jak odpowietrzyc sprzeglo
moze ktos opisac
jak odpowietrzyc sprzeglo
moze ktos opisac
Witam.
Odpowietrzanie sprzęgła przebiega podobnie jak odpowietrzanie hamulców.
Musisz dobrać się do odpowietrznika przy wysprzęgliku, który z kolei jest przy skrzyni biegów tuż pod akumulatorem. Ja to robiłem z kanału, a przebiegało to tak że po założeniu na odpowietrznik wężyka ( po uprzednim poluzowaniu) wcisnąłem kilka razy pedał sprzęgła (pedał nie odbija sam), po czym pedał został w podłodze a ja dokręciłem odpowietrznik.
I to by bylo na tyle. Pozdrawiam, mam nadzieje że pomogłem.
ok ale czy to jest jakas srubka osobnaNapisał dencior
czy cos innego
Tak. To jest osobny odpowietrznik (śrubka). Znajduje się on między skrzynią biegów a akumulatorem. Skierowana jest główką w stronę chłodnicy, i pasuje tam klucz 7mm, lub 8mm już dokładnie nie pamiętam. Dostęp jest dość ciężki, ale nie niemożliwy.
http://www.alfaholicy.org/index.php?...&id=9&Itemid=9
dzis odpowietrzalem i pedal jak sie wcisnie to nie wraca wcale nie dziala
wydaje mi sie ze zepsuty jest silownikk sprzegla
Odpowietrzanie polega na :
W pierwszej kolejności musisz mieć drugą osobę ,która bedzie siedzieć za kierownicą i naciskać pedał sprzęgła jak bedzie trzeba.
Najlepiej gdybyś mial również węzyk , ok 5mm średnicy o długości ok 0.5m oraz jakis mały kubeczek ,jeden koniec wężyka zakładasz na "tą śrubkę " czyli odpowietrznik na skrzyni a drugi do tego kubeczka( żeby nie wylewać na zewnątrz płynu ).
Dobra to tyle wstępu
Osoba siedząca za kierownicą wciska sprzęgło i je trzyma cały czas do końca , natomiast Ty kluczykiem (7 mm) odkręcasz odpowietrznik i patrzysz jak wężykiem płynie płyn do kubeczka ( będzie on z pęcherzykami powietrza ) , gdy już wszystko spłynie zakręcasz go mocno .Kolega za kierownicą puszcza sprzęgło (będzie musiał odciągnąć pedał ręką bo sam nie odbije prawdopodobnie).I znowu , kolega naciska i trzyma , Ty odkręcasz , czekasz aż wypłynie i zakręcasz , a on odciąga i tak kilka razy dopóki do kubeczka nie będzie płynął sam płyn , bez pęcherzyków powietrza .
Należy przy tym pamiętać żeby w zbiorniczku nie braklo plynu , można go przelać z tego kubeczka , jeśli o tym zapomnimy bedziemy musieli proces powtórzyć .
Mam nadzieje ze jasno przedstawiłem zasady
Pozdrawiam
i tak robilemNapisał czupus82
niestety niema sprzegla
pedal leci w podloge jednym palcem dotkne i juz
Hmmm , jeśli wszędzie jest sucho i plynu nie ubywa to może to być pompa sprzęgła , ta przy pedale.
Najlepiej jak zrobisz tak (w celu sprawdzenia pompy ) :
musisz spuścić płyn pod pedałem ,pod kierownicą ,przy pompie jest wężyk , ściąg go , a płyn "złap" do jakiegoś zbiorniczka, następnie ściagasz zabezpieczenie , to przy pedale .
Natomiast przy pompie jest zabezpieczenie , ściągniesz je takimi kleszczykami specjalnymi i wyciągasz tłoczek razem z tą ćwignią , wizualnie ocenisz stan uszczelek , jeśli są w złym stanie oznaczać będzie to że to wina pompy.
Jak dasz radę to sprawdź , sam jestem ciekaw![]()
jesli uszczelki pompy by byly zurzyte to twoim zdaniem nie bylo by ubytku plynu???Napisał czupus82
Były inne wcześniej. Teraz 159 i 156 oraz 155 do sprzedania.
a niebedzie to silownik sprzeglaNapisał lesio146
zaznaczam ze plynu jest stan
i niema zadnego ubytku