Chce kupic felgi 17 cali z rozstawem 5x100 czy zastosowanie srub plywajacych ma jakies wady??
Chce kupic felgi 17 cali z rozstawem 5x100 czy zastosowanie srub plywajacych ma jakies wady??
Nie zapomnij tylko o pierścieniach centrujących i nie powinno być żadnych problemów.
oczywiscie ze nie ma zadnych przeciwskazan! moja wyjechała z salonu na tzw. pływakach.oczywiscie wraz z pierscieniami centrujacymi.Napisał LSTOMAS
Ja jeżdzę już trzeci sezon na pływakach i jest ok, pozatym rozwiązanie ma atest TUV a myślę że Niemcy nie dopuściliby do stosowania czegoś co jest niebezpieczne lub niepełnowartościowe, także bez obaw...
Pozdrawiam !
Dzieki za info...
Powiedzcie mi jeszcze jaki rozmiar opon 17'' najlepiej zalozyc do alfiny? 205 215 czy 225 no i jaki profil 45 czy 50? Dodam ze zawieszenie mam standardowe (nie obnizane)
225/45/17Napisał LSTOMAS
![]()
Miałem 225/45 R17 - lekko obcierał przód przy maksymalnie skręconych kołach. Poza tym takie szerokie kapcie źle wpływają na prowadzenie się auta w koleinach. Wyglądają za to super.
Teraz mam 215/45 R17 - nic nie obciera, w koleinach się lepiej jeździ. Ciut gorzej to wygląda.
Podobno 205/50 R17 dają największy komfort prowadzenia, ale wg mnie takie wąskie opony wyglądają śmiesznie na tak dużych felgach. Komfort będzie pewnie minimalnie większy, ale wygląd - a po to przecież zakładamy 17" - drastycznie na tym straci. Myślę, że nie warto.
Polecam 215/45 albo 225/45. Pamiętaj, że czym szersza opona, tym bardziej auto traci na mocy ze względu na opory toczenia.