Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Temat: Pierwsza alfa. 156

Bunio
    Gość

Domyślnie Pierwsza alfa. 156

Witam,
    Jestem tu nowy, zafascynowany tą marką.
    Stoję właśnie przed problemem kupna AR 156.
    Jestem z Śląska i nie ukrywam, że interesują mnie oferty z mojego regionu, bądź pobliskich.
    Na allegro znalazłem ogłoszenie dotyczące Alfy:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-v6-gaz-C22237521.html
    Zwracam się z prośbą do was o wstępna ocenę samochodu na podstawie zdjęć, lub zrelacjonowanie wrażeń klubowicza, który miał już do czynienia z tym egzemplarzem.
    Za wszystkie pomocne informacje z góry serdecznie dziękuje.
    PS. Czy 2.5 V6 z gazem sobie dobrze radzi? Ten silnik dobrze znosi LPG, na jakie rzeczy trzeba patrzeć przy kupnie właśnie tego silnika z gazem?
    Pozdrawiam Piotr.

Bunio
    Gość

Domyślnie

Jeszcze raz kieruje się do was z gorącą prośbą o komentarz.
    Jutro chce podjechać tam i ją obejrzeć, ale chcę wcześniej wiedzieć, czy ktoś odczytał ze zdjęć coś niepokojącego( żebym nie jechał na darmo)
    I jeszcze raz kieruje pytanie na co powinien zwrócić uwagę przy tym silniku zasilanym LPG?

Użytkownik Ogier Avatar Rewil
    Auto
    BMW 440i M / Alfa 159 / kiedyś 156 SW

Domyślnie

Jak chcesz tanio jeździć, kup Diesla.
    Chcesz samochodu kup 2.5 bez gazu.
    Silniki benzynowe są większym ryzykiem od JTD (od nich pochodzą te dziwne legendy o Alfach, co ze szrotów ludzie kupują styrane i płaczą że im się rozlatują, a w golfie by mogli dalej śmiało jeździć), jak nie jeździłeś JTD to się przejedź to nie jest taki zwykły diesel jak w większości starych samochodów, do tego praktycznie bezawaryjny. Co do alf i gazu, nie lubią się, instalacje muszą być porządne. Gaz mnie nigdy nie interesował, bo to według mnie profanacja, ale 2.5 z tego co pamiętam i mi się wydaje, że jest dużo lepszym rozwiązaniem do gazowania, niżeli TS. Więc jak już koniecznie gaz to z wersji 2.5.

Co do alfy:
    Nie widziałem, nie oglądałem a wnioskując po ogłszeniu:
    -Wydaje się nie malowana.
    -Właściciel nie ma zmienionego radia, mamy XXI wiek, nie wierzę żeby ktoś wytrzymał na samych radiostacjach. Rejestracja nie ma ramek, które nie kosztują fortunę. Co za tym idzie alfa może być nie doinwestowana, zadbana pod względem technicznym typu wymieniony rozrząd, oleje na czas.
    - Dużo ma nalatane, albo uczciwy sprzedawca, albo cofał z milona km

Dlatego ocenianie alf po zdjęciu jest bez sensu, więc musisz sam posprawdzać jak wygląda.
    Co do jechania na drugi koniec polski, żeby tylko znaleść zwykłą alfę jest to bez sensu. Poszukaj w okolicy.
    Inteligentna kamera samochodowa, z użyciem sztucznej inteligencji - watchoutai.com

Bunio
    Gość

Domyślnie

Jestem z Tychów także do Rybnika mam niecałe 30 min drogi.
    Co do gazu, to akurat orientuje się, że do większości samochodów jest pewna reguła:
    Zainwestować x w dobrą instalację, by potem 5x nie dokładać na warsztacie.
    Dlatego pierwsze co pytam o instalacje, wtryski, reduktor.
    Chodziło mi też o to, czy w tym silniku jest coś co zawsze trzeba sprawdzić przed kupnem?
    Co do JTD myślałem o tym, jeździłem nawet 147 i stilo w silniku 1.9 115KM.
    Jeżeli bym znalazł gdzieś blisko dobrze utrzymana alfę JTD to nie ma problemu .

