Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: kompletna wymiana silnika 2.4jtd

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    dolnośląskie
    Auto
    ..

Domyślnie kompletna wymiana silnika 2.4jtd

Witajcie,

jak wyżej, moje pytanie dotyczy kompletnej przekładki silnika. Poważnie rozważam zakup auta z zajechanym silnikiem, gdyż posiadam na prawdę dobry silnik 2.4jtd (2000r. 140km, nie bierze oleju) do kupienia za niewielkie pieniądze . Myślę, że chyba najlepiej przełożyć z diesla na diesla, ale słyszałem że można też zrobić taką przekładkę z jakiegoś TS-a, czy to prawda? Poza tym zakupione autko musiało by być w takim stanie, żeby po założeniu nowego silnika za dużo nie dokładać. Biore pod uwagę autko chociaż z 2000 roku wzwyż. Czy gdyby trafiła się wersja po lifcie to czy silnik będzie pasował bez problemu i jeżeli chodzi o benzyne to co trzeba byłoby jeszcze przełożyć. (Posiadam wiązki, komputer, kluczyk, stacyjke, zamki do tego silnika, gdyby trzeba było to także półosie, łapy mocujące)
    Myślicie że to porywanie się z `motyką na słońce` czy też gra `warta świeczki`?

Czekam na sugestie i dzieki z góry za zainteresowanie i pomoc.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez hyieh ; 05-10-2011 o 11:13

madtoc
    Gość

Domyślnie

Jest to do zrobienia, czemu nie. Osobiście przyczyniłam się do przekładki 1.8 benz.na 1.9 diesel ale akuratnio Lanci Dedry. Nam to zajęło w garażu 4 tyg.(odliczając godziny w pracy bo z czegoś trzeba żyć – 2 osoby, przy wkładaniu silnika pomagał nam kuzyn – silnik trzeba było wkładać od spodu, ja trzymałam budę na rugcugu ) Przekładasz wszystko, praktycznie zostaje ci sama buda na podnośniku i zaczynasz od nowa tworzyć nowe auto, różnica polegała na tym że trzeba było zamontować dodatkowo mocniejszą podporę silnika. Buda chyba jest standardowa.
    Osobiście nie polecam, nam się udało ale zarzekliśmy się, że tego nie zrobimy nigdy więcej. Celowałabym jednak w podobny rocznik budy w stosunku do silnika, po lifcie może się coś różnić.

Alfa ma słabe wszystkie te plasticzki, gumeczki i inne wykończeniowe bajery – łatwo je połamać przy demontażu. Potem tylko pateks super fix – rozbierałam moją poprzedniczkę do malowania, coś o tym wiem.
    Ostatnio edytowane przez madtoc ; 05-10-2011 o 11:57

Mieszka w
    dolnośląskie
    Auto
    ..

Domyślnie

Dzięki za zainteresowanie i sensowne wytłumaczenie. Poza tym widze krajanka, a alfę widziałem niedawno osobiście

Czy ktoś wie jak to ma się z silnikami przed i po lifcie? Były jakieś zmiany w konstrukcji?

madtoc
    Gość

Domyślnie

no popatrz, hehe a gdzie ?

pozdrowionka i szczerze odradzam przekładkę, chyba że ci się cholernie nudzi i masz stalowe nerwy

jak chcesz to dam ci namiary na Mateusza, który ściąga alfy angole na części koło Paczkowa, ma 156 po i przed liftem to sobie pooglądasz same budy czy to jest to samo
    Ostatnio edytowane przez madtoc ; 06-10-2011 o 13:11

Mieszka w
    dolnośląskie
    Auto
    ..

Domyślnie

mam fajny silnik 2.4 jtd i szkoda mi sie go pozbywac... mam w sumie wszystko by to przełożyc nawet do benzyniaka czy jakiegos 1.9jtd.
    ale poluje raczej na diesla, benzyna w ostateczności. musze to tez przeanalizowac finansowo, na razie zbieram info- jeszcze decyzja nie zapadła.

mozesz podeslac namiar na PW

dzięki
    Ostatnio edytowane przez hyieh ; 06-10-2011 o 17:05

Użytkownik Romeo Avatar Barus91
    Mieszka w
    Ząbkowice Śląskie / Wrocław
    Auto
    BYŁO: 12xAR BĘDZIE: numer 13 :)

Domyślnie

Cytat Napisał madtoc Zobacz post
    no popatrz, hehe a gdzie ?

pozdrowionka i szczerze odradzam przekładkę, chyba że ci się cholernie nudzi i masz stalowe nerwy

jak chcesz to dam ci namiary na Mateusza, który ściąga alfy angole na części koło Paczkowa, ma 156 po i przed liftem to sobie pooglądasz same budy czy to jest to samo
    Mateusz bywa tu na forum

kasymir20 jest nam znany ^ ^

---------- Post added at 01:29 ---------- Previous post was at 01:26 ----------

Cytat Napisał hyieh Zobacz post
    mam fajny silnik 2.4 jtd i szkoda mi sie go pozbywac... mam w sumie wszystko by to przełożyc nawet do benzyniaka czy jakiegos 1.9jtd.
    ale poluje raczej na diesla, benzyna w ostateczności. musze to tez przeanalizowac finansowo, na razie zbieram info- jeszcze decyzja nie zapadła.

mozesz podeslac namiar na PW

dzięki
    Mateusz jest z Kamienicy koło Złotego Stoku. KOMÓRKA: 609514127

Jak coś, to jak przyjadę do Ciebie po coś, możemy się w Twoje wozidełko zapakować i skoczyć do niego