Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Temat: 156 1,9 jtd spocona skrzynia

Użytkownik Rowerzysta Avatar Bladyy
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.4 JTD 2003r.

Domyślnie 156 1,9 jtd spocona skrzynia

Witam. Kolejny raz ja.. mija raptem 3 dzień od kiedy zakupiłem to autko a zauważam coraz więcej wad. Przepocona skrzynia biegów na łączeniu śrub to coś normalnego i nie należy się tym przejmować? Czy to bardziej kolejny wydatek którego mój budżet może nie wytrzymać?

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Jaki olej silnikowy czarny czy żólty, jak czarny to uszczelniacz wału 100 pln ściągnięcie skrzyni 300 pln, przy okazji trzeba zerknąć na sprzęgło, jak żółty to ze skrzyni i jak tylko się poci to zapomnij, sprawdź jedynie poziom oleju w skrzyni.

Użytkownik Pasjonat Avatar Masa625
    Mieszka w
    Wielkopolska
    Auto
    166 2,4 JTD `99

Domyślnie

Ja mam dwie Alfy i obydwie maja przepocone skrzynie jak to mowisz. To uszczelniacz lekko "ciecze" i jak bedziesz kiedys sprzeglo wymienial to sobie to zrobisz. Kolego kupiles auto uzywane wiec idealow sie nie spodziewaj. Jak chcesz auto bez wyciekow to polecam salon. Wymien olej w silniku na nowy i rozrzad i dbaj o nia to bedziesz zadowolony...

Mieszka w
    Świdnica
    Auto

Domyślnie

Czarny w większości wygląda jak osad ze spalin a w miejscu jednej - dwóch śrub jakby kapało. Mam wrażenie ze jakby biegi wchodziły lekko ciężej ale dosłownie minimalnie

Użytkownik Ogier Avatar feuerland
    Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto
    Alfa Romeo 166 2.0TS 99/00

Domyślnie

Bladyy tak jak koledzy pisza, przepuszcza uszczelniacz na łączeniu skrzyni z silnikiem. Nie przejmuj się tym wogóle nawet jak coś tam czasem kapnie. U mnie też nie tyle sie poci co już jest mokro. Sprzegło będę zmieniał kiedyś tam to się tym zajmę przy okazji i Tobie również tak proponuję

Użytkownik Rowerzysta Avatar keyhi
    Mieszka w
    Nowa Ruda
    Auto
    alfa romeo 156 1.9 jtd SW Nero Fuoco 2001 ,110KM

Domyślnie

A wąż od turbo jaki jest? U mnie jest wilgotny i podczas jazdy leći na skrzynie,u mojego kolegi jest to samo.Sprawdz wąż

Mieszka w
    Świdnica
    Auto

Domyślnie

eeh. Dzięki panowie. Moja Alfa świetnie się prezentuje, zaje*iscie wygląda, jeszcze lepiej się jeździ, ale wydaje mi się że tych rzeczy zaczyna się pojawiać trochę za dużo,a ja jestem dość pedantyczny jesli chodzi o samochód... Niespodziewanie wyskoczyła mi roboty chłodnicy a na to już mój budżet nie był przygotowany. Zrobię jak mówicie, we wtorek auto oddaje do mechanika na wymianę wszystkich filtrów+oleju i najprawdopodobniej chłodnicy oraz termostatu, przy okazji zwrócę mu uwagę żeby przetarł skrzynię i zwrócił uwagę na poziom oleju w skrzyni.
    Biegi wchodzą płynnie, nie muszę się z niczym szarpać ani nic w tym stylu, może po prostu mam takie wrażenie bo przesiadłem się z benzyny na diesla
    p.s. nie mam pojęcia jak z tym wężem - nie mam opcji wejścia na kanał pod samochód:/ także dowiem sie we wtorek dopiero...

Dzięki jeszcze raz!

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto

Domyślnie

heh ja też jestem pedantyczny jeśli chodzi o moją Smoczyce ALE auto ma 12 lat i mam takie zdanie ze nie mozna wpadać w paranoje i wymieniać wszystkiego co w choćby nasjmniejszym stopniu okaże się zużyte, zepsute itd. Samochodem trzeba się cieszyć, czerpać frajde z jazdy a pomimo że nasze auta sa często już nastolatkami to np ja po półtorej roku jeżdżenia moją Smoczycą dalej szukam sobie pretekstu do jakiejś przejażdżki Mimo wszystko wytrwałości życzę i Bladyy zrób co musisz zrobić i nie przejmuj się że coś się poci, trzeszczy itd

Użytkownik Romeo Avatar bonzaj
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    alfa romeo 156 sw 105 KM 2000

Domyślnie

Niby dobrze mówią ale tylko niby. W każdej chwili pocenie może zamienić sie w lanie , czyli ciągłe dolewki oleju silnikoweg, żeby utrzymać stan, syf dookoła samochodu, i ewentualnie zabrudzenie tarczy sprzegła. No i ten ,,komfort,, jazdy jak pojedziesz dalej dojadę czy nie. poprostu trzeba to zrobić ale niekoniecznie dzisjaj czy w tym tygodniu.

Mieszka w
    Sosnowiec
    Auto

Domyślnie

jak zacznie lać to sie wymieni/naprawi itd