Jak w temacie. Rozkręciłem wszystko, przegub na wierzchu.
I nie bardzo wiem czy jest tam jakieś zabezpieczenie, w nowym mam zawleczkę ale w starym jej nie ma. Nie chce walić młotkiem póki się nie upewnie.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Jak w temacie. Rozkręciłem wszystko, przegub na wierzchu.
I nie bardzo wiem czy jest tam jakieś zabezpieczenie, w nowym mam zawleczkę ale w starym jej nie ma. Nie chce walić młotkiem póki się nie upewnie.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie.
Odkręciłęś całą półośkę??
2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo
Półośka siedzi w skrzyni, odkręciłem piastę i chce wymienić przegub ale nie widzę nigdzie zawleczki
Odkręć półośke tzyma się na 6 śrubach i normalnie wysuniesz przegub z całą półosia na wielowypuscie w strone skrzyni inaczej chyba nieda rady tego zrobic albo ja pzynajm,niej niewiem jak.
2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo
Jest takie zabezpieczenie w postaci tzw. Segera, czyli pierscienia ktory musisz rozszerzyc zeby wyszedl z rowka na półośce. Niestety dostep jest do tego ciezki, jedynie w jednym miejscu przegubu jest wyciecie przez ktore widac kawalek tego pierscienia.
No chyba ze faktycznie nie ma pierscienia, to znaczy ze przegub przyrdzewial na wieloklinie.. odrdzewiacz i pukaj mlotkiem, musi wyjsc![]()
Najlepiej zdemontować całą półoś i wkręcić w imadło.
Są 2 typy zabezpieczeń,
1) pierścień Segera na półosi, widoczny w wycięciu przegubu (przy koszyczku), szczypce, rozchylić go na boki i ściągnąć przegub,
2) pierścień wewnątrz przegubu samozaciskowy, na końcu półosi, nie widoczny z zewnątrz, zdjąć półoś, wkręcić w imadło, ustawić tak żeby półoś była w jednej osi z przegubem, zbić przegub najlepiej gumowym młotkiem lub klocek drewniany i zwykły młotek. :wink: