Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Temat: Kompresor zamiast turbiny ?

gronel
    Gość

Domyślnie Kompresor zamiast turbiny ?

Witam

Auto - GTV 2.0 V6 TB

Chciałbym wstawić kompresor zamiast turbiny, moc nie musiałaby być większa od poprzedniej (202KM) w granicach 190-230 KM. Kompresor na miejscu kompresora klimy. Moje pytanie to jaki kompresor najlepiej by pasował do owej operacji i jakie dodatkowe koszta (oprócz robocizny) musiałbym ponieś ?

Kayrol
    Gość

Domyślnie

zdecydowanie taniej będzie zregenerować turbo i zrobić czipa niż wstawić tam kompressor

Użytkownik Romeo Avatar aniol_jojo
    Mieszka w
    Ruszów
    Auto
    156 SW - 2.4 JTDm 2004r

Domyślnie

Lub wstawienie większej turbiny i zestrojenie na nowo, również koszta będą mniejsze
    "Alfa chociaż mała prowokuje do zgwałcenia pierwszych stu stron kodeksu drogowego."
    jest: 156 2.4 JTD 04r...
    była: Gtv 2.0 Twin Spark Verde Tropico 96r...

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Dokładnie jak wyżej koledzy, sprawdź ile kosztuje np. rotrex i ochota Ci przejdzie, a jak się uprzesz to teoretycznie robocizna, mocowanie, rolka, i pewnie parę rurek i opasek żeby inaczej poprowadzić powietrze. Plus strojenie bo nie wiadomo jak i czy elektronika się dostroi.
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar lukaszb
    Auto
    Alfa Romeo Gtv '96 2.0 TS

Domyślnie

Można założyć kompresor z merca, cena mniejsza. Do tego można znaleźć taki ze sprzęgłem żeby nie było problemów z wolnymi obrotami (sprężarka bez sprzęgła na wolnych też ładuje).

Ale jedno jest pewne, zabieg w tym przypadku całkowicie bez sensu.

gronel
    Gość

Domyślnie

Chciałbym nadmienić że wstawienie kompresora do mojej gtv-ki nie zwiększa kosztów przeróbki, nie chcę zwiększać mocy silnika, więc obniżenie ciśnienia nie wchodzi w grę, chcę tylko dalej użytkować auto. Wszystkie przeróbki wydechu = 0 zł Proszę o propozycję firmy kompresora

Użytkownik Znawca Avatar kudlaty_bytom
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Alfa Romeo Gtv 2.0 TS

Domyślnie

vortex, wygląda jak pół turbosprężarki, tylko część gorąca jest zastąpiona kołem pasowym z przekładnią, cena średnio $3000-$4000 za nowy komplet
    mała, na pewno podejdzie w miejsce kopresora klimy po dorobieniu uchwytu
    średnicę koła pasowego , długość paska możesz sobie dobrać doświadczalnie/obliczyć
    możesz poszukać coś z merca, jak lukaszb napisał
    jeszcze jest MagnaCharger zza oceanu do wyboru
    w używkach szukałem kiedyś takiego cuda, ale same sprężarki się trafiały, bez osprzętu, a to dorabiać nie jest lekko
    smarowanie trzeba doprowadzić, jak masz TB, to wykorzystasz olejenie z turbo, a sterownik to u kogoś, kto chipa robi

verdebiancorosso

drvitek
    Gość

Domyślnie

Witam

Bardzo trudno będzie uzyskać porównywalną moc z oryginałem w przypadku użycia kompresora. Kłopot polega na tym, że napęd sprężarki mechanicznej kosztuje i to nie mało (aby się kręcić odbiera energię z silnika). W zależności od obrotów wynosi to od 25 do 50%. To znaczy, że gdy kompresor podnosi moc o 50 KM przy 4000 rpm to tak na prawdę podnosi o 100 KM tylko połowę tego zjada na swoją pracę. Turbo jest darmowe bo korzysta z energii spalin które i tak idą do rury. Stąd tak niewiele silników ma kompresor, albo działa on tylko na wolnych obrotach gdzie jest wydajniejszy ( koncern VW). W mercedesach kompresor ma służyć przedewszystkim poprawie momentu obrotowego, oraz poprawić trwałość doładowania, wysoka moc nie jest tu najważniejsza.

Pozdrawiam Vito