Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: szarpanie alfa156 2.0ts

alfa247
    Gość

Domyślnie szarpanie alfa156 2.0ts

Witam w mojej alfie 156 2.0TS na wolnych obrotach jest nierówna praca a przy rozpedzaniu sie do 3tys obrotów szarpie i nie zbiera sie.Powyzej 3tys obrotów wszystko jest ok.Pozatym mam czasami problemy z odpalaniem.Wymieniłem przewody na NGK i fajki na Bosch oraz świece cały kpl na Champion(swiece kupiłem na allegro za 165 zł) i nic nie pomogło.Prosze o rade co robic bo juz mnie to denerwuje

Kosiar
    Gość

Domyślnie

sonda albo przepływka jeszcze może byc...

alfa247
    Gość

Domyślnie

Co myslisz o czyszczeniu przepływki ?

provokator
    Gość

Domyślnie

możesz spróbować mi częściowo pomogło ale nie rozwiązało do końca problemu, potem restart parametrów adaptacyjnych silnika i znów jest lepiej ale to i tak jeszcze nie to..

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar bubu321
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    G 1.4 MA 170CV ECU Nexus 8GMF

Domyślnie

zawsze mozna wyczyścic przpływomierz a co potem z zerowaniem parametrów adaptacyjnych
    świece championy na 50.000 km czy na 100.000 km, pytam dlatego że były na alegro podróbki championa.
    ale szarpanie to raczej fałszywe powietrze.
    no i problemy z odpaleniem, a nie masz czasem "iskierek" na tych twoich świecach, przewodach ?
    w nocy zdejm pokrywe zaworów i zobacz na świece po uruchomieniu silnika.
    --- a jaki to silnik, nie masz tego w stopce ??

P.S. dziwna zbiezność obrotów z zakresem zaworu dwukomorowego, chyba tęż go trzeba spawdzić.

alfa247
    Gość

Domyślnie

bubu321, Mój silnik to 2.o ts.Zadnych iskierek na swiecach załozyłem spowroten stare ngk i jest troszke lepiej.do 3 tys obrotów nie zbiera sie dalej i przerywa podczas jazdy a na wolnych zachowuje sie tak jak by czasami nie palił na jeden cylinder bardzo nierówna praca.Auto ma 97 tys przebiegu.Moze odłaczyc aku na jakis czas jeszcze tego nie robiłem po wymianie świec ? Jeszcze do tego zaczeły sie problemy z odpalaniem po przekreceniu kluczyka odpala jakby kolejno na kazdy cylider az wreszcie zacznie chodzic na wszystkie.

alfa247
    Gość

Domyślnie

bubu321, Wszystko zaczeło sie od tej pory jak zatarła mi sie rolka prowadzaca paska pk i pękł pasek pk.Po wymianie nowej rolki i paska zaczeły sie problemy.Jechałem autem az do wyczerpania akumulatora była zima i chciałem dojechac do domu

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

ECU chyba cos zapisało w parametrach adaptacyjnych, wyzeruj parametry adaptacyjne i zobacz potem na FRA, TRA jak idzie.
    zobacz też u tego diagnosty na parametr analizy spalin, coś takiego jak Lambda regulation row 1, jak nie pali jeden cylinder to lambda będzie ponad > 1.
    ( poprawna lambda to 0.97 -- 1.03 ).
    tylko musi to robic diagnosta który ma takie możliwości a nie tylko kieszen na pieniądze.
    szkoda że mieszkasz tak daleko, bym ci to zrobił w 2 minuty.
    a może masz notebooka od kolegi, kup interfejs zalegro za 84 zl, VAG KKL od viakena i zrób to sam !!!

alfa247
    Gość

Domyślnie

bubu321, Nie wystarczy odłaczenie akumulatora ? Kompa mam interfejs moge kupic tylko ze zabardzo sie na tym nie znam.Serwis u mnie kosmicznie drogi wszystkie czesci kupuje w polsce i tygodniami czekam na przesyłke.

Mieszka w
    Wrocław
    Auto

Domyślnie

niestety nie,
    twoje auto jest z 2000 roku, tutaj odłaczenie akumulatora nic nie pomoże.
    a obsługa programu jest prosta.
    z tymi cenami usług to nie przesadzaj, tez miałem kolegę w Japonii i nie było to takie drogie.