Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Jak to jest z tymi zawieszeniami w AR 156 sportpack czy co tam

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie Jak to jest z tymi zawieszeniami w AR 156 sportpack czy co tam

Witam,

poszperałem trochę na forum i w necie i stwierdzam że jeśli chodzi o zawieszenie alfy przynajmniej z tyłu są tu nie lada rozbieżności i tzw wolna amerykanka.

Sprawa prosta chcę założyć nowe amorki + ew. sprężyny z tyłu - powód - ano wylało się coś i puka więc logicznie wymiana i tu zaczynają się schody.

Nie wiadomo czy to soprtpack 1,2,3 czy to jakieś inne wynalazki skrócone utwardzone itp.

Auto ma jeździć a ze jest to tylko 110 koni i diesel to to żadne sportowe auto więc potrzebuję standardu takiego żeby mieć komfort , bezpieczeństwo i niezawodność.

Nie wchodzę w zakręty przy 200 km/h

I teraz tak jedyne co udało mi się odkryć to że oznaczenia na czarnych sprężynach są zielone kropki , na amorach żółte kropki.

Ciekaw jestem co to znaczy w/g iso - zielony oznacza zwykłe obciążenia a żóły - ekstremalne.

Ale i tu znowu są niejasności bo niektórzy twierdzą że te kolory gówno znaczą.

Znalazłem amory MONROE oryginal po 190 zł sztuka - HIT dla mnie ale czy to będzie grało sam już nie wiem.

Nie interesuje mnie jakieś tam NIVO czy superpacki sportpacki choć może mam takie teraz - chcę zakupić markowe amory tak aby grało na długi czas bo nie chce mi się z tym grzebać -AUTO MA CHODZIĆ a nie cudować.

Udało mi się z tego syfu co się wylał po umyciu znaleźć tylko oznaczenia kropek na amorze i sprężynie - gdzie może być ukryty numer na amorze tak abym go odczytał bez demontażu?

Poproszę o podpowiedzi znawców tematu.

W VW T4 było prosto amor olejowy za 30 zł 2 śruby i po sprawie - A tu masz teraz się martw

pozdrawiam

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Wieruszów
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.0 JTS LPG 2002r po LF

Domyślnie

Numer VIN telefon w łapę i zadzwoń do ASO.
    Dowiesz się co było w standardzie i ile to kosztuje dzisiaj.
    A potem wycieczka po sklepikach motoryzacyjnych , na pewno mają ze 30% taniej niż w ASO.
    Moja sprawdzona metoda.
    Moja Bella

Moderator Znawca Avatar Teddy84
    Mieszka w
    Legnica
    Auto
    156 2.0 Turbo/Giulietta 1.4TCT MY'16

Domyślnie

Wklep numer Vin w EPER'a http://eper.fiatklubpolska.pl na firefoxie ja mam problemy i używam na IE. Tam sie dowiesz na jakis sprezynach i amorach wyjechało twoje auto z salonu.

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie

serwis wydzwoniony - eper sprawdzony - juz jakies kroczki mnie przyblizyły - teraz mam 2 numery amorów : zwykły i sportowy tzw.E751 - wiec moje autko wyjechalo albo na miekkich albo twardych - jednoznaczej odpowiedzi nie ma,mam sie udac do serwisu Alfy we Wrocku to sprawdzą co jest i włożą nowe,wiec musze dotrzec chyba do nr amora - i tu pytanie gdzie on może być zlokalizowany - dodam ze mam fabryczne amory na 90%.

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie

ponawiam - gdzie jest numer wybity na amortyzatorze tylnym oryginalnym (lokalizacja) i czy da rade go odczytać bez demontażu?

Użytkownik Pirat drogowy Avatar jbkobziak
    Mieszka w
    Rząśnik
    Auto
    AR 156 2.4 JTD CF2 136KM Cosmo Blue

Domyślnie

Da radę go odczytać tylko koło zdjąć trzeba, a numer znajduje się mniej więcej na środku amorka.
    Ostatnio edytowane przez jbkobziak ; 23-01-2012 o 13:45

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie

No koło zdjęte wczesnie umyłe wszystko ale numeru nie widac z przodu moze sie wczołgam pod auto i jakies lusterka zastosuje bo jak na razi nic nie mam.
    na zewnatrz -3 wiec nie bede sie chyba bawił

alfina156JTD
    Gość

Domyślnie

witam ponownie zdemontowałem amora (co nie jest proste bo wszystko zapieczone) i odczytałem numer 60663883 czyli sportowy - a ja juz zakuił normalne MONROE - wygląd i wymiary takie same - podejrzewam że mają mniejszą twardość sprężyna jest pewnie sportowa i chiba zakładać będę Monroe oryginal tak jak jest do tej sprężyny - zobaczymy jak to lata - a może ktoś już tak robił ?

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Kobylnica, Gniezno, Poland
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTDM Distinctive Premium Q-Tronic + wyścigowa terenówka czyli firmówka

Domyślnie

jeśli chodzi o kolory sprężyn to mają bardzo duże znaczenie jeśli chodzi o oryginalne alfy a inni producenci sprężyn malują na takie jakie są trendy kolorystyczne, kropka żółta oznacza twarde, czerwona średnie, zielona miękkie ale są tam jeszcze dwa paski kolorowe i jakieś mogą występować kolory pośrednie ale to wszystko zależy od auta i silnika, mi się niestety nie udało zdobyć legendy do tych kolorów a szukałem dość długo do 156
    Jeśli chcesz być kimś - kup VW, jeśli jesteś kimś - jeździsz Alfą Romeo.

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Brzesko
    Auto
    Alfa Romeo 159 Ti JTD Alfa Romeo GT 1.9 JTD

Domyślnie

http://eper.fiatforum.com/eper/navi?...OD=0&DRW_NUM=2
    ja mam sport packa 2 i takie zawieszenie z tyłu
    'Nie uważaj się za fana motoryzacji póki nie kupisz Alfy,póki nie doświadczysz huśtawki bólu,rozczarowania i agonii po krótkiej chwili gdy wszystko jeszcze działało i byłeś na dobrej drodze'
    Jeremy Clarkson