Pokaż wyniki od 1 do 4 z 4

Temat: [166] Intercooler w 2,4 JTD

xary
    Gość

Domyślnie [166] Intercooler w 2,4 JTD

Jeżeli ktoś wie jak bezboleśnie wyciągnąć intercooler to bardzo proszę o krótka instrukcję

Użytkownik Romeo Avatar Matt21
    Mieszka w
    Szopie
    Auto
    Po-Jeep Grand Cherokee - luźno spasowany, wysokoobrotowy 1.6 TS

Domyślnie

Witam, całkiem prosta sprawa, odkręcasz wszystkie plastiki na "pasie przednim" dwa boczne i ten spory środkowy. Odkręcasz "zatyczkę" filtra powietrza, na 4 śruby krzyżakowe, wyciągasz ją jak i filtr. Odkręcasz mocowanie puszki filtra powietrze, jest przykręcona do kawałka blaszki obok pompy ABS po prawej stronie puszki, takie jak by ramię, cienkie :!: chwytasz za puszkę ciągniesz lekko do góry i powinna wyskoczyć z mocowania które ma na dnie, jak masz trochę samozaparcia i nerwów to możesz jakimś cudem ja wyciągnąć z komory silnika, będzie trudno ale jest to do zrobienia :mrgreen: jeśli nie masz na tyle nerwów to odkręcasz rurę turbo-intercooler następnie masz do pasa przedniego przykręcony metalowy przewód, nie kojarzę ale chyba od klimy czy oleju, nie pamiętam już, masz go na małej śrubie chyba 10 kluczyk, odkręcasz i odginasz aby móc przeciągnąć przewód od turbo tak aby nie przeszkadzał, będziesz wiedział o co chodzi jak to zobaczysz :roll: , gdy z tym się uporasz odkręcasz górne mocowanie intercoolera, na samej jego górze kluczyk 13, wyciągasz delikatnie do góry i gotowe. Brzmi strasznie ale jak to będziesz widział na własne oczy to nie będzie tak źle, jak coś to pytaj. Pozdrawiam :wink:
    DIESEL POWER - BEZ DYMU NIE MA OGNIA !!
    Honda CBR 929 - DYMU BRAK OGIEŃ POZOSTAŁ

Michal166
    Gość

Domyślnie

a co sie dzieje ze ja wyciagasz?

xary
    Gość

Domyślnie

Dzięki - dotarłem juz do momentu wyciągnięcia obudowy filtra powietrza i powiem szczerze nie mogłem go za cholerę wyciągnąć - cały czas blokuje go pompa ABS z jednej strony, a z drugiej kruciec intercoolera. Uznałem więc ze nie tędy droga - dlatego pytam na forum.
    Ale widzę że jest to możliwe - no cóż spróbuję jescze raz.
    Jak rozumiem mogę śmiało odgiąć metalowy przewód (ten na dole), oczywiście po odkręceniu mocowania.

... a wyciągam go do czyszczenia, miałem do tej pory 4 auta doładowane i w każdym był ten sam problem, jak się robi ciepło to zasyfiony intercooler słabo chłodzi powietrze - spadek mocy jest dość odczuwalny - w tamtych przypadkach pomagało, więc nie zaszkodzi profilaktycznie wyczyścić i tu.