Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Temat: Gdzie może ciec???? (do kabiny z podszybia)

rgr
    Gość

Domyślnie Gdzie może ciec???? (do kabiny z podszybia)

Leje mi się woda do kabiny gdzieś z podszybia. Po przeczyszczeniu przez mechanika dalej się leje, ale teraz już tylko od strony kierowcy.

Wystarczy, że wyleję wiadro wody na podszybie kierowcy i już widzę kropelki kapiące gdzieś spod deski na nogi kierowcy (nie widać skąd, cieknie po kablach i kapie tam gdzie jej nadkole).

Ma ktoś jakieś typy co może być zatkane i ja się za to zabrać (rozbebeszać podszybie i tam próbować coś znaleźć czy raczej badać od strony kabiny?).

Niby już było przeczyszczane z liści, niby trochę pomogło (nie kapie od strony pasażera)...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Młody 25
    Mieszka w
    Gostyń wlkp.
    Auto
    Alfa romeo 156 2.0 - 155 KM

Domyślnie

kolego a jak wyglada uszczelka co masz przy podszybiu pod maska?? Skoro mechanik cos ci czyscil to moze zle cos zetknal albo jakas uszczelka mu sie podwinela. Sprawdz ta uszczelka pod maska przy podszybiu a jak to jest ok to wtedy odkrec plastik od podszybia ( ten co jest przy masce ) i tam poszukaj przyczyny bo moze kapie ci w miejscu gdzie masz silniczek od wycieraczek. Poprostu musisz poszukac bo przyczyn moze byc wiele. Ja jak mialem seata cordobe to cieklo mi po wiatraku od nawiewu i musialem sie tym zajac i uszczelniac.

rgr
    Gość

Domyślnie

Mechanik czyścił, gdy już ciekło (miał naprawić), ale udało się częściowo.
    Co do silnika od wycieraczek - faktycznie poprzedni właściciel go wymieniał. Być może coś wtedy poszło nie tak.
    No nic, będę musiał rozkręcić i zajrzeć...

Nikt nie miał takiego problemu? Tylko mnie Alfa przecieka?

Użytkownik Fachowiec Avatar slavol
    Mieszka w
    Chodzież
    Auto
    Ford

Domyślnie

Jest jeszcze gorsza opcja że puścił gdzieś klej pod szybą, szczególnie jak była kiedyś wymieniana. Poodkręcaj osłony pod deską, wsadź głowę z latarką w ręku i niech ktoś leje wodę, może tak namierzysz skąd cieknie.....
    Mustang 2012 3.7 V6 , na razie musi wystarczyć...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Wiekszość z nas miała taki problem ale po czyszczeniu podszybia raczej u wszystkich ustępuje, popatrz co i jak może gdzieś jeszcze jest niedrożny odpływ wody.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał RafcioL27 Zobacz post
    Wiekszość z nas miała taki problem ale po czyszczeniu podszybia raczej u wszystkich ustępuje, popatrz co i jak może gdzieś jeszcze jest niedrożny odpływ wody.
    Skąd te statystyki?! Ja mam trzecią 156 i w żadnej takiego problemu nie było...

Stawiał bym na okolice montażu filtra przeciwpyłkowego. Jeśli tamtędy cieknie to przy zamkniętym obiegu powietrza nie powinno cieknąć lub zdecydowanie mniej. Zamknij obieg i spróbuj czy wtedy się też leje.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar RafcioL27
    Mieszka w
    Świdnik
    Auto
    AR 156 2.0 TS 2000r.SW + LPG

Domyślnie

Przecież kolega napisał że cieknie od strony kierowcy, wentylator jest po stronie pasażera!

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Zobacz sobie na budowę deski oraz grodzi silnika od spodu to będziesz wiedział dlaczego to może kapać po stronie kierowcy. Poza tym o prawej stronie też pisał... Jednak bez rozebrania podszybia ciężko będzie coś dokładniej zdiagnozować. Może być też nieszczelna szyba ale to musiał by lać pod ciśnieniem w górę, żeby pod rant szyby i klei podeszła woda.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Dębica
    Auto
    AR 156 1,8 TS 2001; Croma 1,9 16V 2005

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer27 Zobacz post
    Zobacz sobie na budowę deski oraz grodzi silnika od spodu to będziesz wiedział dlaczego to może kapać po stronie kierowcy. Poza tym o prawej stronie też pisał... Jednak bez rozebrania podszybia ciężko będzie coś dokładniej zdiagnozować. Może być też nieszczelna szyba ale to musiał by lać pod ciśnieniem w górę, żeby pod rant szyby i klei podeszła woda.
    jesli klej do szyb nie trzyma to proponuje pomoczyc szybe na obwodzie woda z plynem do mycia i od wewnatrz dmuchac powietrzem pod cisnieniem a od zewnatrz niech ktos patrzy czy powstaja bable.
    Z powodów osobistych i światopoglądowych odmawiam składania zeznań.

PILKA NOZNA DLA KIBOLI !!!

Mieszka w
    Gorlice
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał dbh Zobacz post
    jesli klej do szyb nie trzyma to proponuje pomoczyc szybe na obwodzie woda z plynem do mycia i od wewnatrz dmuchac powietrzem pod cisnieniem a od zewnatrz niech ktos patrzy czy powstaja bable.
    Sposób dobry ale mi nie chodziło o sprawdzanie tylko o fakt, że pewnie mechanik nie lał wody do góry pod ciśnieniem bo tylko wtedy by się lało poprzez nieszczelność przy podszybiu.

Można też zapalić w środku mokre siano lub 50 kadzidełek i szukać gdzie dym uchodzi