Zadziałało Wam chociaż raz? Ponoć takową funkcję mamy.
Chodzi o wibrowanie kierownicy, w celu skorygowania toru jazdy.
Mnie się nie udało.
Pozdrawiam
Zadziałało Wam chociaż raz? Ponoć takową funkcję mamy.
Chodzi o wibrowanie kierownicy, w celu skorygowania toru jazdy.
Mnie się nie udało.
Pozdrawiam
Podobno jest taka funkcja w trybie A. Zadaniem jest podpowiadanie kierunku obrotu kierownicy. Ja nie doświadczyłem tej nowinki.
10.2008-16.11.2012r. 156 3,0 V6 24V Q2 278KM@312Nm - pozostały piękne wspomnienia
Porting głowic, budowa silników do motorsportu, budowa układów wydechowych, kolektorów ssących ITB, indywidualnych części do motorsportu
Zapraszam => https://www.facebook.com/Ku%C5%9Bmie...37265/?fref=ts
Ja tego też nie wyraźnie doświadczyłem. Pewnie jest tak, że jak zaczyna działać kontrola trakcji i hamuje koło to jednocześnie włącza się silnik wspomagania w odpowiednim kierunku. Może trzebaby się skupić w tym momencie i poobserwować. Z drugiej strony kiedyś po szybkim rozruchu wywaliło mi błąd że DST niedostępne a nie chciało mi się gasić i odpalać ponownie i pojechałem. I prowadziło się jakoś wyraźnie dziwnie.
To dziala w ten sposob, ze gdy wpadniesz w poslizg i esp zaczyna dzialac, a ty wykonujesz manewry kierownica to jesli robisz to w taki sposob ze utrudniasz dzialanie esp krecac w zla storne to system usztywnia wspomaganie, zwieksza opror, zapobiegajac poglebieniu blednego manewru a w wiekszosci przypadkow wplywa to na kierowce w ten sposob ze zaczyna skrecac w prawidlowa strone. Jesli uslizg jest maly to wiekszosc z nas zareaguje kontra za nim esp zacznie dzialac wiec nie doswiadczamy dzialania tego systemu. W przypadku jak poslizg jest duzy np. na luku a my zakladamy kontre to system na to nie pozwoli bo w przypadku auta z esp powinismy krecic kierownica w kierunku w ktorym chcemy jechac. System nie dziala w ten sposob ze zaczyna skrecac za nas czy tym podobne.
No to fakt że łatwo o "przekontrowanie". Ale w przypadku dużej prędkości to siła potrzebna do skrętu jest niewielka więc czy wspoma działa czy nie to chyba wiele nie zmieni. No chyba że właśnie "przeszkadza" w kręceniu.
Ale niemniej jednak przy wspomnianej wcześniej sytuacji auto sie prowadziło jakby jakoś "przetrącone" było.
Ostatnio edytowane przez metan ; 18-02-2012 o 22:52
W trybie A, który jest teraz niezwykle przydatny, jak najbardziej doświadczyłam takiego zjawiska![]()
Tu nawet nie chodzi o przekontrowanie, tylko o wyeliminowanie kontry gdyz robiona ona jest przez esp, ktore samo kontruje przychamowujac odpowiednie kola. Ja jesli uslizg jest maly i w zasadzie do przewidznia tovrobie korekte sam, ale jesli wejde np w zakret duzo za szybko to odpuszczam gaz i dokrecam kierownice w kierunku, w ktorym chce jechac.
Mnie się to także jeszcze nie przydarzyło. Aż z ciekawości sprawdzę na jakimś parkingu![]()
W jakiej sytuacji wystąpiło Jolu - miejsce, prędkość?
Kierownica drży?