Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Temat: [156] Stukanie i krążek

Izabela
    Gość

Domyślnie [156] Stukanie i krążek

Witam wszystkich forumowiczów,mam mały problem podzcas porannej jazdy( tylko porannej) na nierównościach drogi,dołki itpjest dość głośne trzeszczenie-jakby sprężyny na ''starym łóżku'',wymieniałam już łączniki stabilizatora, mechanik powiedział , że prawdopodobnie to stabilizator trzeszczy, nasmarował coś tam,ale bez jakichkolwiek zmian,gdy jężdżę rano trzeszczenie nie ustaje,popoludniu tego nie ma.i jeszcze jedno wczoraj jadąć do pracy gdy puściłam sprzęgło to usłyszłam jakiś hałas jakby pękł jakiś plastik-hałas dobiegł gdzieś spod kierownicy-takie miałam wrażnie,wysiadając z auta zobaczyłam, że na chodniczku pod kierownicą leży jakiś metalowy cienki pierścień-coś w kształcie krążka od taśmy bezbarwnej-przepraszam za porównanie-ale ja się nie znam na samochodach, proszę o pomoc pozdrawiam

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Giulietta 1,4 170km

Domyślnie

Cytat Napisał Izabela
    głośne trzeszczenie-jakby sprężyny na ''starym łóżku''
    prawdopodobnie wahacze górne do wymiany

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie Re: Stukanie i krążek

Cytat Napisał Izabela
    Witam wszystkich forumowiczów,mam mały problem podzcas porannej jazdy( tylko porannej) na nierównościach drogi,dołki itpjest dość głośne trzeszczenie-jakby sprężyny na ''starym łóżku'',wymieniałam już łączniki stabilizatora, mechanik powiedział , że prawdopodobnie to stabilizator trzeszczy, nasmarował coś tam,ale bez jakichkolwiek zmian,gdy jężdżę rano trzeszczenie nie ustaje,popoludniu tego nie ma.
    Najprawdopodobniej trzeszczy tuleja wahacza górnego. jeśli nie jest jeszcze zużyty, to można spróbować go nasmarować smarem w sprayu.

Cytat Napisał Izabela
    i jeszcze jedno wczoraj jadąć do pracy gdy puściłam sprzęgło to usłyszłam jakiś hałas jakby pękł jakiś plastik-hałas dobiegł gdzieś spod kierownicy-takie miałam wrażnie,wysiadając z auta zobaczyłam, że na chodniczku pod kierownicą leży jakiś metalowy cienki pierścień-coś w kształcie krążka od taśmy bezbarwnej-przepraszam za porównanie-ale ja się nie znam na samochodach, proszę o pomoc pozdrawiam
    Prawdopodobnie pękła sprężynka odpowiedzialna za utrzymywanie pedału sprzęgła we właściwej pozycji. Jest to taki komplet: sprężynka + trzpień na którym ona pracuje. Jeśli pogubiłaś części, to czeka Cię wizyta w ASO, jeśli jednak masz wszystko, to wystarczy zobaczyć, co się zepsuło, prawdopodobnie jak wspomniałem pękła sprężynka, można poszukać takiej w sklepie z częściami samochodowymi, może coś dobiorą. Natomiast nie martw się, można bez tego jeździć, aczkolwiek, skoro to tam było, znaczy, że jest potrzebne.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Izabela
    Gość

Domyślnie

Dziękuje za podpowiedzi, umówiłam się rano do warsztatu Shella-ale teraz się zastanawiam czy nie byłoby lepiej gdybym udała się do serwisu Alfy. A czy ktoś z Bydgoszczy może mi podpowiedzieć czy ten ASO Autex jest naprawde dobry??? Dzięki

Izabela
    Gość

Domyślnie

Alces1 Dzięki, miałeś rację, dzisiaj byłam w warsztacie i faktycznie pękła sprężynka, ale odesłali mnie do ASO bo sami nie posiadali takich w ofercie ;// , więc jutro jadę do ASO.Dzięki raz jeszcze. pozdrawiam

sarinus
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Izabela
    gdy jężdżę rano trzeszczenie nie ustaje,popoludniu tego nie ma
    To zupełnie normalne, ja jak rano wstaję też trzeszcze co kawałek...

Izabela
    Gość

Domyślnie

Hm... widać trzeba się do tego przyzwyczaić