Witam ostatnio borykam sie z przypadłoscia w mojej 156 otóż mam klopot przy zmianie biegów w szczególnosci 3 na 4 czasem nie moge właczyc a inne moge np z 3 na 5 czy tez z 3 na 2 bieg wsteczny wchodzi dobrze przy 5 biegu słychac maly zgrzyt nieraz nieraz nie lub tez mniej sprzegło chodzi dobrze pompe odpowietrzalem płyn nie ubywa nic nie cieknie . Czasem jest tak że jak 4 bieg wejdzie to nie mozna go wybic a ostatnio w czasie zmiany biegu było tak ze z 4 chciałem wrzucic 5 i zakleszczyło sie na luzie po parokrotnym manewrowaniu lewarkiem w lewo prawo wkoncu sie odwiesilo
wybierak przy lewarku naprawiłem byl pekniety plastik zamowilem nowy 45 pln zalozylem linki chodza lekko nie zacinaja sie próbowalem regulowac przy główce jednak z niezbyt lepszym skutkiem , w chwili kiedy bieg sie zacina przewaznie na 4 [ze nie idzie jej wlaczyc albo jej wylaczyc ] jezeli przy skrzyni lekko wybierak podciadne do gory lub pociagne w tyl lub przód biegi sie odblokowuja i wskakuja .
Wydaje mi sie ze luz na tym czpieniu wybieraka jest zbyt duzy lub za slabo wychodzi do góry , odkrecając 2 śrubki na kluczyk 10 lekko podniosłem blaszke pod wybierakiem i widzialem tam sprezyne moze ona jest za slaba lub peknieta nie wiem bo nie wiem jak mozna wyciagnac ten czpien i czy on powinien mien taki luz na boki czy powinna byc tam jakas tulejka , biegi na wlaczonym silniku czy na zgaszonym czy w czasie jazdy wchodza tak samo raz jest tak wszystko idealnie zero klopotu a nieraz jest tak ze sie zacina
strzałka 1 to ta sprezynka

strzałka 2 to ten cały czpien na którym jest ten wybierak i który wchodzi w skrzynie Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	zdjęcie0112_001.jpg
Wyświetleń:	154
Rozmiar:	62.2 KB
ID:	49917