Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Temat: [155] jak wymienic swiece w 155 1.8 16v

cobra82_82
    Gość

Domyślnie [155] jak wymienic swiece w 155 1.8 16v

prosze o pomoc bo niewiem jak wymienic tzn
    przewody sciagne ale niewiem jak dalej
    prosze o opis jak to zrobic

Zun
    Gość

Domyślnie Re: jak wymienic swiece w 155 1.8 16v

Cytat Napisał cobra82_82
    prosze o pomoc bo niewiem jak wymienic tzn
    przewody sciagne ale niewiem jak dalej
    prosze o opis jak to zrobic
    jesli nie wiesz jak wymienia sie swiece to lepiej nawet nie dotykaj tej dzwigienki otwierajacej maske

Użytkownik Maniak resoraków Avatar larson66
    Mieszka w
    KOS
    Auto
    inny

Domyślnie

Tu masz jak to się robi w V6 http://www.forum.alfaholicy.org/topi...12v-vt3828.htm , w TS jest chyba prostrze
    AR 156 2.4 JTD była
    AR 155 2.5 V6 była
    BMW e60 525d
    Fiat Punto 1.2

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał larson66
    Tu masz jak to się robi w V6 http://www.forum.alfaholicy.org/topi...12v-vt3828.htm , w TS jest chyba prostrze
    Jest prostsze , chcialbym tylko dodac ze wystrzal swiecy przebijajacej maske mozna wsadzic miedzy bajki

Użytkownik Maniak resoraków Avatar larson66
    Mieszka w
    KOS
    Auto
    inny

Domyślnie

Cytat Napisał Zun
    Cytat Napisał larson66
    Jest prostsze , chcialbym tylko dodac ze wystrzal swiecy przebijajacej maske mozna wsadzic miedzy bajki
    Też tak myślę,prędzej kompresje straci niż wystrzeli. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
    AR 156 2.4 JTD była
    AR 155 2.5 V6 była
    BMW e60 525d
    Fiat Punto 1.2

Rosik
    Gość

Domyślnie

Proszę nie drwić sobie, bo szczerze powiem że ja bym podchodził do wymiany świec w 16v z pewną niepewnością. Niby to samo, ale te mniejsze świece trzeba dokręcać z o ponad połowę mniejszą siłą (10-12 Nm). Dużo osób o tym nie wie...

Na 8v wygląda to tak: po ściągnięciu przewodów przedmuchujesz okolice świecy spręzonym powietrzem, odkręcasz świecę odpowiednim kluczem, wyjmujesz świecę, wkładasz nową uważając żeby włożyć ją prosto, dokręcasz świecę i zakładasz przewody.

(ja u siebie zamiast dmuchać sprezonym powietrzem, po ściągnięciu świecy podstawiałem odkurzacz i wysysałem cały syf. najważniejsze jest żeby NIC z tego syfu nie dostało się do komory spalania)

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rosik
    Proszę nie drwić sobie, bo szczerze powiem że ja bym podchodził do wymiany świec w 16v z pewną niepewnością. Niby to samo, ale te mniejsze świece trzeba dokręcać z o ponad połowę mniejszą siłą (10-12 Nm). Dużo osób o tym nie wie...

Na 8v wygląda to tak: po ściągnięciu przewodów przedmuchujesz okolice świecy spręzonym powietrzem, odkręcasz świecę odpowiednim kluczem, wyjmujesz świecę, wkładasz nową uważając żeby włożyć ją prosto, dokręcasz świecę i zakładasz przewody.

