Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: słaby nawiew w kabinie!

remik230
    Gość

Domyślnie słaby nawiew w kabinie!

witam wszystkich, był juz taki temat ale niestety forumowicz który go rozpoczął nie raczył na końcu podzielić się swoimi spostrzeżeniami nt. rozwiązania tego problemu więc muszę prosić Was o radę.
    problem jak w opisie tzn. słychać że nawiew chodzi tzn im więcej kreseczek tym głośniej, szkoda tylko że tego nie czuć. poza głośnym szumem nie odczuwa się siły dmuchania, dmucha, ale słabo, zarówno na klimie jak i bez klimy. sprężarka na klimie słyszę że pracuje, wentylator raczej też, chyba że buczy a nie wieje, ale raczej to odpada. klima niby nabita przed rokiem przez poprzedniego właściciela. chcę zacząć od sprawdzenia filtra kabinowego czy nie jest zapchany ale obawiam się że to może być coś innego. czy filtr przeciwpyłkowy może aż tak osłabić siłę nadmuchu? macie jakieś pomysły?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Zmiana filtra około 15 minut (potrzebny klucz o rozmiarze 5,5 a instrukcja z obrazkami jest przy większości filtrów). Ceny od 40- 100 zł i zauważysz różnicę. Innej rady nie ma na dychawiczny nawiew w 156 zarówno przed jak i po FL.

destikero
    Gość

Domyślnie

Zanim zaczniesz zmieniać filtr kabinowy/pyłkowy, to sprawdź czy faktycznie on jest winowajcą słabego dmuchania
    Test jest prosty. Włącz nawiew na maksa i sprawdź siłę "dmuchania". Następnie włącz "obieg wewnętrzny".
    Jeśli po włączeniu obiegu wewnętrznego będzie lepiej dmuchać, to winny jest filtr. Jeśli na obiegu wewnętrznym nadal będzie słaby nadmuch, to przyczyną nie jest filtr... Amen!

ViP Alfa i Omega Avatar Lopezius
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 SW 1,9 JTD

Domyślnie

Osobiście obstawiam filtr kabinowy, przerabiałem ten temat u kumpla w 156 1,9JTD16V. Chłop się mordował ze słabym nawiewem i klimą, nabijał, odgrzybiał i nic.A mechaników miał tak rewelacyjnych że robili, robili ale żaden filtra nie wymienił cyt. "bo nie wiedzieli gdzie jest" . No comments.

Po wymianie filtra problem zniknął.
    Ostatnio edytowane przez Lopezius ; 06-09-2011 o 15:13
    Była: 145 - 1,3 Boxer
    Jest: 156 - 1,9 JTD SW

Juljan
    Gość

Domyślnie

U mnie byl ten sam problem, i wine mial filtr, po wymianie niebo lepiej i szyby nie paruja Kilka dni temu tez mialem problem ze slabym nadmuchem i bardzo glosno praca nawiewu, ale tam problem miala kartka papieru ktora wpadla do silnika nawiewu, dostanie sie do silnika tez prosta sprawa.

remik230
    Gość

Domyślnie

dzięki wielkie za rady, z pierwszą wolną chwilą biorę się za wymianę filtra kabinowego, a raczej filtrów, bo podobno są 2 filtry w roczniku 2003. dam znać po wszystkim czy się udało czy tez problem się nie rozwiązał.
    pozdro!

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Pierdoła nie robota. Pod schowkiem go masz, dojście co prawda marne bo trzeba się kłaść na dywaniku no ale.. robota i tak przyjemna w porównaniu do innych . Odczujesz różnice po zmianie od razu!

remik230
    Gość

Domyślnie

hej, zgodnie z instrukcją zdjąłem tapicerkę, odkręciłem śrubki od pokrywy i z tego co widzę to jest tam tylko jeden filtr a podobno w tym roczniku powinny być 2 filtry. możecie mi to wyjaśnić? ten drugi jest gdzies obok, powyzej, wyjdzie jak wyciagnie sie pierwszy? mam cos jeszcze odkrecic poza pokrywą? nie chciałem na razie filtra wyciągac nie mając jeszcze kupionego nowego ale widzę tylko jeden. dzisiaj chciałbym kupić ten filtr ale zastanawiam się jaki mają w sklepie zamówic, pojedynczy czy podwójny bo sami oczywiscie nie wiedzą. u mnie wygląda to na pierwszy rzut oka mniej więcej tak jak na instrukcji z filtrona (tu akurat AR 147, ale do 156 podają tą samą instrukcję):
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	bez tytułu.jpg
Wyświetleń:	352
Rozmiar:	81.1 KB
ID:	33789

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Qki
    Mieszka w
    Zamość, Lublin
    Auto
    AR 156 2.4 JTD 20V

Domyślnie

Tam dalej jest! głębiej

remik230
    Gość

Domyślnie

no i zrobione , faktycznie kilka minut i nawiew znowu świetnie działa. koszt 42 zł za 2 węglowe filtry. filtry jak już wspomniałem są 2, trzeba najpierw wyjąć jeden, następnie 'wymacać' i wyjąć drugi. dodam że przyda się wiedza w zakresie narysowanych na filtrach strzałek, które oznaczają kierunek przepływu powietrza. trzeba więc filtry umieścić tak, aby strzałka wskazywała na tył samochodu. dzięki wszystkim za pomoc!