Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Temat: Ogrzewanie tylnej szyby, a szybkie odszranianie

Użytkownik Świeżak Avatar ToHrn
    Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    GT 1.9 JTD MultiJet '04, Giulietta 1.4 MultiAir TCT '11, MiTo 1.4 MultiAir TCT '12

Exclamation Ogrzewanie tylnej szyby, a szybkie odszranianie

Witam,
    szukałem informacji na interesujące mnie zagadnienie, ale nic nie znalazłem (nie tylko tutaj, ale i na innych forach polskich i zagranicznych). Już tłumaczę o co chodzi. Kiedy włączam funkcję "szybkiego odszraniania", to zgodnie z instrukcją zostaje uaktywnione ogrzewanie tylnej szyby i lusterek. Problem polega jednak na tym, że nie można tego ogrzewania wyłączyć (mimo, że w instrukcji przewidziano taką możliwość - zresztą w moim dotychczasowym samochodzie również można było deaktywować ogrzewanie tylnej szyby w czasie "szybkiego odszraniania") - wciskam przycisk, słychać pikanie przy wciskaniu, ale dioda nie chce zgasnąć i ogrzewanie cały czas pracuje. Moje pytanie brzmi, czy to normalne czy coś jest nie tak? Dodam tylko, że cała akcja przebiegała w temperaturze -1 st. C, zimne wnętrze, a samochód wyposażony jest w pakiet Climate i Winter - może to ma jakieś znaczenie. W instrukcji napisane jest również, że poniżej 3 st. C ogrzewanie tylnej szyby włącza się automatycznie, ale u mnie się nie włącza (pytanie numer dwa, czy to też normalne?), chyba że wcisnę przycisk ogrzewania tylnej szyby lub razem z "szybkim odszranianiem". Idąc nieco tym tropem próbowałem oszukać czujnik temperatury zewnętrznej i podgrzałem go palcami do 10 st. C, włączyłem funkcję "szybkiego odszraniania", ale ogrzewania nadal nie mogłem wyłączyć (przypominam, że wnętrze było zimne - piszę, bo może to ma jakieś znaczenie dla elektroniki, która nie pozwala wyłączyć tego ogrzewania przy niskiej temperaturze wewnątrz auta). Nie wiem czy dobrze opisałem o co mi chodzi, w razie braku przejrzystości proszę o pytania i z góry serdecznie dziękuję za wszelkie wskazówki i rozwiązania . Jeśli ktoś ma Alfę 147 z automatyczną klimatyzacją, to również zapraszam do dyskusji .

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

chodzi ci o to, że jak włączysz odszranianie (nawiew na szybę na maxa, ogrzewanie lustek i szyby tylen) to nie możesz wyłączyć ogrzewania szyby tylenj tak?
    To normalne - u mnie w 147 też tak jest

Mieszka w
    Zgierz
    Auto
    GT 1.9 JTD MultiJet '04, Giulietta 1.4 MultiAir TCT '11, MiTo 1.4 MultiAir TCT '12

Domyślnie

Dokładnie o to mi chodzi. WIELKIE dzięki za szybką odpowiedź . Z jednej strony mnie uspokoiłeś, a z drugiej biorąc pod uwagę zapis w instrukcji obsługi, to "normalne" zachowanie się ogrzewania tylnej szyby jest w zasadzie... nie normalne . A masz u siebie pakiet zimowy?
    Może ktoś ma jakieś inne doświadczenia z tym zagadnieniem?
    Ostatnio edytowane przez ToHrn ; 19-11-2011 o 14:14

Użytkownik Maniak resoraków Avatar siapek
    Mieszka w
    W-wa Centralna
    Auto
    147 JTD 16V TI

Domyślnie

Cytat Napisał ToHrn Zobacz post
    masz u siebie pakiet zimowy?
    chyba nie mam. co wchodzi w skład tego pakietu?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar omen
    Mieszka w
    Piekary Śląskie
    Auto
    GT

Domyślnie

Podgrzewane fotele, spryskiwacze, strefa wycieraczek i lusterka.

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

strefa wycieraczek ??
    nic o tym nie wiem

grzane dysze spryskiwaczy

Mieszka w
    Zgierz
    Auto

Domyślnie

Zgadza się, pakiet zimowy to spryskiwacze reflektorów, podgrzewane przednie fotele i podgrzewane dysze spryskiwaczy przedniej szyby. O ile się nie mylę, dysze spryskiwaczy podgrzewane są tylko wtedy, kiedy działa ogrzewanie tylnej szyby i być może dlatego funkcja szybkiego odszraniania blokuje możliwość wyłączenia ogrzewania tylnej szyby, a tym samym ogrzewania spryskiwaczy - to tylko takie moje "widzi mi się" . Dlatego pytałem o pakiet zimowy.
    A czy Panowie omen i bocian również mają "blokadę" na ogrzewanie tylne szyby przy szybkim odszranianiu?

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

jutro sprawdzę - ale chyba przy wł "max szyba" nie da rady wył. grzania szyby bo to jest powiązane wtedy ze sobą

p.s.
    na Pana to trza mieć kase i wygląd - jo ni mom to i Pan ze mnie żaden

Mieszka w
    Zgierz
    Auto

Domyślnie

OK, w takim razie czekam na wieści od Ciebie, za które z góry dziękuję . Przy okazji mam jeszcze do Ciebie pytanie z mojego pierwszego postu, czy włącza Ci się automatycznie ogrzewanie tylnej szyby i lusterek poniżej 3 st. C (informacja zaczerpnięta z instrukcji obsługi)?

Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto

Domyślnie

nie włącza mi się grzanie samo przy poniżej 3 st. ( pisałem już o tym gdzieś )
    faktycznie w instrukcji tak pisze ale u mnie to jakoś tak nie działa
    Ostatnio edytowane przez bocian ; 21-11-2011 o 17:57