Strona 1 z 4 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 31

Temat: Tylna klapa problemy

sewcio156
    Gość

Domyślnie Tylna klapa problemy

Witam. Generalnie znalazłem kilka problemów w tylnej klapie mojego Sportwagona:
    1. Przerwany obwód ogrzewania szyby- czy da sie to samemu naprawic?
    2. Klapki, które zasłaniają reflektory cofania i przeciwmgielnych non stop spadają i nie trzymają się klapy a nie widzę, żeby cokolwiek było urwane..czy to pospolity problem?
    3.Wycieraczka tylnej szyby też nie działa i chciałbym, żeby ktoś opisał jak się dostac do silniczka.
    4.Klapa ciężko się zamyka i jak wyregulowa zamek żeby szybciej i lżej "lapało

To tyle...jeśli były problemy opisywane to proszę o linki bo szukajka to nie pomogła.

grafex
    Gość

Domyślnie

1.Szybę da się naprawić....pytanie czy grzeje Ci cokolwiek czy wcale??
    2.Mi wypadała jedna wystarczało podgrzać ząbek mocujący opalarką i wygiąć by lepiej zapinał
    3.Ściągnij w.w. klapki, oświetlenie(lampka czerwono-biała w klapie) i odkręć osłonę klapy bagażnika-potem miernik lub kontrolka= sprawdź czy po włączeniu wycieraczki pojawia się prąd sterujący-jeżeli tak uszkodzony silnik jeżeli nie sprawdź na początek bezpiecznik
    4.wszystko da się wyregulować uchwyt zamka w tylnej belce po ściągnięciu listwy przykręcanej torksem chyba "25"(4 srubki chyba) ma możliwość regulacji dwie śruby na klucz 10-kę. Musisz zwrócić uwagę żeby klapa miała po zamknięciu równej wielkości szpary po obu stronach błotnika i nie odstawała od niego.

sewcio156
    Gość

Domyślnie

Szyba nie grzeje wcale. w dwóch nitkach jest przerwa. Lusterka grzeja,bezpieczniki są dobre tak samo jak i wycieraczki. W klapce mam wygiąć ten uchwyt z metalowa blaszka?

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

zdejmij osłonę klapy gdzie jest silnik wycieraczki zobacz czy napięcia dochodzą do niego, jeśli dochodzą to odkręć wycieraczkę wyciągnij silnik zobaczysz ze walłek wcieraczki jest w długiej tulejce na 99% jest tam zatarty, rozbierz to wyczyść w środku tulejkę i nasmaruj wazelina lub itp
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Rowerzysta Avatar Rodeush
    Mieszka w
    Legionowo
    Auto
    AR 156SW 1.9 JTD SPORT

Domyślnie

Podpinjąć się troche pod temat sewcio, z tylną klapą też mam problem, żeby ją zamknąć muszę mocno nią klepnąć, jest lekko przekrzywiona. Czy się ta i jak to naprawić??
    Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

samochód nie piramidy że budowali z precyzja co 1 mm wskazując biegun magnetyczny ziemi
    da się ale i łatwe nie jest zawiasy są regulowane ale ze trzeba nią dupnąć by się zamknęła to zaczął bym od odbojników guma lubi parciec ze starości lub rożnie się zachowywać jak jest ciepło
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ZIMA1987
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 TDI Sportwagon 115 KM; Alfa Romeo 155 1,9 TDI 90 KM

Domyślnie

Podczepię się pod temat.
    Mam problem, otóż w mojej alfie 156 SW klapa bagażnika otwiera się za pomocą dźwigni przy siedzeniu kierowcy, ale jak chcę otworzyć klapę za pomocą kluczyka nie ma reakcji. Może macie jakieś pomysły w jaki sposób to naprawić. kluczyk działa bo centralny zamek się otwiera. elektromagnes też działa bo wszystko rozkręciłem i sprawdziłem, że działa. czy jest to kwestia jakichś bezpieczników, czy nadajnika?? POMOCY

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Jeśli rozkręciłeś i elektromagnes działa to problem leży w mechanice a nie w bezpiecznikach.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar ZIMA1987
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 TDI Sportwagon 115 KM; Alfa Romeo 155 1,9 TDI 90 KM

Domyślnie

A może jakaś podpowiedź?

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Może siłownik odczepił się od zaczepu lub trzeba to wyregulować żeby lekko chodziło albo po prostu to umyć i wysmarować jakimś smarem do zamków.
    Siłownik to nie herkules sam w sobie jest słaby.Sprawdź dźwignie i ośki może gdzieś jakiś zadzior lub wytarcie na ośce.Trudno tak korespondencyjnie wszystko opisać.
    Udanego weekendu życzę.