Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Rura od przepływomierza 156 1.6TS

nolli
    Gość

Domyślnie Rura od przepływomierza 156 1.6TS

Witam. Zakupiłem niecały miesaiąc temu 156 1.6. Od samego początku był problem rano kiedy silnik jest zimny. Zaczyna przerywać, szarpać, w ogóle się nie chce rozpędzić, kręci się do 2tyś i to z problemem. Jak się ją odpali to chwilę chodzi tak jak by miała zaraz zgasnąć, po zagrzaniu wydaje mi się, że jest zamulona do 3tyś. Wymieniłem rurę od filtra powietrza bo trzymała się dosłownie na włosku. Za wiele to nie zmieniło. Do wymiany jest też przewód od przepływomierza i nie było by z tym problemu gdyby nie fakt, że moja ma jakiś dodatowy czujnik (termister?). Wszystkie jakie widziałem wyglądają tak: http://allegro.pl/alfa-romeo-156-rur...743189778.html . Na dzień dzisiejszy zlepiłem to taśmą (2 rolki poszły), za cholere nie mogę nigdzie takiej dostać. Byłem na szrocie gdzie stało chyba z 12 takich alf i każda była bez tego czujnika. Dzisiaj się umówiłem do "magika" na diagnoze komputera. Zobaczymy co wyczaruje. Jakieś rady?

nolli
    Gość

Domyślnie

Diagnoza nie wykazała żadnego błędu. Mechanik mówi, że to raczej nie przepływka. Mówił, że może być to elektrozawór od zmian rozrządu, bo nie słyszał jego cykania.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Błędu mogło nie wykazać ale to nie znaczy, że przepływomierz jest ok. Na forum jest cała masa postów o uszkodzonych przepływomierzach więc poszukaj trochę a na pewno znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Najprawdopodobniej zaniża Ci dawkę powietrza o niedużą wartość i dlatego masz takie objawy a błędu nie wykazuje bo napięcie jest ok itd. Żeby to sprawdzić musisz jechać na test z podpiętym komputerem a diagnosta musi mieć dane dotyczące wartości żądanych w danym momencie i stan faktyczny. To tak w wielkim skrócie i też nie na 100% musi to być przyczyną.

nolli
    Gość

Domyślnie

Zauważyłem, że przepustnica jest dosyć zaolejona. Może być to przyczyną?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Jak ma dużo nagaru to może raczej wahać obrotami. Bez porządnej diagnozy na kompie to sobie można wróżyć.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Głogów
    Auto
    156 1,8 ts ,159 SW 1,9 JTS

Domyślnie

zaklej dobra tasma izolacyjna ,np scotch 22 a pozniej dwie wartwy scotch 23...

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    near zamość
    Auto
    156 1,8 ts 98

Domyślnie

na tej rurze starej, masz takie urządzenie idą do niej jakieś przewody, zy tylko do przepływomierza, też miałem problem z tą rurą byłem w ASO fiata i też mi mówił ,że potrzebna jest rura z jaikmś czujnikiem , ale niewiem skąd mu się to wzięło skoro w starej nic takiego nie bylo i nie niema żadnej wolndej wiązki kabli aby cos takiego podłaczyć, a przepustnice wyczyść jakąś benzyną ekstrakcyjną

nolli
    Gość

Domyślnie

Ten czujnik to prawdopodobnie termistor, w nowszych modelach jest on wbudowany już w przepływkę. Wymontowałem i wyczyściłem silniczek krokowy i przepustnicę. Było sporo nagaru, autko jak by trochę lepiej chodzi (może psychika mi tak mówi) ale poranny problem został. Raz odpaliła dobrze, a raz tak jak uprzednio.