Witam
zanim zaczniecie jechać po mnie że to już gdzieś tam było przeczytajcie do końca
A poważnie to od jakiegoś czasu mam problem z moja Alfa polegający na:
- błąd P0340 - czujnik fazy - niski sygnał
zapala się zawsze po uruchomieniu silnika (zimny i ciepły), oczywiście z moim ulubionym komunikatem MOTOR SYSTEM FAILURE, GO TO DEALER
- obroty silnika ograniczone są do 3000 obr/min - zawsze na zimno, po porządnym rozgrzaniu silnika (po otwarciu termostatu) ograniczenie znika (choć zdarza się że nie)
Miał ktoś podobne doświadczenia ??
Auto to AR 156 1,8TS FL (to ze po lifcie było istotne w poniższym wyjaśnieniu)
Od razu dodam, że kostka czujnika położenia wałka została sprawdzona na obecność wilgoci i innego syfu oraz potraktowana środkiem poprawiającym kontakt, to samo złącza komputera
A teraz wyjaśnienie dlaczego ten post
Wcześniej walczyłem z błędem dotyczącym złego działania pedału gazu (mam do sprzedania używany ;P), szukałem kostek, o których mowa szeroko na forum i była wielka lipa.
Dopiero dzięki jednemu facetowi z forum (DZIĘKI WIELKIE SYFON) okazało się, że powodem nie był pedał, tylko jedna z cewek zapłonowych.
Wiec zanim rozwalę rozrząd wydam kasę (być może niepotrzebnie) na nowy lubi też używany czujnik Boscha i masę czasu, być może spotkał się ktoś z podobnym przypadkiem i zna rozwiązanie
Z góry dzięki za wszelką pomoc