Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Temat: [33] Prośba o rozpoznanie przewodów

wynalazek
    Gość

Domyślnie [33] Prośba o rozpoznanie przewodów

Witam serdecznie wszystkich! Mam alfę 33 1.4 ie i podpinam właśnie silnik. Bardzo Was proszę o jak najdokładniejsze wytłumaczenie mi do czego są te przewody i gdzie je podłączyć. Wydaję mi się że jest to coś do podłączenia rozrusznika, ale nie wiem co jak i gdzie. Najlepiej jeśli byłoby zdjęcie jak to ma być podpięte co jak i którędy.
    To zdjęcie przedstawia kabel
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...21fe2b6d9.html

To zdjęcie przedstawia samą wtyczkę
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...766fc4a88.html

Czy to też do rozrusznika podłączyć? To jest podpięte do plusa w akumulatorze
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8b8de172d.html

Co podpiąć tutaj?
    http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8588f9a47.html

pikero
    Gość

Domyślnie

ok więc tak ta wtyczka to jest do alternatora (ta duża plastikowa z 3 pinami co jest na drugim zdjęciu) od niej kabel który odchodzi z kółeczkiem przykręć razem z tym drugim (tym na trzecim zdjęciu) do rozrusznika czwarte zdjęcie wywaldo kosza .... kurcze ale namieszałem po prostu kółeczka przykręc do rozrusznika a kostke wepnij do alternatora i będzie git

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

Tak dokładnie : dwa czerwone kable z "kółeczkami" razem z tym duzym wygiętym ( z gumą) do rozrusznika (górny zacisk), wtyczka do alternatora.Do rozrusznika jeszcze idzie jedna wsówka.Niebieskie gniazdo na przekaznik zostaje puste sam niewiem od czego to jest podejzewam że od ABS albo alfacontrol.( tam ma nic nie być skoro nic nie było). Daj znać jak juz uruchomisz jak tam silnik pracuje??Wymieniłes te rzeczy co ci mowiłem??
    2xIMOLA; 33 16V;164 3.0 12V ;155 V6 - było
    33 16V- aktualny biały obiekt do dopieszczenia
    www.LKAR.pl - Lubelski Klub Alfa Romeo

wynalazek
    Gość

Domyślnie

Dzięki wielkie za pomoc, Właśnie teraz mi sie tak uświadomiło że gdy wyczyszczałem alternator to było takie gniazdo dziwne. To w sobotę będę działał dalej. Jeszcze nie uruchamiałem, wymieniłem pompę wody wybrałem najlepszą z 2 A pompę wspomagania miałem też jedną dobrą. Na olej to przyjdzie pora po odpaleniu, po prostu jak odpali i będzie wszystko cacy to zmienię na nowy. Czy coś jeszcze miałem wymienić? A przypomnijcie mi proszę czy wąż od wody jak odchodzi z komory akumulatora do grodzi silnikowej (patrząc od przodu samochodu) po prawej stronie ma jeszcze jakieś rozgałęzienie bo mi króćców zabrakło a mam trójniki więc może tam coś jeszcze wchodzi?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

Wymień jeszcze uszczelki pod pajakiem bo jedna się uszkodziła . Co do tych przewodów z woda to trujnik był do instalacji LPG ( do parownika) możesz go wyjąc..Reszta spok.Dociągnij głowice bo nie były dociągane.mogł byś tez wymienić łozyska w alternatoze ale z tym to sie nie pali.

wynalazek
    Gość

Domyślnie

Alternator dałem swój, był okej. pod pająk mam już nowe uszczelki. z tym że tam trzeba wymienić jedną szpilkę bo jest ułamana, będzie trochę problemów z tą szpilką ale myślę że palnikiem się ją nagrzeje i się jakoś wykręci. Chciałem wymienić uszczelki pod kolektorem dolotowym powietrza ale nigdzie nie mogę ich dostać, znalazłem w garażu po dziadka syrence papier do uszczelek i sobie sam wytnę.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

Pod pająk miałem na myśli własnie kolektor dolotowy.Tam jedna poszła. Co do wydechowego to wymieniałem tam kilka szpilek i jedna urwała się własnie sobie przypomniałem.Mozesz sprubować przyspawać nakrętkę do niej albo cos co by pomogło w odkręceniu ja tak robiłem i dawało rade.

wynalazek
    Gość

Domyślnie

Pomyślimy jak ją wykręcić ale dziękuje za sposób. Z uszczelkami jest problem z dostaniem w Elblągu albo założę stare bo mam od swojego silnika albo wytnę. Już mi się chce nią jeździć. Jeszcze nie odpaliłem a już myślę o wypolerowaniu felg moich.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

heheh tak to jest ja teraz tez bez auta i dopiero jutro silnik wyciągam do zrobienia ;/;/ u mnie w miescie bez problemu te uszczeleczki dostałem.Jak masz stare to mozesz załozyc tylko dokręc dobrze.Bo jedna tam jest dobra a druga sie przykleiła i oderwała ta gumowa masa , więc tylko jedną trzeba by wymienić.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    chełm
    Auto
    33 16V

Domyślnie

jeszcze korekta co do trujników o które pytałes.Tam sa dwa po jednym na przewód.I z nich ida przewody do zbiorniczka wyrównawczego. Jeszcze dwa powinny być do LPG jak tam u ciebie jest ??Tylko niewiem czy przy wymontowaniu zostały dwa po LPG czy jeden czy moze wcale