Mam pytanie czy przepływomierz od 2,5 v6 pasuje do 2,0ts? Pytam bo jutro jade po zderzaczek od takiej właśnie v6 i zastanawiam się co by jeszcze wziąć jak koleś za grosze by puszczał![]()
Mam pytanie czy przepływomierz od 2,5 v6 pasuje do 2,0ts? Pytam bo jutro jade po zderzaczek od takiej właśnie v6 i zastanawiam się co by jeszcze wziąć jak koleś za grosze by puszczał![]()
NIE PASUJE
ok dzięki za odpteraz drugie pytanie, da się wykręcić całą przepustnicę? czy raczej skupić się tylko na krokowcu? a sam silniczek krokowy to to czarne od strony kierownicy? tam gdzie jest taki zajebiście "dobry" dostęp?
bym wrzucił foto ale padł mi aparat![]()
Krokowca bardzo trudno odkręcić bez demontażu przepustnicy - zresztą po co. Jak chcesz zdemontować przepustnicę to po odłączeniu rury ssącej, odmy, kości od ECU i krokowca pozostaje właściwie odkręcenie 4 śrub kluczem imbusowym, ale klucz musi być długi.
no muszę odkręcić, swojego czasu miałem nieszczelny korek wlewu oleju i strasznie mi rozpylało olej po całym silniku, do tego stopnia że dostał się za filtr powietrza, cała gruba rura i podejrzewam że w przepustnicy też trochę jest, mam trochę czasu to chciałem przeczyścić, filtr powietrza nowy już mam, klucz imbusowy? ja tam widzę torxy, tak czy inaczej z kluczami problemu nie ma
dobra już chyba wiem o które śruby Ci chodzi, to mówisz że wtedy wyjdzie cała z krokowcem? a jak ona jest tam montowana, na jakąś gumową uszczelkę czy klejona na silikon?
druga sprawa to widzę że ta gruba rura na tej elestycznej części (przegubach) jest już trochę pokrachciała ale nie wiem czy do tego stopnia by dostawało się tam lewe powietrze, tak czy inaczej do czasu nim kupię nową dam tam chyba trochę silikonu na wierzch i go powcieram
Oczywiście, że torxy - dawno nie odkręcałem - to już trochę zapomniałem.ops:
Uszczelka jest specjalna typu płaski oring i siedzi w specjalnym rowku kolektora ssącego. Może być, że jak wyciągniesz przepustnicę to wydzie razem z tą uszczelką bo ona lubi się przykleić do przepustnicy - ale to nic, potem ją wsadzisz bez problemu.
w takim razie myślę że gładko pójdzie, to idę robić bo już mam rozebrane![]()
No jeżeli ta rura jest sparciała ma choćby niewielkie pęknięcia na wylot to na bank ciągnie lewe powietrze - jak ją zdejmiesz i rozciągniesz tę harmonijkę to po oględzinach pod światło będziesz wszystko wiedział - zresztą ta rura właśnie jest przyczyną kłopotów większości alfistów z zasysaniem lewego powietrza.