Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Awaryjnosc

Esox_nh
    Gość

Domyślnie Awaryjnosc

Witam Wszystkich

Obecnie jezdze nubira hatchback 2.0 z gazem (spalanie ok 15l) od pewnego czasu chodzi mi po glowie zmiana autka i pod uwage biore AR 147 z silnikiem 1.6 TS (rocznik tak ok 2001)
    Piekne auto zarowno w srodku jak i na zewnatrz.

Jednak wiele razy spotkalem sie z opiniami ze AR to auta bardzo awaryjne i bardzo delikatne.
    Prosze Was czyli uzytkownikow (fanow) tej marki o wypowiedzi w tej sprawie. Tylko bede wdzieczny za konstruktywne odpowiedzi.

Dzieki za wyczerpujace rady !!

Pozdrawiam

Redaktor naczelny Romeo Avatar fiergloo
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL/ Alfa Romeo 159 TBi

Domyślnie

AR 147 jest bodajże w 3/4 oparta na częsciach ze 156. To tak dla Twojej informacji. 1.6 ma 120KM

co do awaryjności- jak dbasz tak masz, nie demonizowałbym aż tak awaryjności w Alfach
    http://fiergloo.blogspot.com lub http://fiergloo.pl/ - moje spojrzenie na motoryzację
    2007-2008: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v
    2008-2018: Alfa Romeo 164 3.0 V6 12v Automat
    2014-....: Alfa Romeo 166 2.5 V6 24v FL
    2018-2021: Lancia Kappa 2.4 JTD 10v
    2021-....: Alfa Romeo 159 1750TBi

AR_33
    Gość

Domyślnie

Alfa jest jak Media Markt - nie dla idiotów.
    Ten samochód daje olbrzymią przyjemność z jazdy, jednak trzeba pamiętać o wszystkich wymianach technicznych.
    Jak coś zaczyna stukać to trzeba naprawić jak naj szybciej, bo pozostawione bez naprawy pociągnie jeszcze większe uszkodzenie

Kosiar
    Gość

Domyślnie

ja wychodze z zalożenia jak sie dba to się ma
    ja w mojej alfie pilnuje przeglądów i wymiany materiałów eksploatacyjnych , myje i odkurzam raz w tygodniu (czysta zawsze lepiej sie prezentuje)
    alfa daje ogromną frajdę z jazdy szczególnie po zakrętach i łukach
    a 145 to taka fajna rajdóweczka

tomkap
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał AR_33
    Alfa jest jak Media Markt - nie dla idiotów.
    I o to chodzi.Jednak jesli chodzi o zakup, to dużo zależy czy ktos dbał przed nami. Najczęsciej ktos pozbywa sie samochodu bo zaczyna się sypać. Łatwo zobaczyć na Allegro ile posprowadzanych za śmieszne pieniądze. Wątpliwe aby były w idealnym stanie. Co do słowa dbanie, to czasami oznacza naprawianie.Albo kupisz więc zadbany egzemplarz, czyli po naprawach, albo zaniedbany i wszystki naprawy spadną na ciebie.
    Najlepiej więc kupić z udokumentowanymi naprawami. Choćby jednak wszystko zaczelo sie sypać, to nie ma tego wiele wbrew obiegowej opinii, najczęściej wśród tych co Alfy nie znają.

Pingwin
    Gość

Domyślnie

Kupuj alfy używane TYLKO od pasjonatów alfy, najlepiej takich, co zmieniają model na nowszy lub wyzszej klasy, bo ich juz stać. Nie kupuj od przypadkowych sprzedawców albo handlarzy typu szwarc, mydło i powidło.

Użytkownik Ogier Avatar Wierzba
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Giulietta 1.4 TCT i AR Spider 916 2.0 TS

Domyślnie

Zabawne że o usterkowości alfy mówią najczęściej osoby które nigdy tym samochodem nie jeździły ani nawet nie użytkwoały czasowo...

Tak jak tu powiedziano- Alfa - nei dla isiotów
    to samochód szybki ale z delikatnym zawieszeniem, które świetnie sprawdza się w zakrętach , ale na boga to nei "stara audica" albo "gruba beja" by zaliczyć każdą studzienkę i nic nie poczuć... fakt że ma super zawieszenie przenosi się na jego delikatność i podatność na "polskie drogi"

Druga sprawa - rozrząd - cóż w każdyms amodzie się to robi, więc uwagi np mocih kolegów ze 400-50 tyś km to często mnie trochę irytują...

Twin Spark - więc 8 świec- "ale moje bmw ma 4 i szybciej jedzie" - ok inna technologia - ale kto znał w 97 roku ( kiedy pojawiłą się 156 z tym silnikiem) silnik 1,6 który miał 120 KM ? coś kosztem czegoś

Jak się dba o auto to ono potrafi się odwdzięczyć.

NIe polecam alfa romeo z importu- chyba że sam zweryfikowałeś itp, najlpiej kupić od alfisty, kogoś kto jeździł alfami, najlepiej krajową - aby móc zweryfikować stan i historię napraw/wypadków itp

Koniecznie patrz na częstotwliość wymainy oleju, rozrządu, jakich elementów używano przy naprawach zawieszenia czy jakość oryginału czy jakość allegro...
    “You cannot be a true petrolhead until you’ve owned an Alfa Romeo – it’s like having really great sex which leaves you with an embarrassing itch.” – Jeremy Clarkson

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    AR GT JTS 2004

Domyślnie Re: Awaryjnosc

Mam taką tylko z 2002. Znam jej historię - wcześniej jeździła nią moja mama, serwisowana w AS, można powiedzieć, ze o nią dbano. Jednak to samochód 6-letni. Nie była uderzona. Tak to ok. mozna by pewnie jeździć, ale chciałam ją "dopieścic". Musiałam wymienieć tłumiki (nie ma zamieników) i jest robota w zawieszeniu. Tłumiki - 1560, zawieszenie - planowane 2500. Wcześniej elektryka - 700. Lubi olej, ale ponoć TS tak mają. Weź lepiej 120KM - były też 100KM w tym czasie. Lepiej kupic od pasjonata - zdecydowanie, ale trzeba się liczyć z naprawami - nikt przed sprzedażą nie dokłada. Mino kosztów jestem zadowolona - nie chcę już innego samochodu.
    Pozdrawiam
    Majka

Korczu
    Gość

Domyślnie Re: Awaryjnosc

Cytat Napisał Esox_nh
    Witam Wszystkich

Jednak wiele razy spotkalem sie z opiniami ze AR to auta bardzo awaryjne i bardzo delikatne.

Dzieki za wyczerpujace rady !!
    BleBle Ble Ble....alfa to swietny samochod doceni go ten kto go bedzie miał !!!

elwira
    Gość

Domyślnie

No własnie, nikt nie jeździł, a wszyscy się znają !