Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: Centralny otwiera ale nie zamyka

Omarek86
    Gość

Domyślnie Centralny otwiera ale nie zamyka

Panowie niedawno w mojej jakze przepieknej Ali padl mi centralny. Z pilota migacze migaja raz i odrazu dwa migniecia po tym. cos sie kurna zalalo jak robilem pranie auta w srodku (nie bede sie chwalil w jaki sposob) ale jak wszystkie drzwi zamkne recznie to otwiera sie z pilota normalnie ale juz nie zamyka. probowalem odlaczac akumulator na dluzsza chwile (cala noc) i nic nie pomoglo, sprawdzilem centralke pod ICS przekazniki byly zasniedziale, przeczyscilem i tez nic nie pomoglo. co jest, czyzby nastepny wiekszy wydatek?? sterownik, jakis silownik?

Prosimy o przemyślane posty pod względem kultury językowej !!!
    Ostatnio edytowane przez fr33 ; 19-09-2011 o 10:43

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

kolego poszukaj na forum było tego trochę, któryś siłownik Ci padł najprawdopodobniej.
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Omarek86
    Gość

Domyślnie

tak wiem, ale nie byloo takich objawów jak u mnie np, ze otwiera ale nie zamyka, albo zachowanie tych migaczy. serio uwierz mi, to temat rzeka. tak pozatym to nie potrafie rozebrac boczka drzwi, juz mam dosc lamania plastików w moim aucie.

Użytkownik Znawca Avatar Dawid_Zielu
    Auto
    Alfa Romeo 166 FL 2,4 JTD 20V Sportronic '03

Domyślnie

odłączenie akumulatora próbował?? tak na 20 min, może elekrytyka szaleje
    Alfa Romeo - "bez serca bylibyśmy jedynie maszynami"

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Po 1: poziom wypowiedzi rażąco i żenująco niski.

Po 2: mechanicznie blokuje się jeden z siłowników - albo układ cięgien, albo sam siłownik nie daje rady. Przy sygnalizacji jaką opisujesz, siłowniki powinny zamknąć drzwi i od razu odskoczyć, za wyjątkiem tego, który jest przyczyną - ten powinien stać w miejscu. Jeżeli jednych drzwi nie da się zamknąć, układ nie zamknie centralnie. Może być jeszcze przyczyna druga - zalałeś krańcówkę. Jeżeli wszystkie zamki się zamykają, po czym otwierają, jest szansa że jedna z krańcówek daje sygnał otwartych drzwi. Która - to wskaże ci wyświetlacz pod zegarami.

Omarek86
    Gość

Domyślnie

Bardzo przepraszam ze kolege urazilem. Na ogol jestem powazny i potrafie sie zachowac. Moze rzeczywiscie styl mojej wypowiedzi nie byl gornych lotow ale chyba az tak źle nie bylo. tak pozatym żuwik dzieki za wypowiedz na temat mojej usterki.

Użytkownik Romeo Avatar żuwik
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    166 2,4 JTD CF2 '00 ` ` ` ` ` ` ` ` ` 166 3,0 V6 CF3 '03

Domyślnie

Po to my są.

Potwierdź tylko jak wygląda sprawa objawów u Ciebie, co poza mruganiem.

W zimie miałem taki dowcip: otwierałem pilotem i otworzyły się wszystkie drzwi poza drzwiami kierowcy - kołek, a w zasadzie jego układ cięgien, przymarzł. Było to o tyle zabawne, że drzwi się otwierały, centralka stwierdzała, że drzwi kierowcy są zamknięte, więc drzwi się zamykały. Kolejna próba i to samo. Sytuacja o tyle zabawna, że musiałem otworzyć pilotem i szybko otworzyć tylne drzwi nim się centralny znów zamknie, a potem drzwi przednie otworzyć od wewnątrz. Taka jest logika tego układu, brak ruchu kołka interpretuje jako jego trzymanie, a skoro trzymasz kołek w pozycji otwartej, to oznacza że drzwi chcesz mieć otwarte. Jeśli w zamkniętej - to pozostałe drzwi zamknie. Awarii i usterek nie przewidziano.