 paski w pol roku... i tak sądze ze moze ten napinacz coś nie tak bo zeczywiscie dziwnie blisko krawedzi rolki tego napinacza chodzi pasek, moze się zsówa i to dlatego? co sądzicie może wrzuci ktoś zdjęcie jak u niego lezy pasek klinowy na rolce napinacza?? Będe wdzięczny silnik 2.0 TS.
    [

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Sprawdz koła pasowe alternatora, pompy wspomagania i klimatyzacji czy nie mają jakiś bić, sprawdz też stan rowków i czy któryś z wcześniej wymienionych urządzeń nie jest przekrzywiony czy coś (np. poduszki sprężarki klimy mogły podziękować za uwagę), stan rolek także do obejrzenia.
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Ogier Avatar stembalski17
    Mieszka w
    K-Z
    Auto
    AR 156 1.9JTD 105 KM

Domyślnie

mialem cos podobnego, niestety musialem zrezygnowac z klimatyzacji, od pol roku cisza i spokoj i tak jak przedmowca pisze wszystkie rolki i kola pasowe do sprawdzenia

jacek1968
    Gość

Domyślnie

Witam
    ja na twoim miejscu zaczalbym poszukiwania rwania paska od ostatniej zmiany jakiej dokonales ,gdy z paskiem bylo jeszcze wszystko ok.
    Sprawdz czy napinacz paska , lub jego rolka prosto prowadzi pasek. Luz na napinaczu , lub zle zamontowany napinacz jest najczestsza przyczyna ciecia paska przez kolo sprezarki od klimy.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar questounico
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm i Megane II 1.6 16v LPG

Domyślnie

rolki wszystko ok krecilem kazdą przy zdjętym pasku i szarpałem wszystko ok alternator i rolka prowadzaca wymienione a przyc\zyna to na 99% napinacz jak patrze z gory to wydaje się bardziej schowany niż reszta i pasek nie jest na jego srodku a wystaje bardziej na lewo. Sprawę zrobie w wolnej chwili bo narazie oberwala jeden rowek i pasek lezy na nim rowno i chodzi jak znajde chwile kupię nowy pasek 4 juz chyba ehh i zrobię jakiś dystans pod ten napinacz zyczcie mi powodzenia
    [

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Może masz jakiś nie taki napinacz ? Troche to dziwne żeby się tak sam schował :|
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Użytkownik Alfista Avatar lesio146
    Mieszka w
    SZAMOTULY(PYRLANDIA)
    Auto
    159 JTDm ; 156 V6 Qsystem

Domyślnie

Przyjrzyj się czy kółko pasowe sprężarki klimatyzacji nie ma jednego rowka więcej.Nie wiem dlaczego,ale tak jest przy mojej.Piszesz że tnie pasek od strony podłużnicy,a w przypadku jak mój właśnie rowek od strony podłużnicy musi zostać wolny bo inaczej pasek biegnie ukośnie.
    Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.

Użytkownik Fachowiec Avatar Cubus00
    Mieszka w
    Międzychód
    Auto
    byla Alfa Romeo 156 2.0 TS 1999 jest 159 2,4

Domyślnie

wybaczcie ,ze wcinam sie w temat ale wlasnie posypał mi sie pasek , obciąłenm sznurki które sie oberwały i przyjechałem tak z 5 kilometrów , czy cos mogło sie stac i jaki to pasek

Użytkownik Ogier Avatar stembalski17
    Mieszka w
    K-Z
    Auto
    AR 156 1.9JTD 105 KM

Domyślnie

jak sie nie wkrecilo w nic i niczego nie zablokowalo to raczej nic sie stac nie moglo kiedys przejechalem tak wiecej niz 5km ale raczej nie chcialbym tego powtarzac

grafex
    Gość

Domyślnie

Uwielbiam alfę własnie za pasek..............................20tyś km i.............wymienione:
    -3paski
    -napinacz(główny)
    -napinacz mimośrodowy
    -koło pasowe
    -koło pośrednie
    Cała reszta czyli: alternator, klima,wspomaganie, pompa ciśnienia sprawdzone bez zarzutu, bicia czy jakichkolwiek nieścisłości.
    Znów obrywa jeden sznurek z paska klinowego-cholera widocznie taka przypadłość-stawiam dobrego litra za znalezienie przyczyny(pasek wychodzi więcej)
    Acha sprawdzałem wszystkie możliwe napięcia i ustawienia paska(łącznie z tym z alfa forum) ......za cholerę nie wiem o co chodzi............