Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 29

Temat: Czy to może być lek na nasze H7?

syfon
    Gość

Domyślnie Czy to może być lek na nasze H7?

Znalazłem dzisiaj takie ustrojstwo. Może ktoś wie czy to może być lek na często przepalające się żarówki H7?

Montował już ktoś z Was ten patent:
    http://allegro.pl/avt1599-b-softstar...890199011.html
    Ostatnio edytowane przez syfon ; 12-11-2011 o 19:55

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Nie chcę być zbyt radykalny ale wydaje mi się że to wielki bzdet.
    W opisie jest że "urządzenie"ogranicz prąd rozgrzewania do 5A.
    Policzmy : 5A x 12V= 60W .
    Jakaś bzdura ogranicza prąd pracy do prądu rozgrzewania masło maślane.
    Następna pierdoła , która zabezpiecza byt producentowi i handlarzowi.

---------- Post added at 20:32 ---------- Previous post was at 20:21 ----------

PS.
    Moim zdaniem najlepszym lekarstwem na nasze H7 jest instalacja świateł do jazdy dziennej.
    Moja Bella

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    małopolska
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 jtd 8v 115KM 2003r

Domyślnie

W momencie włączenia prąd płynący w żarówce może mieć wartość od 8-10 nawet do kilkunastu Amper ,w zależności od temperatury.Soft start ogranicza ten prąd do 5A ,czyli wartości jaka powinna być podczas pracy żarówki.

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

No może?
    Ale to oznacza dodatkowy element niefabryczny , nie wiadomej trwałości , potencjalne źródło dodatkowych kłopotów przy wielkiej nie wiadomej korzyści.
    Moja Bella

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

z tego co mnie uczyli to tylko silniki elektryczne biorą większy prąd na rozruchu a żarówka to grzałka więc nie ma takiego problemu i raczej częste zapalanie nie jest problemem tylko może być zła wentylacja żarówki bo wtedy się przegrzewa a dalej przepala.

Użytkownik Romeo Avatar palchon
    Mieszka w
    SJZ
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD SPORTWAGON

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    Znalazłem dzisiaj takie ustrojstwo. Może ktoś wie czy to może być lek na często przepalające się żarówki H7?

Montował już ktoś z Was ten patent:
    http://allegro.pl/avt1599-b-softstar...890199011.html

Ostatnio edytowane przez syfon ; Dzisiaj o 19:55
    Często przepalające się żarówki i bo jak dla mnie raz na 1,5roku 1 szt tonie jest częstą

Cytat Napisał czarek82 Zobacz post
    z tego co mnie uczyli to tylko silniki elektryczne biorą większy prąd na rozruchu a żarówka to grzałka więc nie ma takiego problemu i raczej częste zapalanie nie jest problemem tylko może być zła wentylacja żarówki bo wtedy się przegrzewa a dalej przepala.
    nie wiem gdzie do szkoły chodziłeś ale zmień ja bo tam głupot uczą, na dobrym tropie jesteś ale to nie to, nie wentylacja ale jak za zaimno to włókno z prostej zasady ma prawo po prostu strzelić
    Alfa Romeo 156 1,9JTD '02 SPORTWAGON
    Szerokopojęta elektronika i elektryka samochodowa

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    małopolska
    Auto
    Alfa Romeo 147 1,9 jtd 8v 115KM 2003r

Domyślnie

Cytat Napisał Dariusz156 Zobacz post
    No może?
    Ale to oznacza dodatkowy element niefabryczny , nie wiadomej trwałości , potencjalne źródło dodatkowych kłopotów przy wielkiej nie wiadomej korzyści.
    I tu się zgadzam w 100%,

syfon
    Gość

Domyślnie

U mnie jakoś często się przepalają. I nie ma znaczenia ich jakość. Czy są to najtańsze czy Bluevision. Faktem jest że chyba jeszcze żadna żarówka nie spaliła mi się podczas jazdy. To znaczy nie zauważyłem tego podczas jazdy. Wjeżdżam do garażu i widzę światła na ścianie. A rano odpalam i czasami już jedna nie świeci. Więc z tym paleniem się żarówek podczas włączania może coś być. Natomiast kłopoty po zamontowaniu tego patentu mogą być. Jak spali mi się żarówka na trasie to po prostu klnę i zakładam nową. A jak się zepsuje ten patent to byłby kłopot.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

podobno pomaga odpalanie silnika przy wyłączonych światłach czyli włączanie świateł po odpaleniu

tomek_murawski
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał syfon Zobacz post
    U mnie jakoś często się przepalają. I nie ma znaczenia ich jakość. Czy są to najtańsze czy Bluevision. Faktem jest że chyba jeszcze żadna żarówka nie spaliła mi się podczas jazdy. To znaczy nie zauważyłem tego podczas jazdy. Wjeżdżam do garażu i widzę światła na ścianie. A rano odpalam i czasami już jedna nie świeci. Więc z tym paleniem się żarówek podczas włączania może coś być. Natomiast kłopoty po zamontowaniu tego patentu mogą być. Jak spali mi się żarówka na trasie to po prostu klnę i zakładam nową. A jak się zepsuje ten patent to byłby kłopot.
    A to tak na zmianę się palą, czy zawsze tyko jedna?

Tagi dla tego tematu

Uprawnienia