Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: nie działa pokrętło od klimatronicu

jawa17
    Gość

Domyślnie nie działa pokrętło od klimatronicu

Witam. Posiadam Alfę z 2002r po lifcie wnętrza, mam problem z pokrętłem klimatronicu od temperatury od strony kierowcy, pokrętło nie reaguje kręcąc w lewo czy prawo. pozostałe dwa pokrętła od mocy nawiewu oraz od strony pasażera działają bez zarzutu. Czy ktoś miał z tym kiedyś problem i wie jak zaradzić w tej kwestii??
    Proszę o pomoc

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Gorzyczki okolice Wodzisławia Śląskiego
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Ja miałem identyczną sytuacje i myślałem, że jestem "tępakiem" nie umiejącym sie posługiwac takim prostym urządzeniem. Ja go wyjąłem i rozebrałem by sprawdzic o co kaman. Okazało sie, że u mnie połamał sie ten stycznik, który po po przekręceniu tym pokrętłem zmienia na wyświetlaczu temp.
    Teraz troche mniej ciekawe. Ten "stycznik", czy jak to tam sie nazywa nie ma w żadnej hurtowni elektycznej. Ale nie bój nic jak coś to kupujesz klimatronika z anglika oddajesz do elektronika i odlutuje sprawny stycznik i przelutuje do twego - cała filozofia kosztowala mnie 10zł robocizna + 50zł klimatronik z angola + wyjecie i włożenie swego.

Ty sobie wyjmij i rozbierz swój panel, abyś miał pewnosc.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar gekeer
    Mieszka w
    Biała Podlaska / Warszawa
    Auto
    156 jtd 8v 2002r. fl wnętrza

Domyślnie

Jaki stycznik? Tam znajduje się jakiś czujnik optyczny, który podczas przekręcenia pokrętła jest przesłaniany lub odsłaniany (nacięcia w pokrętle).
    Wszystkie pokrętła są nasmarowane smarem, który u mnie zabrudził czujnik. Wystarczyło wyczyścić i działa już 4 miesiąc
    Koszt 0zł.

Użytkownik Romeo
    Mieszka w
    Gdynia
    Auto
    156 2.5 V6 190HP 1999, 159 1.9jtdM 150KM 2006

Domyślnie

Czujnik optyczny jak w starej myszce z kulką
    Może być też impulsator jeszcze, ale tutaj mamy czujnik optyczny jak kolega powiedział.

jawa17
    Gość

Domyślnie

no właśnie ja odkręciłem całość przed wczoraj i na tym pokrętle od strony kierowcy owego smaru nie ma natomiast na pozostałych dwóch jest,zaraz spróbuje jeszcze raz go odkręcić i zobaczyć czy ten czujnik nie jest zabrudzony(o ile go znajdę) o którym kolega gekeer wspominał. dzięki panowie.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Jak zwał tak zwał Ważne, że to było przyczyną, gdyż miałem to ustrojstwo ułamane z jednej strony i trzebabyło wlutowac nowe - po zabiegu działa Szkoda, że fotki nie zrobiłem, ale mam gdzies ten z angola jeszcze, to może zobacze to w nim.

jawa17
    Gość

Domyślnie

yhyyy szkoda. ale jaka pewność ze u mnie jest to samo?? idę sprawdzić jeszcze raz czy wszystko jest na swoim miejscu.

Użytkownik Alfista
    Mieszka w
    Auto
    Same ALFICE

Domyślnie

Pewnosci kolego nigdy nie masz ale masz za to podpowiedz i punkt do sprawdzenia. Niestety trzeba wyjąc klimatronic do tej operacji

jawa17
    Gość

Domyślnie

Tak więc Panowie wyciągnąłem klimatronic dostałem się do jego wnętrza i powiem szczerze że nic nie jest wyłamane w każdym z trzech pokręteł wszystko wygląda identycznie, faktycznie był trochę przybrudzony taki metalowy element który porusza się po pokrętle gdy się nim kręci, obczyściłem go ale niestety nadal nie działa. czy ma ktoś jeszcze jakiś inny pomysł z tą usterką?? czy niestety będę musiał się udać z tym do jakiegoś magika??