Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Alfa 145 Podsufitka

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto
    AR 145 1,7 boxer 16V -> ;)

Domyślnie Alfa 145 Podsufitka

Witam. Postanowiłem naprawić wnętrze swojej alfy dokładniej Podsufitkę, przy podszybiu, rączkach, praktycznie wszędzie zaczyna odchodzić okładzina, bardzo brzydko to wygląda, i moje pytanko robił ktoś już taki zabieg: tzn Zrywał starą a zakładał nową okładzinę ?? (nie kupuje nowej gdyż ciężko dostać w dodatku pewnie też będzie odchodziła) Aktualnie jest coś takiego:

http://allegro.pl/show_item.php?item=1775333716

a co powiecie na np: alcantare??
    http://allegro.pl/alacantara-tkanina...776365364.html

Znacie jakieś inne materiały nadające się na podsufitkę?? Dodam że mam szyberdach w aucie, dodatkowe wcięcie na pewno trudno będzie rozłożyć tkaninę ale pomęczę się Może ktoś polecić jakiś klej do takich zabiegów?? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, może jakieś pomysły ??
    Ostatnio edytowane przez mat3l ; 29-08-2011 o 21:00 Powód: składnia

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Klej taki polecam bo sam używam i rewelacja : http://allegro.pl/forch-klej-do-karo...763758189.html (wiem, że drogi ) ale można znaleźć taniej. Inne w sprayu też można śmiało stosować np: http://allegro.pl/motip-klej-kontakt...770983850.html

Ta "alcantara" jest mało elastyczna i nie ma głąbki przede wszystkim. Jak zerwiesz starą to musisz mieć materiał z gąbką. Zresztą zerwanie materiału i gąbki (która się pewnie będzie kruszyć miejscami) nie będzie łatwe. Lepiej spytaj tapicerów o taką renowację bo sam się narobisz przy tym, stracisz kasę a efekt może być różny (oby jak najlepszy).

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto

Domyślnie

hmm... klej w sprayu zapewne był by idealny do takiej naprawy, tylko właśnie teraz czy lepiej nie oddać do tapicerów, poszperałem w necie i widzę że w gorzowie WLKP jest jakaś firma która
    bawi się w tego typu renowacje, "MAKS studio" hmm.. zadzwonię jutro dowiem się jakie koszta itp zobaczymy co z tego wyjdzie, bo aktualnie podsufitka leży w domu auto w środku rozkręcone... zależy mi na czasie;//

Użytkownik Dwusuwowiec
    Auto
    Alfa romeo 145 1.6 boxer 1995

Domyślnie

Mam dokladnie to samo w tych samych miejscach, zastanawiałem się nad tym jednak zabrakło na takie coś kasy ;p Bo pewnie troche by za to chcieli a za jakiś czas w innych miejscach odejdzie jak zrobią te w których odchodzi teraz..A klej może i dobry ale czesto odchodzi w taki sposób że na około sie trzyma a pośrodku odchodzi i jak się tu dostać? trzeba odrywać to co się trzyma a jak to odejdzie tego nie wie nikt ;p

romeo145
    Gość

Domyślnie

W swojej poprzedniej 145 robiłem taki zabieg. Materiał jakiego użyłem to - teraz UWAGA - to materiał na bluzy kupiony
    w sklepie z materiałami, jest wystarczająco gruby, a co najważniejsze elastyczny i bardzo łatwo się układa. Ja użyłem
    czarnego ale są inne kolory klej polecam każdy w spreju albo taki który jest rzadki ale da się nakładać pędzlem.
    Nadmienię, że z tym materiałem obiłem również tylną osłonę klapy bagażnika i wiele innych elementów auta.
    Faktura materiału jest bardzo miła w dotyku.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Kańczuga, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.9 JTD 8v 115 KM

Domyślnie

Ja robiłem coś takiego w swojej 146. Roboty na pół dnia i to najlepiej z kimś do pomocy. Najgorzej było wyciągnąć wszystko z auta. Na zdjęciach wrzucam czego używałem
    Cena kleju to 15 zł za puszkę, mi poszła jedna całą i drugiej z 1/10.
    materiał to jakiś taki specjalny na podsufitki jakieś 22 za mb
    do tego pędzel do rozsmarowania kleju.

Rada taka żeby nie smarować wszystkiego tylko po kawałku i dobrze dociskać wszystkie zagięcia
    Efekt taki: Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0004[1].jpg
Wyświetleń:	101
Rozmiar:	53.5 KB
ID:	33224
    Załączone obrazy Załączone obrazy Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0006[2].jpg
Wyświetleń:	914
Rozmiar:	33.7 KB
ID:	33221   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0008[2].jpg
Wyświetleń:	658
Rozmiar:	84.5 KB
ID:	33222   Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Zdjęcie0001[1].jpg
Wyświetleń:	606
Rozmiar:	52.0 KB
ID:	33223  
    Ostatnio edytowane przez Kamilao ; 30-08-2011 o 13:40

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Niemcy
    Auto

Domyślnie

Dziś dzwoniłem do paru firm i za wymianę podsufitki: całkowite zerwanie starej nalepienie nowej wołają 350zł wersja z szyberdachem bez chyba po 300zł, więc postanowiłem zrobić ten zabieg z kolegą.
    Zamówiłem Materiał taki jak był, na allegro masa tego jest(1,5mX3mb), do tego 2 puszki kleju po 0,5l specjalny do podsufitek, tapicerek, za 2 dni wszystko przyjdzie łącznie zapłaciłem 137zł tylko teraz czy efekt będzie jak w profesjonalnej firmie ?? hmm... zobaczymy w tym tygodniu powinienem to zrobić, jak coś to dam znać i podeśle fotki jak nam poszło.

Kamilao Bardzo ładnie wyszło też chcę uzyskać taki efekt tylko może być trudniej u mnie bo mam szyber więcej zakamarków dochodzi.

pitbullgt
    Gość

Domyślnie podsufitka

Witam! Ja miałem podobny problem. kupiłem na allegro materiał na podsufitki koloru czarnego i po zdarciu starego przykleiłem bez problemu. wygląda młodziej. a na słupki dałem alkantare tez czarna. wyszło super. dla mnie największym problemem było odklejenie podsufitki od dachu. tak to luzik.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar aquarius01
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał mat3l Zobacz post
    Kamilao Bardzo ładnie wyszło też chcę uzyskać taki efekt tylko może być trudniej u mnie bo mam szyber więcej zakamarków dochodzi.
    Jak masz szyber to się ciesz. Nie będziesz miał problemu ze zdjęciem podsufitki, która nie jest przyklejona. Obicie w zakamarkach to żaden problem. Pochwal się efektem końcowym
    Pozdrawiam
    Zbyszek
    Lancia Phedra 2.2 JTD 2003 była AR 145 1.6 TS 1997

Użytkownik Alfa i Omega Avatar cuma_borek
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    była 145 BX Zender, jest 166 2.4jtd progression, GTV 2.0TS oraz 3.0v6 Cup

Domyślnie

a nie lepiej kupic podsufitke od wersji poliftowej ktora jest prasowana a nie przyklejana i problem z odklejaniem juz nie wystepuje