Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: [156] ABS

Arek 146
    Gość

Domyślnie [156] ABS

Mam następujący problem, we wtorek śmigałem alfą (było zimno, padał śnieg, czyli wilgotno) i było wszystko OK, wczoraj jade i świeci się kontrolka ABS, dzisiaj jest to samo. Gdzie szukac przyczyny, zaznaczam, że nic nie było robione przy kołach. Może wilgoc się gdzieś dostała. Dodam, że nie działą

provokator
    Gość

Domyślnie

temat był już parę razy zawilgotniały czujniki, postaw do ciepłego garażu na parę dni i będzie ok, też tak miałem

mrutyś
    Gość

Domyślnie

u mnie też sie zaświeciła kontrolka i też bez konkretnej przyczyny. Ani nie były odkręcane koła ani nic z tym rodzaju i niestety nie wiem jak z tym sobie poradzić. Na razie jeździłem bez ABS niebawem wymieniam zawieszenie z przodu to wszystko dokładnie wyczyszczę może zacznie działać a jak nie to jadę na kompa sie przekonać co to :twisted:

provokator
    Gość

Domyślnie

czytacie trochę to co piszą inni? pisałem że zawilgotniały i trzeba dosuszyć, sporo padało, śnieg, roztopy itp a czujniki wariują w takich warunkach

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

A czy jak się Wam te kontrolki świecą z wyżej podanego powodu, to ABS wówczas działa?
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Kosiar
    Gość

Domyślnie

bo jeżeli kontrolka świeci a abs działa to wystarczy jechać wykasować błąd na kompie

mrutyś
    Gość

Domyślnie

no nie działa ale czasem jak by zadziałał. A błąd ABS jak by był np. na połączeniu gdzieś i by to połączenie sie poprawiło to po wyjęciu bezpiecznika zgasła by kontrolka ABS. Z tego co czytałem nie trzeba jechać na komputer, ale mogę sie mylić.

provokator
    Gość

Domyślnie

Gdy wilgotne są czujniki i świeci się kontrolka ABS nie działa - sprawdzałem u siebie, kasowanie błędu nic nie da, gdyż do chwili wysuszenia czujników błąd będzie się pojawiał ponownie, np po ponownym odpaleniu kontrolka się nie świeci, przejedziesz trochę i sie zapala
    generalnie najbardziej niebezpiecznie jest gdy czujniki się dosuszają, wówczas zdarzają się momenty gdy nie ma hamulców bo pedał się blokuje
    proponuję parę dni w ciepłym garażu i będzie ok

mrutyś
    Gość

Domyślnie

w przyszłym tygodniu zmieniam zawieszenie i wszystko sobie przepatrzę przesuszę i wyczyszczę jak nie pomoże to śmigam na kompa i zobaczymy co tam się okaże.

Arek 146
    Gość

Domyślnie

A jak wyschną czujniki, to kontrolka zgaśnie. czy dopiero po usunięciu błędu z kompa?

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia