Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Spadło mi koło pasowe

Użytkownik Znawca Avatar mariuszoles
    Auto
    Porsche Panamera 4S

Domyślnie Spadło mi koło pasowe

Chciałbym się z wami podzielić dość niecodziennym doświadczeniem, jakie spotkało mnie w zeszłym tygodniu. Stoję sobie na światłach, na Rondzie Mogilskim w Krakowie i nagle trzy dość silne puknięcia z okolic podwozia samochodu. Wystraszyłem się jak diabli i nie miałem pojęcia co się stało. Jednakże z autem wszystko było ok więc pojechałem dalej. Nie mniej jednak zaczęły dochodzić jakieś dziwne stuki w podwoziu samochodu i pomyślałem, że to może coś jeszcze z zawieszeniem (nie łącząc początkowo tego ze sprawą stuków na Rondzie Mogilskim). Po powrocie do domu spojrzałem pod maskę. Moim oczom ukazało się (nota bene połyskujące jeszcze nowością) koło pasowe wału leżące sobie spokojnie na pokrywie silnika :] Co ciekawe, koło pasowe spadło a pasek nawinął się na tę rolkę, na której normalnie zamocowane jest koło pasowe, dzięki czemu nic poważnego się nie stało. Tym samym rozwiązał się też problem z tłuczeniem w podwoziu - tłukło się po prostu koło pasowe leżące na pokrywie silnika.

Sprawa wydaje się tym dziwniejsza, że 3 k km temu wymieniłem to koło, po przywiezieniu auta z Belgii, przy okazji wymian wszystkich materiałów eksploatacyjnych. Czyli koło było po prostu jak nowe. Podjechałem do mojego mechanika, który zdjął koło pasowe i okazało się, że guma na której było zamocowane pękła, co spowodowało jego oderwanie się :] Pasek, na którym koło pracowało nie został w ogóle uszkodzony. Miałem na to gwarancję więc zamówił nowe koło i zamontował. Tamte poszło do reklamacji. Zobaczymy, co się będzie działo. Może to koło było jakieś wadliwe ? Na szczęście nic poważnego się nie stało, ale sytuacja nie była przyjemna...

Użytkownik Znawca Avatar Kali_33
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 2.0TS 1997

Domyślnie

a kto wyprodukował to koło żebyśmy wiedzieli jakich producentów omijać?

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Podobną sytuacje widziałem w jakims nowszym Oplu z tym samym silnikiem tylko po ich nazewnictwu Też odpadło koło pasowe po wymianie i uznano jego reklamacje jako wade materiałową. Żeby nie było tak wesoło to czytałem kiedys że podczas złego montażu tego koła dwumasowego pasowego równiez to koło może odpasc.

Użytkownik Fachowiec
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    159

Domyślnie

o jakim kole pasowym dwumasowym mówisz?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar spike
    Mieszka w
    Gdynia/Fjellsa
    Auto
    159SW 2.0 jtdM

Domyślnie

Miałem identyczny przypadek rok temu, ten element jest przejęty od młodszej siostry 156 ,u mnie jedynie spadło po odpaleniu silnika,należy zwracać na to uwagę,może czasem niezłych szkód narobić

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Cytat Napisał coachu Zobacz post
    o jakim kole pasowym dwumasowym mówisz?
    jak to o jakim? koło dwumasowe pasowe napedzające pasek urządzeń pomocniczych.