Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: 159 SW Warszawa - ktoś oglądał?

1pawel
    Gość

Domyślnie 159 SW Warszawa - ktoś oglądał?

Cześć Wszystkim,
    to mój pierwszy post na forum (poza działem Witam) i od razu poważny temat - jestem w trakcie poszukiwań 159 SW. Sprawa wiadomo trudna, bo znalezienie dobrego egzemplarza spełniającego wymagania wymaga sporo zachodu.

Znalazłem dziś takie ogłoszenie: http://moto.allegro.pl/alfa-romeo-i2052252709.html Rozmawiałem ze sprzedającym i wydaje się średnio zorientowany w temacie. Oczywiście zapewnia, że bezwypadkowy, bez napraw blacharsko-lakierniczych. Samochód wydał mi się ciekawy (w dodatku mam sentyment do tego koloru bo poprzedniczki też były w czerwieni i postanowiłem poszukać trochę więcej info o tym samochodzie zanim pojadę oglądać, bo mam dość daleko (300 km).
    Tak od razu okazało się, że silnik to 8V 120 KM. No ale z tym dam radę.

Czy ktoś może oglądał już ten samochód? Jakieś ciekawe spostrzeżenia? Cena za taki przebieg i rocznik atrakcyjna i od razu trochę podejrzana (samochód wg sprzedającego pochodzi z Francji i jest poleasingowy - przebieg jak na to jest dość niski).

Btw. moje oczekiwania do poszukiwanej Alfy to: 159 SW, silnik wysokoprężny najchętniej 150 KM, ale inne diesle też wchodzą w rachubę. Rocznik od 2006 wzwyż, klima dwustrefowa, czujniki parkowania i chętnie lusterko fotochromatyczne. Inne dodatki jak tempomat, Xenony itp mile widziane, ale nie są konieczne. Kierownica i górna część deski w kolorze czarnym. Jeśli taka Bella znajduje się na sprzedaż najlepiej w okolicy Poznania to chętnie poznam ją bliżej

Użytkownik Romeo Avatar Franek Strzelba
    Mieszka w
    Szczecin
    Auto
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6

Domyślnie

A pytałeś skąd te 156KM mocy? Jaki moment? Program czy box? Wykres z hamowni? I od kiedy ewentualnie jest to na pokładzie?

Ze zdjęć raczej nie ma co wróżyć, bo i tak są niskiej jakości.
    Przebieg roczny rzędu poniżej 30 tyś. km można także między bajki włożyć w aucie leasingowanym, chociaż i takie rzeczy się zdarzają, więc tutaj trzeba to dokładnie sprawdzić (wpisy w książce serwisowej, zapytanie do francuskiego ASO w którym auto było serwisowane itd. itp.). Każdą wątpliwość w tym temacie tłumaczyłbym jednak na niekorzyść auta...

A cena? Fakt, mocno atrakcyjna - zapewne nie bez powodu...
    AR 147 1.9 JTD 8V (2004)
    AR 159 1.9 JTDm 16V (2007)
    Audi A6 Avant 3.0 TDI V6 (2012)

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar deltahfmk
    Mieszka w
    Pabianice
    Auto
    Alfa Romeo 156 GTA

Domyślnie

Czy autko jest już po oplatach? Kiepskie wyposażenie z tego co pisze sprzedający - później będziesz miał problem ze sprzedaniem takiego modelu.
    Poza tym cena jest mocno zastanawiająca. Lepiej nie napalać się zbytnio na takie auto.
    Ostatnio edytowane przez deltahfmk ; 12-01-2012 o 22:00

