Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: [156] skrzynia biegów

Miss Alfaholicy 2011 Alfa i Omega Avatar bija22
    Mieszka w
    Rymanów Zdrój
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6

Domyślnie [156] skrzynia biegów

moi drodzy mam pytanie i jako ze jestem osoba od niedawna posiadajaca alfe mam nadzieje ze moje pytanie nie wyda sie idiotyczne. chodzi mi o wlaczanie wstecznego biegu w V6. ma pewien klopot zwlaszcza po zapaleniu silnika,chce wlaczyc wsteczny i za pierwszym razem zgrzyta (w taki sposob jakbym nie docisnela sprzegla) a za drugim razem juz wchodzi bez problemu. moj chlopk doradzil mi wlaczenie silnika na sprzegle i wlozeniu wstecznego,i musze przyznac ze dziala, podobnie ma sie sprawa zeby wpierw wlozyc 1 pozniej na wsteczny. tez bez problemy. i tu jest pies pogrzebany. czy alfy tak poprostu maja,ze ta mechanika i synchronizacja tak dziala,czy mam zaczac sie niepokoic. wy jako wlasciciele i milosnicy napewno mi w tej kwesti pomozecie,bo nie wiem czy wynienic olej w skrzyni i dokladnie ja osluchac czy nie podejmowac alarmu w tej sprawie. dodam ze moja czarnulka ma 10 lat i zaledwie 53 tysiace przebiegu udokumentowanego. i mam nadzieje ze to dobry wynik. doradzcie mi kochani. pozdrawiam was i wasze wloszki... Sabina
    bija22 i Alfa156 V6 są powody do mruczenia
    ...i do płaczu

http://imageshack.us/photo/my-images/37/nnnh.jpg/

pedro220
    Gość

Domyślnie

Też mam V6 ale takich objawów nie mam i nigdy nie miałem a przebieg prawie 4 razy większy niż u Ciebie. Pozdrawiam

Administrator Quadrifoglio Verde Avatar Piotriix
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa psuje się w dniu zakupu i ten stan trwa aż do dnia sprzedaży.

Domyślnie

moze czas juz wymienic olej
    Kto chce szuka sposobu,
    kto nie chce szuka powodu.
    155 V6 LPG-163 KM-była
    156 V6 LPG-190 KM-była
    147 2.0TS 150 KM Selespeed LPG.-była
    166 2.0 V6 TB -215 KM- LPG-była
    Giulietta 1.4 TB -207KM -LPG -jest

Lancia Delta 1.8 TBI 283KM -jest

gardlo
    Gość

Domyślnie

w instrukcji każą wcisnąć sprzęgło, odczekać kilka sekund i dopiero włączyć wsteka. U mnie pomaga.

tomkap
    Gość

Domyślnie

Silnik powinno odpalać się na sprzęgle właśnie, choćby ze względu bezpieczeństwa. Biegi zaś zgrzytać nie powinny bo to świadczy w zasadzie że skrzynia nie jest rozsprzęglona i koła zębate są w ruchu.Zauważyłem także ten problem w wielu innych pojazdach więc mechanicy powinni wiedzięc o co chodzi.

Użytkownik Rowerzysta Avatar taif
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    156

Domyślnie Re: skrzynia biegów

Cytat Napisał bija22
    chodzi mi o wlaczanie wstecznego biegu w V6. ma pewien klopot zwlaszcza po zapaleniu silnika,chce wlaczyc wsteczny i za pierwszym razem zgrzyta (w taki sposob jakbym nie docisnela sprzegla)
    Ja bym się niczym nie przejmował . Mi też często zgrzytał wsteczny. Teraz zawsze przed jego wrzuceniem , wkładam dwójkę ( może też być każdy inny bieg , np. tak jak piszesz jedynka ) i jest wpoprządku. Kwestia przyzwyczajenia , a wstecznego nie wrzuca się przecież aż tak czesto , więc nie jest to zbyt uciążliwe.
    Napewno też nie zaszkodzi wymiana oleju w skrzyni , lub chociaż sprawdzenie czy jest go odpowiednia ilość.

ViP Romeo Avatar peteja_43
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    AR 166 2.4JTD 2001r.

Domyślnie Re: skrzynia biegów

Cytat Napisał taif
    Cytat Napisał bija22
    chodzi mi o wlaczanie wstecznego biegu w V6. ma pewien klopot zwlaszcza po zapaleniu silnika,chce wlaczyc wsteczny i za pierwszym razem zgrzyta (w taki sposob jakbym nie docisnela sprzegla)
    Ja bym się niczym nie przejmował . Mi też często zgrzytał wsteczny. Teraz zawsze przed jego wrzuceniem , wkładam dwójkę ( może też być każdy inny bieg , np. tak jak piszesz jedynka ) i jest wpoprządku. Kwestia przyzwyczajenia , a wstecznego nie wrzuca się przecież aż tak czesto , więc nie jest to zbyt uciążliwe.
    Napewno też nie zaszkodzi wymiana oleju w skrzyni , lub chociaż sprawdzenie czy jest go odpowiednia ilość.
    No nie wiem czy tak czesto się nie włącza wstecznego biegu moim zdaniem niepowinno nic zgrzytać przy zmianie biegów a jak ktoś niewie i nie umi doradzić to niech niewypisuje bzdur pozdrawiam <hello>

Michal166
    Gość

Domyślnie

mnie rowniez sie wydaje ze tak byc nie powinno,wskazuje to wowczas na synchronizator...

Użytkownik Rowerzysta Avatar taif
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    156

Domyślnie

Cytat Napisał peteja_43
    jak ktoś niewie i nie umi doradzić to niech niewypisuje bzdur
    Nie nie wie , tylko pisze jak w prosty sposób koleżanka może wyeliminować te zgrzyty.
    Skrzynia przejeździ pewnie jeszcze tysiące kilometrów , bez zbędnych ingerencji i kosztów.

Cytat Napisał Michal166
    mnie rowniez sie wydaje ze tak byc nie powinno,wskazuje to wowczas na synchronizator...
    Ja wcale nie pisze , że tak powinno być i że Alfy tak "mają". Z tego co wiem to w V6 wszystkie biegi są zsynchronizowane i pewnie że nic nie powinno zgrzytać. Dopóki jednak w prosty sposób można wyeliminować usterkę , wydaje mi się że trzeba jeździć i nie popadać w panikę i koszty.

Pozdrawiam.