Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Temat: Wymiana panewek na wale w 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yoda6666
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    jest Alfa 147 2.0 TS bylo Citroen Saxo VTS 1,6 16v 120 KM

Domyślnie Wymiana panewek na wale w 2.0 TS

Witam
    jak rozpoznac czy panewki sa do wymiany ? bo chce uniknac sytuacji ze wal wyjdzie mi bokiem a moj stres bierze sie z tego ze przeczytalem gdzies na innym forum ze te silniki przy przebiegu ok 160 - 200 tys lubia zrobic takie cos ... . A i jaki jest ewentualny koszt takiego zabiegu

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar BAKU147
    Mieszka w
    Only WAWA
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0TS

Domyślnie

Cytat Napisał yoda6666 Zobacz post
    Witam
    jak rozpoznac czy panewki sa do wymiany ? bo chce uniknac sytuacji ze wal wyjdzie mi bokiem a moj stres bierze sie z tego ze przeczytalem gdzies na innym forum ze te silniki przy przebiegu ok 160 - 200 tys lubia zrobic takie cos ... . A i jaki jest ewentualny koszt takiego zabiegu
    Rozpoznać to chyba cieżko.. padają i już.. można co najwyżej zmniejszyc prawdopodobieństwo ze cie to spotka..
    czesta wymiana i dobr olej, nie pałować na zimnym itp itd.

Masz linka u mnie jak mi padły był taki dźwiek.. http://w227.wrzuta.pl/film/9f8oec4er..._romeo_147_2.0

remont - 4500 ze sprzeglem robiony w super warsztacie znanym na tym forum..*

Cze.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar yoda6666
    Mieszka w
    Bochnia
    Auto
    jest Alfa 147 2.0 TS bylo Citroen Saxo VTS 1,6 16v 120 KM

Domyślnie

Cytat Napisał BAKU147 Zobacz post
    Rozpoznać to chyba cieżko.. padają i już.. można co najwyżej zmniejszyc prawdopodobieństwo ze cie to spotka..
    czesta wymiana i dobr olej, nie pałować na zimnym itp itd.

Masz linka u mnie jak mi padły był taki dźwiek.. http://w227.wrzuta.pl/film/9f8oec4er..._romeo_147_2.0

remont - 4500 ze sprzeglem robiony w super warsztacie znanym na tym forum..*

Cze.
    dzieki, moj slinik ma chyba jeszcze dalego do takiego stanu ... odpukac a co do zdiagnozowania usterki to znajomy mecahnik mi powiedzial ze opinki metalu w oleju to pierwszy sygnal ze panewki sa do wymianyy . Wiec sprawdzilem i na szczescie nic takiego jeszcze nie mam ... a i polecil mi tez zebym nie oszczedzal na olejach ...

Użytkownik Romeo Avatar Andy1970
    Mieszka w
    Płaza/Chrzanów/Małopolska
    Auto
    164 V6

Domyślnie

Samo dbanie o olej itp nic nie pomoże jeżeli nie jeździsz autem od nowości. Koszt panewek chyba około 150 zł + robocizna. Prewencyjna wymiana co ok 100.000 km i śpisz spokojnie.

Użytkownik Dwusuwowiec Avatar BAKU147
    Mieszka w
    Only WAWA
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0TS

Domyślnie

Cytat Napisał yoda6666 Zobacz post
    dzieki, moj slinik ma chyba jeszcze dalego do takiego stanu ... odpukac a co do zdiagnozowania usterki to znajomy mecahnik mi powiedzial ze opinki metalu w oleju to pierwszy sygnal ze panewki sa do wymianyy . Wiec sprawdzilem i na szczescie nic takiego jeszcze nie mam ... a i polecil mi tez zebym nie oszczedzal na olejach ...
    Wiesz, mój silnik też nie wykazywał objawów.. Wszystko było elegancko, opiłków w oleju oczywiście też nie było..
    Mimo to, któregoś dnia strzeliła jedna i dupa. A właśnie, stało sie to po dosyć mocnej jeździe.. Poprostu dałem sie podpuscić koledze zeby sprawdzić ile maks da rade ten mój twinspark
    Jeśli chodzi o prewencyjną wymianę panewek to gdzieś czytalem ze nie jest to dobry pomysł i moze narobić wiecej szkód niż korzyści..

Tak czy inaczej, ja mam już to za sobą, remont mojego silnika trwał jakiś miesiąc, zapłacilem kupe kasy, wymieniono i sprawdzono wszystko co sie da. Smigam tylko na Valvo 10W60, wymieniam co 6-7 tys km, stan kontroluje co 500 km i mam nadzieje, że nie spotka mnie już taka awaria.

pzdr