(ja u siebie zamiast dmuchać sprezonym powietrzem, po ściągnięciu świecy podstawiałem odkurzacz i wysysałem cały syf. najważniejsze jest żeby NIC z tego syfu nie dostało się do komory spalania)
    Świece zawsze dokręca się małą siłą. I uwierz mi - są elementy przy silniku , które dokręca się jeszcze mniejszą siła . Dlatego uważam , że jeśli ktoś zadaje pytanie jak wymieni świece w czterocylindrowym benzyniaku to nie powinien się dotyka do tego - ponieważ jest to jedna z najprostszych czynności . Jeśli sobie z nią nie radzimy i pytamy o rady to tym bardziej nie powinniśmy wykonywać czynności znacznie trudniejszych. A jako , że mało jest czynności prostszych od wymiany świec , to nie wiele zostaje czynności przy samochodzie , do których kolega powinien sie zabierać. I nie chce tu nikogo obrażać , probuje tylko przekonać , żeby zostawić to innym ludziom - choćby tym , którzy z tego żyją Przecież nie zrzeźbią go za tą czynność jak za złoto.

cobra82_82
    Gość

Domyślnie

panowie chodzi mi oto ze jak zdjalem pokrywe i zdjalem przewody te co na swiece ida to niewiem co ddalej bo jakos to w 16v jakos tak....

panowie i nie piszcie ze nie poinienem sie dotykac do auta bo....
    wymianialem swiece i robilem niejedna rzecz

ale mam pierwszy raz 16v
    alfe mam niedawno...
    wiec....

Zun
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał cobra82_82
    panowie chodzi mi oto ze jak zdjalem pokrywe i zdjalem przewody te co na swiece ida to niewiem co ddalej bo jakos to w 16v jakos tak....

panowie i nie piszcie ze nie poinienem sie dotykac do auta bo....
    wymianialem swiece i robilem niejedna rzecz

ale mam pierwszy raz 16v
    alfe mam niedawno...
    wiec....
    Powiem Ci , że nie jedna 8 zaworówka ma podobne roziwązanie w tej kwestii - między innymi alfowskie osmio zaworowe twin sparki Co ci nie pasuje , że są dwie świece na cylinder czy też że są głęboko wpuszczone ?? Czego się kolego boisz ?? ściągasz przewody (dobrze by było gdybyś później nie pomylił ich przy zakładaniu - oczywiście wrew tego co tu usłszyałem nie zabijesz w ten sposób motora - albo go nie odpalisz , albo będzie chodził jak pies kuternoga , ale wtedy od razu się kapniesz , że źle podpiołeś . Ale trudno jest źle podpią , wystarczy się kierowa długością przewodów) , wkładasz w głąb dziury klucz na świece (dobrze by było jakby byl z gumką , bez gumki ciężko Ci będzie wyciągnąc świece , palców tam raczej nie wsadzisz - chyba że masz cieniutki zminniutkie , ja swoich nie wsadze ) , wykjręcasz , wyjmujesz , wkładasz nowe , wkręcasz z czuciem - jak się boisz to nakładasz tam gedora , na gedora manometr ustawiasz na 10 - 12 Nm i dokręcasz. Czynnośc powtarzasz na kazdej z ośmiu świec . Nalezy zwrocic uwage na dwie rzeczy - na jedna przy wykrecaniu , i na jedna przy wkrecaniu - obydiw edotycza tego samego. Jesli swieca niechce sie wykrecic nie rob tego na sile - glowica jest aluminiowa , co prawda nie slyszalem jeszcze zeby w alfie sie to stalo , ale w innych autach zdarza sie czasami , ze swieca sie "zespawa". Wtedy gdy uzyjesz za duzej sily ukrecisz ją . Wyciąganie ukręconej świece to nie miła zabawa. To samo przy wkręcaniu - nie należy używa za dużej siły. Można dla bezpieczeństwa (mało kto to robi) nasmarowa miedzianym gwint świecy. Wtedy mamy pewnoś , że przy nastepnej wymianie wyjdą elegancko

Moderator Fachowiec Avatar Lukasz A.
    Mieszka w
    Koszalin/Szczecin
    Auto
    155 2.5 V6

Domyślnie

Cytat Napisał Zun
    Jesli swieca niechce sie wykrecic nie rob tego na sile - glowica jest aluminiowa
    Jak pojdzie i zacznie sie klinowac(ciezko sie wykrecac) to wkrec ja spowrotem 1/4-1/2 obrotu i probuj ponownie wykrecac