Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: pompa olejowa 156

Użytkownik Rowerzysta Avatar Piotrek 156
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 98r.

Domyślnie pompa olejowa 156

Witam Wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.
    A wiec robię remont swojego silnika 1.8 w 156 (obrócona panewka). Własnie zabieram się powoli do poskładania silnika i biorąc w rękę pompe olejową zauwazyłęm ze wycieka z niej olej a dokładnie z tej centralnej części którą napędza wał i właśnie nie wiem czy to normalne bo jak dla mnie to pompa powinna zasysać smokiem i tłoczyć dalej olej a nie wypuszczać go gdzieś bokiem. dodam ze na zewnątrz silnika jak był jeszcze w aucie nie było żadnych widocznych wycieków z okolic pompy. Remoncik pochłonie troche kasy i pracy i niechciał bym zeby okazało sie ze pompa daje za małe cisnienie jak cos kupie nową chociaz to znacznie przekroczy planowany budżet.

Użytkownik Rowerzysta Avatar .AR is fun.
    Mieszka w
    Kujawsko-Pomorskie
    Auto
    Alfa Romeo 156

Domyślnie

Przepraszam, że się wtrące, ale czy obrócenie panewki było spowodowane tym, że nie miałeś oleju w silniku?

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Opel Vectra B, Alfa Romeo 156, 1,6 TS

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek 156 Zobacz post
    Witam Wszystkich to mój pierwszy post na tym forum.
    A wiec robię remont swojego silnika 1.8 w 156 (obrócona panewka). Własnie zabieram się powoli do poskładania silnika i biorąc w rękę pompe olejową zauwazyłęm ze wycieka z niej olej a dokładnie z tej centralnej części którą napędza wał i właśnie nie wiem czy to normalne bo jak dla mnie to pompa powinna zasysać smokiem i tłoczyć dalej olej a nie wypuszczać go gdzieś bokiem. dodam ze na zewnątrz silnika jak był jeszcze w aucie nie było żadnych widocznych wycieków z okolic pompy. Remoncik pochłonie troche kasy i pracy i niechciał bym zeby okazało sie ze pompa daje za małe cisnienie jak cos kupie nową chociaz to znacznie przekroczy planowany budżet.
    Rozebrałeś całą pompę?? Jak wygląda obudowa pompy, są jakieś wżery w niej?? Jakoś nie potrafię sobie tego wyobrazić... Najlepiej jakbyś zrobił fotkę i wrzucił ją tutaj.

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 98r.

Domyślnie

nie olej był normalny poziom taki jak powinien być tak naprawdę to nie wiem co było przyczyną podejrzewam jakieś słabe smarowanie możne przytkany kanał olejowy bo wał tak wytarło że nie nadawał się nawet na drugi szlif i o dziwo musiało to postępować dłuższy czas a stukot usłyszałem dopiero jak wyrwało panewkę z zamków czyli obróciło

---------- Post added at 21:49 ---------- Previous post was at 21:44 ----------

nie pompy nie rozbierałem jeszcze wżerów żadnych niema a fotka to za wiele nie powie po prostu pociekło trochę oleju z tej centralnej części i nie wiem czy to normalne czy ta pompa po prostu przepuszczała a co za tym idzie nie dawała odpowiedniego ciśnienia

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Piotrek 156 Zobacz post
    ...
    nie pompy nie rozbierałem jeszcze wżerów żadnych niema a fotka to za wiele nie powie po prostu pociekło trochę oleju z tej centralnej części i nie wiem czy to normalne czy ta pompa po prostu przepuszczała a co za tym idzie nie dawała odpowiedniego ciśnienia
    Pompa to raczej nie przepuszczała bo gdyby przepuszczała to nie dawałaby ciśnienia a jak nie dawałaby ciśnienia to miałbyś świecącą kontrolkę ciśnienia oleju. Olej pociekł bo masz pompę na wierzchu, ja skręcisz wszytko razem to to wszystko powinno się uszczelnić

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

U mnie w JTS pompa dawała za małe ciśnienie a kontrolka się nie świeciła. Efekt : obrócona panewka, odezwały się szklanki. Koszt nowej pompy do TS'a to 570zł, przy kwocie jaka idzie na remont to nie jest tak dużo, a spokój bezcenny. U mnie niestety pompa za 800

Użytkownik Pirat drogowy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał matezoma Zobacz post
    U mnie w JTS pompa dawała za małe ciśnienie a kontrolka się nie świeciła. Efekt : obrócona panewka, odezwały się szklanki
    ...
    Trochę to dziwne, że odezwały się szklanki a kontrolka się nie zaświeciła - może czujnik nie jest do końca sprawny??

Użytkownik Maniak resoraków Avatar matezoma
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    166 3.2

Domyślnie

Przyznam, że nie wiem. Teraz po remoncie i tak montuję czujnik ciśnienia oleju by uniknąc znowu takiej przykrej sytuacji...

Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Alfa Romeo 156 1.8 98r.

Domyślnie

Dzisiaj odkręcę ten plastikowy dekielek i zobaczę co i jak ale prawdopodobnie skusze się na nową bo mnie chyba trafi jak silniczek nie będzie dobrze śmigał. I jeszcze pytanie czy nową czy tez tą starą przed montażem trzeba zalewać olejem jeśli tak to w jaki sposób którędy

Użytkownik Znawca Avatar michal_lc4
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    159 Ti 2.4JTDm/200 KM '09

Domyślnie

Ja Ci mogę doradzić tylko kupno nowej pompy,ewentualnie regeneracja tej co masz,w żadnym wypadku nie zostawiaj jak jest. Kiedy pracowałem w zakładzie mechaniki,zawsze pompy oleju wymienialiśmy na nowe,ewentualnie jeżeli klient sie bardzo upierał że "nie stać" go na pompę,regenerowaliśmy ją w możliwy sposób. Dla zainteresowanych świeceniem kontrolki nadmienie że ciśnienie przy zużytej pompie może znacznie spaść, a czujnik jeszcze nie będzie pokazywał kontrolką ze jest za słabe,stąd też przytarte lub obrócone panewki.