Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 23

Temat: Problem z pracą zimnego silnika 2,0 TS benzyna

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 16V TS

Domyślnie Problem z pracą zimnego silnika 2,0 TS benzyna

Witam

zauważyłem dziwny objaw. Samochód jest garażowany, ale gdy po nocy (kilkunastu godzinach) uruchamiam silnik, ten pracuje jakby nie na wszystkich cylindrach. Sam zgaśnie albo ja go wyłączę. Przy ponownym uruchomieniu jest wszystko idealnie. Dziwna sprawa. Dzieje się tak od czasu do czasu.

Czy ktoś już coś podobnego przerabiał?

Dziękuje za podpowiedzi i pozdrawiam!

syfon
    Gość

Domyślnie

A pali Ci na rys czy musisz chwile pokręcić?

Auto

Domyślnie

Pali raczej normalnie. Może nie tak, że tylko dotknę i już silnik pracuje. Trwa to ułamek sekundy, ale nie kręcę rozrusznikiem zbyt długo. Nie wiem czy to nie jakiś błąd w kompie. Zdjąłem klemę teraz. Nie mam pojęcia czy to pomoże. Jest jakaś możliwość sprawdzenia kodów błędów bez wizyty w serwisie?
    Dziwna sprawa, dotychczas pracowała bez zarzutów... I obserwuję, że jest to już normą. Silnik ciepły, nie ma problemów z odpaleniem. Postoi kilka godzin, uruchamiam i za pierwszym razem silnik pracuje jakby nie na wszystkich cylindrach. Uruchamiam drugi raz, wszystko działa mniej więcej sprawnie. Żadne kontrolki się nie palą. Utrzymuje stałe obroty. Może podczas jazdy trochę jakby ją dławiło, ale jest to prawie nie odczuwalne. Nabierze temperatury i wszystko jest OK.
    Samochód ma 144tys i większą część tego przebiegu był serwisowany w Alfa Romeo.

Miał już ktoś podobny objaw?

syfon
    Gość

Domyślnie

Błędy mozna sprawdzić oczywiście u jakiegoś uprzejmego kolegi z forum z kablem. Pytam o to palenie bo ja miałem podobnie tylko że mi po dłuższym postoju kiepsko palił. Poczytaj Tu:
    http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...6ts_156_a.html
    U mnie problem przestał istnieć.

Auto

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź Syfon.
    Zwrócę na to uwagę.

Dzisiaj po nocy założyłem klemy i nic to nie pomogło. Po przeczytaniu kilku wpisów na forum doszedłem do wniosku, że raczej nie będzie błędów w kompie. Co dziwne, pojechałem do pracy i po 9 godzinach wsiadam do samochodu i nie czekałem zbyt długo gdy się paliły kontrolki, tylko odrazu przekręciłem kluczyk w pozycję zapłonu. Odpaliła normalnie za pierwszym razem i dalej wszystko było normalnie raczej. Mam wrażenie, że jakoś delikatnie przymulona jest. Wkręcałem ją na ok 3-3,5 tys/obr i chyba było OK. Aha, tankowałem przed pracą paliwo na stacji, z której jeszcze nie kupowałem. Może jakieś syfne paliwo wcześniej było?

Dam znać jak pozbędę się uciążliwości. Ale jak ktoś jeszcze ma jakieś podpowiedzi to chętnie poczytam...
    Ostatnio edytowane przez BlackPearl ; 04-10-2011 o 22:43

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Świece, przewody, cewki- sprawne ?
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Auto

Domyślnie

Sprawne. Ten samochód jest z 2000 roku, więc nie powinien mieć z tym problemu. No ale to moja pierwsza Alfa, więc może się wszystko przydarzyć...

Kolega na forum ma samochód z 2004 i też miał problem. Więc wszystko jest możliwe. Narazie stwierdzam, że to wina zasilania. Nie kompa czy błędów wyskakujących. Albo jakaś mechaniczna usterka, a jeżeli z tym sobie nie poradzę to faktycznie wymienić świece i przewody WN. Jeszcze może filtr paliwa przy okazji...

---------- Post added at 02:14 ---------- Previous post was at 02:12 ----------

Zalałem ją paliwem z innej stacji i tak jak napisałem - nie miałem problemu z uruchomieniem silnika....

Użytkownik Romeo Avatar malin2k5
    Mieszka w
    Połczyn-Zdrój
    Auto
    Giulietta QV Nero Etna, Alfa Romeo 156 SW '02 BLU VELA, 126p '78

Domyślnie

Cytat Napisał BlackPearl Zobacz post
    Ten samochód jest z 2000 roku, więc nie powinien mieć z tym problemu
    Rok akurat nie jest tutaj żadnym wyznacznikiem
    A auto i tak ma już 11 lat, więc nowe nie jest

Zastosuj się do zaleceń kolegi QBA i sprawdź to o czym wspominał
    Pozdrawiam

Użytkownik Fachowiec Avatar QBA
    Mieszka w
    Częstochowa
    Auto
    ALFA 166 SWAP 3.0+Q2 / ALFA 166 2.4 20v FL 180 HP/Jumper 2.8 JTD /Fiat Regata/Alfa 147 JTD 8v

Domyślnie

Cytat Napisał BlackPearl Zobacz post
    Sprawne. Ten samochód jest z 2000 roku, więc nie powinien mieć z tym problemu. No ale to moja pierwsza Alfa, więc może się wszystko przydarzyć...
    Kolego, a ta alfa była tylko rok starsza od twojej...

http://www.flar-ital.pl/TS1.html
    http://www.flar-ital.pl/ - CZĘŚCI ZAMIENNE- SERWIS: Lancia, Fiat, Alfa Romeo
    USŁUGI AUTOLAWETĄ- POMOC DROGOWA

Auto

Domyślnie

Dzięki za link...
    Pouczający i ciekawy...

Dzisiaj wracałem z pracy i dziwnie szarpało silnikiem. Delikatnie i mało zauważalne, ale denerwujące. Podjechałem na stację benzynową i zalałem zbiornik do połowy, objaw ustał. Czyli chyba pompa paliwa zaczyna szwankować?