Podpinam tez parę ogłoszeń JTD do skomentowania:
    http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-1-9...C21400015.html

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-pie...C23393797.html przebieg dość spory, ale jak rzeczywiście powymieniał jak należy wszystko na czas...

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-C23631839.html

http://otomoto.pl/alfa-romeo-156-504...C23599030.html
    Ostatnio edytowane przez Bunio ; 02-04-2012 o 20:29

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 01'

Domyślnie

Jest dział LPG na forum, było tam kilka tematów nt. czym dobrze zagazować V6. Jaki masz ogólnie budżet na ew. niespodzianki? Zaniedbana V6 to generator kosztów i tu niestety nie ma półśrodków, czy tanich zamienników, nie mówiąc o tym, że mało kto chce w to ręce wkładać.

Bunio
    Gość

Domyślnie

Budżet to 1500-2000 zł.
    Ponawiam prośbę o komentarz dot ofert z allegro wypisanych przeze mnie w poprzednim poście.
    Pozdrawiam.

Użytkownik Świeżak Avatar Walsh 156
    Auto
    AR 156 2.5 V6 24v 190KM sport pack

Domyślnie

Ta V6 jak dla mnie wyglda na podmeczona ... Motor usyfiony troche , ze zbiorniczka wspomagania widac wycieka płyn . Jest to nieustanna bolączka jeżeli nic sie z tym nie zrobi . Pompa na bite wyje na zimnym silniku , pytanie tylko ile ten czlowiek z tym jezdzi i w ktorym miejscu uklad jest nieszczelny .Jeżeli nigdy z tym nic nei robił to moze byc kiepsko. Jezeli masz niedaleko , to podjedz i sobie obejrzyj . Na zdjeciach to tak troche jak czytanie przyszlosci z kart . Masa czynnikow na ktore trzeba zwrocic uwage . Zobacz np jak wchodzi na obroty na gazie kiedy wtryski i reduktor nie sa jeszcze dobrze rozgrzane ... jezeli dlawi sie lekko po dodaniu gazu ,to wtryski moga byc najzwyczajniej zaolejone gazem , brudny filtr gazu itd. Generalnie 156 V6 lpg znosi dzielnie , ale konieczna jest solidna instalacja ... jak w kazdym samochodzie w zasadzie . Jak zdecydujesz sie ogladac , to z ciekawosci wsadz łape i dotchnij pasa wieloklinowego , teoretycznie powineienbyc suchy , a przynajmniej nie w oleju itp i tak mozna by gadac i gadac ...

Użytkownik Rowerzysta
    Mieszka w
    Olsztyn
    Auto
    Alfa Romeo 156 2.5 V6 01'

Domyślnie

Srebrna jak na moje cała malowana, plus jakaś przygoda z prawej strony (próg pasażera!). Czerwona z opisu autora doinwestowana i warta zainteresowania. Ciekawe tylko w jakim stanie i z jakim przebiegiem wyjechała z Francji. Ogólnie w Budżecie który masz skupiłbym się na 1,9 z początku produkcji.

Bunio
    Gość

Domyślnie

Co do srebrnej:
    Przed chwilą dzwoniłem do właściciela.
    Rozrząd nie wie, czy miał wymieniany, bo auto ma rok.
    Próg do zrobienia- przyorał w lód( bardzo możliwe, bo w mojej 307 mam wgniecenie na progu od kontaktu z lodem na parkingu).
    Gumki drążka stabilizatora są do wymiany, tak poza tym olej filtry i klocki wymieniane przy zakupie, czyli mają rok, z czego tylko stare klocki może mi pokazać na dowód, że wymieniał, bo rachunków nie posiada.
    Jeszcze pasek wieloklinowy? wymienił.