1pawel
    Gość

Domyślnie

sprzedający mówił, że nie wie jak przeliczyć moc z kW, ale wydaje mu się że to mocniejsza wersja....(jeszcze takiego tekstu od sprzedającego nie słyszałem wpisał co mu się wydawało, bo jak sprawdził w dowodzie to ma 88kW, tak więc chipu nie ma mówił jeszcze coś na temat tego, że to nie alfowskie silniki tylko kupowane od innej firmy, więc musiałem mu trochę wytłumaczyć co sprzedaje, że to benzyna jest od GM itp ;P
    samochód jest już trochę w kraju - zarejestrowany więc i opłacony.
    przebieg też mi się wydaje podejrzany więc dlatego wolałbym na darmo nie jechać. ale jeśli sprawdzenie miernikiem+moja amatorska ocena byłyby ok to wtedy sprawdzenie w serwisie i decyzja.
    jest sporo niewiadomych więc dlatego wolę zapytać, bo może ktoś już widział i wtedy będę mógł od razu odpuścić.
    Ostatnio edytowane przez 1pawel ; 12-01-2012 o 22:33

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

88kW to będzie ten słabszy jtd. 120KM. A inna sprawa to czemu nie ma naklejki legalizacyjnej na szybie skoro zarejestrowana? Zapytaj gościa o VIN, są osoby na forum które mają swoje wtyki i sprawdzą Tobie gdzie, kiedy, jak auto było serwisowane i i ile prawdy w tym przebiegu.

1pawel
    Gość

Domyślnie

fakt, naklejki nie widać, ale z tych zdjęć to trudno cokolwiek dojrzeć.

a VIN jest następujący: ZAR93900007156603 - będę bardzo wdzięczny za info o historii.

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR 166 busso / AR 166 jtdm / AR 166 jtd / AR 156 jtdm / AR 156 jtd / AR 147 jtdm

Domyślnie

eper podaje - nr nadwozia wartość błędna

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomek_KRK
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159

Domyślnie

Cytat Napisał 1pawel Zobacz post
    Btw. moje oczekiwania do poszukiwanej Alfy to: 159 SW, silnik wysokoprężny najchętniej 150 KM, ale inne diesle też wchodzą w rachubę. Rocznik od 2006 wzwyż, klima dwustrefowa, czujniki parkowania i chętnie lusterko fotochromatyczne. Inne dodatki jak tempomat, Xenony itp mile widziane, ale nie są konieczne. Kierownica i górna część deski w kolorze czarnym. Jeśli taka Bella znajduje się na sprzedaż najlepiej w okolicy Poznania to chętnie poznam ją bliżej
    Jeśli Cię interesuje 2006 rocznik 159 SW - 1.9 JTDm 150KM - distinctive z xenonem, trzystrefową klimą, w ciemnym alfatexie, z lusterkiem foto i elektrycznie składanymi zewnętrznymi, nowym rozrządem i nową dwumasówką oraz w absolutnie oryginalnym lakierze - to 37 tysięcy do zapłacenia i mam coś, co spokojnie przejdzie nawet najbardziej nawet wymagający przegląd.
    WWW.AUTKA.PL - kompleksowa obsługa samochodów

1pawel
    Gość

Domyślnie

@jarek1986: taki VIN dostałem od sprzedającego. może go też podał tak jak moc;P za dużo wątpliwości na jego niekorzyść. trzeba ją odpuścić. dzięki za pomoc!

@Tomek_KRK: brzmi bardzo ciekawie. trochę powyżej zaplanowanego budżetu, ale jeśli jest jakaś przestrzeń do negocjacji to chętnie dowiem się więcej (kraj/sprowadzony/zarejestrowany; ew. opłaty, akcyza, recycling itp; czy wymaga jeszcze czegoś do zrobienia - kolektor,opony, zawieszenie; kolor nadwozia; VIN; przebieg (może być na priv).

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Wieliczka
    Auto
    156 GTA

Domyślnie

Tak jak wcześniej pisałem jest to 1.9 jtdm 8v

Uploaded with ImageShack.us

Ale lepiej doskładaj jeszcze troche i kup coś bardziej pewnego.
    Jak szukałem swojej oglądałem kilka egzemplarzy w których cena była podejrzanie niska jak w tej co podałeś i żadna nie była warta jakiejkolwiek uwagi.