Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Kolejny problem z mocą i z komputerem

alfadrian
    Gość

Domyślnie Kolejny problem z mocą i z komputerem

a więc tak spotkałem się dzisiaj z venom4 zeby sprawdzic co nieco w mojej alfie na komputerze i poprostu nie chciał czytac mojej alfy niewiemy oboje dlaczego tak moze byc moze ktos wie jaki moze byc powod ??

i druga sprawa przy okazji sprawdzilismy moc naszych belli i jego jest jednak troche bardziej zrywniejsza nie ma tej mocy u mnie i przy okazji jak wracałem droga 88 gdzie da sie rozpedzic zobaczylem kolejny problem ze moje auto ledwo wyciaga 140 wiecej sie praktycznie nie da chyba ze przez nastepne 10km może by podskoczylo do 150 .

zaznaczam ze silnik pracuje rowno i raczej prawidłowo co moze byc przyczyną ??

Prosze o pomoc. Może jutro na zlocie w tychach ktoś też mi pomoze.

venom4
    Gość

Domyślnie

Witam

Tak jak kolega wspomina spotkaliśmy się dziś w celu porównania naszych autek, podłączenia pod kompa alfy kolegi i niestety jest problem z połączeniem się z jego komputerem.
    U mnie sterownik bosh ME7.3.1 łączy się bez problemu z programem fiatecuscan oraz unidiag a kolegi alfa komp 1.5.5 nie łączy się mimu wielu prób. Pytanie do bardziej doświadczonych co może powodować taki stan rzeczy. Dodatkowo co zaobserwowaliśmy:

Moja alfa 156 1.8 TS 2001 rok - 140KM - W porównaniu do alfy kolegi moim zdaniem zdecydowanie słabiej reaguje na gaz w dolnym zakresie obrotów i do 3k wkręca sie słabiej potem idzie zdecydowanie lepiej.
    alfadrian 145 1.8 TS 1998 rok - 144KM - lepiej reaguje na niższych obrotach sprawniej się wkręca w granicach 1500-3000 obr/min powyżej brak odczuwalnego u mnie wzrostu mocy (przepływka ?)

Z góry dzięki za pomoc.

Pozdrawiam
    Przemek

Użytkownik Ogier Avatar teiras
    Mieszka w
    Katowice - Kostuchna
    Auto
    156 2,4jtd 99r AZZURO NUVOLA 176.1KM 401.9 Nm Skrzynia 6b z 166

Domyślnie

łączyliście sie na zapalonym czy zgaszonym silniku?? Ja z ABS czy poduchami umie sie połączyć tylko na zgaszonym , a z silnikiem na zgaszonym i zapalonym. jak kolega szukał TS-a to też z silnikiem na zapalonym sie połączyć nie umiał jak przebieg chcieliśmy sprawdzić

ZBANOWANY Maniak resoraków
    Mieszka w
    Usa
    Auto
    mgsexGD

Domyślnie

Cytat Napisał venom4 Zobacz post
    alfadrian 145 1.8 TS 1998 rok - 144KM - lepiej reaguje na niższych obrotach sprawniej się wkręca w granicach 1500-3000 obr/min powyżej brak odczuwalnego u mnie wzrostu mocy (przepływka ?)
    Miałem taki problem w mojej V6... do 3000-4000rpm szła normalnie a później drastyczny spadek mocy i tylko jęk... przy próbie rozpędzanie się do maksymalnej najpierw do 150km/h a później do 160km/h...
    U mnie problemem była pompka paliwa... po jej wymianie auto zaczęło jeździć jak rakieta
    Ale również niewykluczone, że u alfadrian'a może być problem z przepływką, bo jest to praktycznie taki sam objaw...

Najpierw ogarnijcie kompa a później się zobaczy co wyjdzie

venom4
    Gość

Domyślnie

Potrafi ktoś odpowiedzieć co może być przyczyną słabego wkręcania na obroty w dolnym zakresie?

alfadrian
    Gość

Domyślnie

no to wstepnie mysle ze to moze byc przeplywka to w najblizszym czasie pomysle o wymianie albo jakos ją odsyfic jesli sie da.. a co panowie myslicie o tym podpięciu pod komputer co moze byc przyczyna ze nie chce złapac ??