hej. Co trzeba kupić do wymiany rozrządu w 156 po FL 1.9mJTD 140km? NO i jakiej firmy polecacie? A tak przy okazji to jaki olej do tego silnika? Pozdro
hej. Co trzeba kupić do wymiany rozrządu w 156 po FL 1.9mJTD 140km? NO i jakiej firmy polecacie? A tak przy okazji to jaki olej do tego silnika? Pozdro
W wersji "lajt": pasek rozrządu, napinacz, rolka prowadząca, w wersji "pełnej" dochodzi jeszcze pompa układu chłodzenia. Ja po zakupie mojej włoszki, wymieniłem tylko rozrząd, pompa została, bo jest OK. Producenci osprzętu, to ja osobiście polecam: pasek Contitech, rolka i napinacz SKF, pompa to jak kto woli, ja osobiście od wielu lat jestem za firmą FEBI i tej firmy pompę mogę polecić...
Co do oleju, to ja leje Castrol Magnatec Diesel 10W40, ten olej lałem zarówno do VW jak i teraz do włoszki, musowo wymiana filtra oleju wraz z wymianą oleju
, wymiana oleju nie rzadziej niż co 8000-10000km...
Ja po zakupie Belli zrobiłem dokładnie to samo co kolega wyżej w wersji pełnej z pompą wody - pasek rozrządu Contitech, rolki napinające i prowadzące Ruville, pompa wody Dolz: A300 z tym że olej Selenia WR. Rozdząd kupiłem ze strony http://www.rozrzad.pl/ cena przystępna i fachowe doradztwo.
Dwa miechy temu sam wymieniałem rozrząd a podzespoły mam następujące: pasek Contitech, pompa wody Dolz, rolki INA oraz napinacz (firmy nie znam) Made in Canada.
Wtam.
Ja osobiście zawsze wymieniam na oryginał lub SKF (rolki, napinacz, pompa wody) i pasek Gates.
A czy ktoś z kolegów robił to sam?
Niedługo będę się przymierzał i zastanawiam się czy robić to samemu czy raczej oddać do mechanika. We wcześniejszyych autkach Astrze i Alfie 145 robiłem samemu i nie było żadnych problemów, no ale teraz jest diesel.
pozdro
krzyzie
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym. Zastrzega się prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny
Alfa Giulia Veloce - 2,0 280KM