Witam!
Piszę tutaj bo w zasadzie to chcę się poradzić w dwóch sprawach.
Pierwsza to czy ta Alfa jest godna polecenia? To jest auto z 2008r. silnik 150km w zasadzie więcej danych to nie mam. Auto jest z UK w wersji europejskiej. Firma go sprzedaje po cenie jaka została do spłacenia przez leasingobiorcę.
Auto jest oryginalnie w wersji europejskiej, nie były robione żadne przekładki itp.
Druga to kwestia właśnie zakupu tego auta.
Gościu podał mi info. dot. sprowadzenia polegające mniej więcej na tym: Tworzę neutralne konto na Allegro (jego firma nie ma do tego dostępu), na które wpłacam cenę samochodu oraz transport, potem chyba wysyłam mu info (czyli pewnie screen`a), że kasa jest w depozycie. On po otrzymaniu informacji o depozycie wysyła mi samochód (dodam, że napisał iż dysponuje własną flotą). Po tym jak auto przyjedzie do mnie (do 4 dni) mam tydzień na wszystko co chcę, czyli sprawdzanie legalności, badania techniczne itp. Po tygodniu mam dać znać czy auto biorę czy nie. Jeżeli nie to on opłaca transport z powrotem, a jeśli biorę to pieniądze z depozytu na Allegro wysyłam na jego konto.
Tak mi to mniej więcej przedstawił.
Nie wiem czy koszt transportu nie jest zbyt niski, ponieważ chce za niego 1500zł, a firma ma siedzibę koło Belfastu, czyli Irlandia Płn.
Co o tym myślicie? Miał już ktoś kiedyś okazję kupować auto w ten sposób?
Bardzo proszę o jakąś poradę, a jak nie to gdzie mogę szukać jakiejś pomocy dotyczącej takiego sposobu kupna samochodu?