Witam od wtorku śmigam nowiutką 2.0 JTDm 170Ps. Obecnie mam 700km przebiegu,.
Jak długo powinno się docierać ten motor?
Kiedy powinien się ułożyć i miec swoje pełne parametry?
Witam od wtorku śmigam nowiutką 2.0 JTDm 170Ps. Obecnie mam 700km przebiegu,.
Jak długo powinno się docierać ten motor?
Kiedy powinien się ułożyć i miec swoje pełne parametry?
Witam.Chciałbym być na twoim miejscu i podocierać taką suke.
Generalnie do 2000km oszczedzaj silnik. Potem wymien olej (moja wlasnie na wymianie ale po 7000 bo wczesniej nie dalem rady) i ... mozna zaczac normalnie jezdzic. Ale dla mnie normalnie to jest nie przekraczac 3000 obr. i nie wciskac do podlogi. Wtedy bedzie dluuugo sluzyc.
Fabrycznie nowe silniki są testowane więc myślę , ze nie ma co przesadzać z docieraniem. Myślę , ze 3000 km spokojniejszej jazdy wystarczy. Nie zaszkodzi wymienić olej.
Jakie odczucia z jazdy tym motorem ? 2.0 JTD nie miałem okazji się przejechać...
Gratuluje zakupu![]()
Damian. Moglaby miec wiecej (dlatego w kwietniu jade do Cinka) ale generalnie nie mozna nic zarzucic. Dynamika spoko, spalanie tez OK. Fajne jest to, ze przy niecalych 3000 obr. mozna jechac 160km/h - super sprawa!
Spala mniej od 1,9 JTDM 150KM ? Bo tam na alupapciach 19" różowo nie było...
To, ze takich rzeczy nie pisza nie znaczy, ze nie trzeba przez pierwsze pare tysiecy kilometrow uwazac. Lepiej jak wszystko spokojnie sie dotrze i dopasuje.
A - zapomnialbym. Jak mozesz to zrob ze 2-3 wycieczki takie po 100-200km tak aby auto sie wygrzalo i popracowalo przez dluzszy czas na tych samych obrotach. Wtedy wszystko ladnie sie wygrzeje, spasuje, przesmaruje i wyleci caly montażowy syf.
Damian: Czy spala mniej to nie wiem bo nie mialem 1.9. W zeszlym tygodniu bylem w Niemczech i zrobilem 2500km (wiekszosc autostrady - szybkosc 130-160) przy sredniej 96km/h wyszlo 7,6l/100km - wiec jak dla mnie rewelacja.
Andresu - mam dokladnie ten silnik i ak jak pisali wyzej - pierwsze 1000-2000 jezdzilam laodnie , bez krecenia wysoko , a ponzie juz ostrzej.
Ale ja tak czy owak nie jestem rzeźnikiem co kreci do czerwonego
Ja sporo jezdze w trasie , wiec akurat bylo wsam raz łagodne przeloty przez pierwszy tysiac
"Alfa Romeo ma wszystko, czego potrzebuje: rzesze rozmontowanych emocjonalnie fanów..."
"Od takiej marki jak Alfa Romeo oczekujemy wysmakowanych detali, które zamieniają zwykłą czynność prowadzenia samochodu w celebrację kontroli nad maszyną"